Fűszer és Lélek

Csoda jófejek a csodarabbik útján

madiosztaly1

Képzeljétek, az utóbbi hetekben osztálykirándulásokra szerveztünk programot a barátnőmmel Mádon. Ez csak azért érdekes, mert mindig azt gondoltam, hogy nem tudnék elviselni háromnál több tinit magam körül. Ehhez képest tartottunk előadást nyolcadikos, tizenegyedikes, és hatodikos osztálynak is, és nagyon élveztem.
Annyira jó fejek voltak a srácok, hogy szinte nem is tűnt munkának az egész. Nem tudom miért csodálkozom ezen, hiszen a saját háztartásomban is tartok egy hatodikost, és az is nagyon jó arc, okos, intelligens, tud kérdezni, és nagyon illedelmes is. Pont olyan, mint az osztálykirándulók voltak. 
Azért vicces különbség van a 11. és a 6. osztály között. A hatodikosok nehezen boldogulnak a barhesztésztával, a tizenegyedikesek pedig folyamatosan zavarba akarnak hozni. Mondjuk emberükre találtak bennem, nem könnyű zavarba hozni. madiosztaly2
Mire megérkeznek a Csodarabbik útja első állomására, a mádi rabbiházba, mi már bedagasztottunk egy jó nagy adag barhesztésztát, és feltettük főni az ebédet. Gondolom  nem mondok újdonságot, de mindenki sóletet kért. 
A diákok megfonják a saját barheszüket, amit megsütünk nekik az ebéd mellé. Vicces, hogy mennyire tudnak még a majdnem felnőtt fiúk is örülni annak, hogy milyen szép kis barheszt fontak maguknak, és hogy örülnek, amikor kikerül a sütőből, és megérzik az illatát!
Amíg sül a kalács, átmennek a zsinagógába, ahol meghallgatnak egy előadást, aztán persze lehet kérdezni. Van kérdés bőven, felszínre törnek a feminista gondolatok a karzattal kapcsolatban, de izgalmasnak találják a régi építkezést is, amikor a helyi asszonyok, sőt gyerekek is hordták a követ az épülethez. 
Ezek után szoktunk beszélgetni a kóserságról, a zsidó életről, és a kamaszok kedvenc témájáról, a házaséletről. Persze a kóser házaséletről. 
A tinik itt érzik azt, hogy muszáj engem zavarba hozniuk. Körülményes körmondatokkal, kissé dadogva körülírják a házasélet minden részletét, az összes alkatrészével együtt, majd nekem szögeznek egy vicces kérdést. Ha a válaszban én a nevén nevezem a dolgokat, akkor persze elpirulnak és heherésznek. Nyertem kisapáim! 😉
madiosztaly3Ebéd után Mariann szokott mesélni nekik a mádi rabbidinasztiáról, megmutatjuk a volt rabbiszobát, ahol mindent kezükbe vehetnek, leülhetnek a nagy régi asztalhoz, kicsit megpihenhetnek. A kisebbeknek kincskereső játék a kertben, kell egy pár kör futás ennyi koncentráció után.
Végül átsétálunk a temetőbe, ahol mindenkinek lehet egy titkos kívánság a mádi csodarabbi sírjánál, amit kis cetlire írva el is rejthet a megfelelő helyen. Vigyázat, a kívánságok általában teljesülnek! 
Ha szeretnétek ti is hasonló előadást hallgatni, gyertek most hétvégén Mádra a Jó éjszakát-ra, ahol főzök sóletet, szombaton 12-kor lesz előadás a kóserságról, majd 15 órakor helytörténeti séta a mádi zsidóságról, sőt, kóser sütemény és borkóstoló is egész nap. 
Ilyen, és hasonló programot egész évben szervezünk, nem csak osztályoknak, de nagyobb társaságoknak is, akár több főzéssel, nagyobb ebéddel vagy vacsorával, zsidó helytörténettel a környező falvakba is, főleg Erdőbényére, Olaszliszkra, Tállyára, Bodrogkeresztúrra, Abaújszántóra és Sátoraljaúlyhelybe. 
Jönnétek? Szeretettel várunk benneteket Mádon. Itt aludni is lehet.

Mádi Rabbiház Fogadó
Csodarabbik Útja
Cím: 3909. Mád, Rákóczi út. 75.
E-mail: csodarabbikutja@zsido.com
Telefon: 0647/588-278, +3630925-1808

madiosztaly
(A poszt címében a srácokra utalok természetesen. De kétségtelen, mi is csoda jófejek vagyunk ám!)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!