Fűszer és Lélek

Különtanár ovisokhoz?

Core-Components-of-Effective-Preschool-e1357850465655Azt hallottam a fodrásznál (kedvenc pletykaforrásom), hogy az egyik fodrásznő nagycsoportos fiához heti két órában jár egy tanítónéni, akivel felkészülnek az iskolára.
Másnap találkoztam egy ismerősömmel, ő azt mesélte, hogy a nagycsoportos kislányával péntekenként nem oviba járnak, hanem egész napos iskolafelkészítőbe. 
Dávid 7 éve kezdte a sulit, lehet, hogy már akkor is volt ilyesmi, de teljesen elkerülte a figyelmem, Záli pedig 3 év múlva megy majd suliba.

Nem tudom mit kezdjek ezzel a dologgal. 

Egyrészről nagyon jó ötletnek tartom, jó ötlet a “preschool”, hiszen az 5-6 éves gyerekeknek már sokszor igenis igényük van mindenféle “iskolás feladatra”, de nyilván nem kell még iskolába járniuk. A magyar iskolarendszerben nem létezik az ovi (ahol játszani kell) és a suli (ahol tanulni kell) között semmilyen átmenet. Egyik nap még egész napos játék, majd hétfőn reggel nyolctól már egy padban kell (kéne) többször negyvenöt percet eltölteni, figyelni, csendben lenni, stb. 
Persze a jobb tanítónénik nem várják el azonnal az iskolás viselkedést a gyerekektől, de ez mindig tanárfüggő, és nem mindenhol egyformán adatik meg mindenkinek.

Másfelől ötévesen különtanár? Én, aki a nyolcvanas években jártam általános iskolába, egészen elcsodálkozom ezen. Valahol azt tartanám normálisnak, ha alsóban még nem nagyon kéne ezen aggodalmaskodnia a szülőknek, hiszen jobb esetben ráér minden, csak olvasni, írni, és számolni kell megtanulni négy év alatt, persze nem árt azt olyan szinten, hogy később legyen mire építkezni felsőben.
Legjobbnak azt gondolnám, hogy 6 évesen egy év kötelező iskola előkészítőbe mennének a gyerekek, ahol nagyon játékosan, de folyamatosan átszoknának az iskolai életre. De hát ugye a világ nem ideális.

Mit gondoltok erről?

A ti gyereketek járt ilyenbe?
Nem járt, de jó lett volna?
Hülyeség az egész?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mercedes says:

    Nálunk a vegyes csoportból öt gyerek ment most iskolába, ebből három járt valamilyen iskolaelőkészítőbe: okosítótorna, játékos foglalkozás, mozgásterápia stb. Egynek a mamája fejlesztő pedagógus, ő folyamatosan csinálja a gyerekkel. Egy van, aki nem jár sehova, de négy tesója van, ebből három kisebb nála, megértem, ha nem cipelik még különórákra. Szerintem azért van, mert a csapból is az folyik, hogy milyen szörnyű az iskola: egy helyben ülni, figyelni, nincs mozgás, nincs játék, nincs alvás. Én is parázok, hogy mi lesz jövőre a fiammal, de remélem, addigra normalizálódik a helyzet és tényleg rövidebb órák, meg kevesebb óra lesz alsóban.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!