Fűszer és Lélek

Bor, mámor, zsályás barhesz

IMG_9356Azt a feladatot kaptam telefonon, hogy valami zsályás dologban gondolkodjak, mert idén zsályával kell főzni a Bor Mámor Bényén augusztus 13-án és 14-én. 
Az igazság az, hogy elképzelni se tudtam, hogy mi legyen, mert nálunk adott a tematika, mégpedig a Csodarabbik útjához csatlakozunk, és a zsidó nőt mutatjuk be az udvarban. 

Ha már nő, akkor biztosan lesz valami étel, amivel etetünk, és ha már zsidó, akkor legyen kóser. 

Könnyű, nyári sólet lesz, nem a hagyományos, hanem Szíriából, és Marokkóból való, mellé pedig fűszeres kis barheszeket sütünk majd a klassz kis kemencénkben folyamatosan.

madi_csoda_logo_final-01Persze vetítünk majd filmeket, mindenféle zsidó témában, a vígjátéktól kezdve a komolyabb témákig, tartunk előadásokat:
a kóserságról,
a zsidó házaséletről,
a hegyaljai borkereskedőkről,
a csodarabbikról

De mesélünk a Csodarabbik útja zarándokútról is, sőt, péntek este közösen gyújtjuk meg a sabbathi gyertyákat 19,46-kor, utána kiddus kóser borral, finom zsidó vacsorával!
Gyertek Erdőbényén a Kossuth utca 58-ba, a Csitéékkel szembe!

bmb-logo-med-2016-huAddig is leírom a kalács első változatának a receptjét.

Hozzávalók 2 darab kb. 30 dekás barheszhez:
2 db közepes sárgarépa
50 dkg átszitált liszt
2 egész tojás 
2 dkg friss élesztő 
10 dkg cukor
1 kk só
3 ek étolaj
190 ml víz

Tetejére:
1 egész tojás
mák
15 zsályalevél

Először a megtisztított sárgarépát főzzük nagyon puhára, majd leöntjük róla a vizet, és botmixerrel forrón pépesítjük. Kiterítjük egy tányérra, hogy a felesleges gőz könnyebben elpárologjon belőle.
Az élesztőt kissé felfuttatjuk a langyos vízben egy kevés cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt a liszthez keverjük, és nagyon alaposan kidolgozzuk, végül hozzáadjuk a répapépet is. 
Hagyjuk duplájára kenni, majd két egyforma kalácsot fonunk belőle.
Ezt is hagyjuk kelni kb. 30 percig, közben előmelegítjük  a sütőt 180 fokra.
Lekenjük a kalácsok tetejét tojással, minden nagyobb fonatra szépen rásimítunk egy-egy zsályalevelet, majd jól megszórjuk mákkal. 
Kb. 40 perc alatt sütjük szép pirosra.

Zsályás zsidótojással, vagy libatepertővel egyszerűen elképesztően finom!
FullSizeRender 41

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!