Fűszer és Lélek

Füstölt kacsamelles lencsefőzelék

lencsefozelek - 4Azt hiszem birtokában vagyok a világ legjobb lencsefőzelék receptjének, mégis kicsit megrémültem, amikor vegán barátnőm jött ebédelni, és a mit főzzek kérdésre azt válaszolta, hogy tudod mit, főzz egy lencsefőzeléket ‘oszt jól van. 
Örültem az ötletnek, ugyanis három éve foglalja a helyet a szekrényben egy nagy, 80 dekás lencsekonzerv. Fogalmam sincs hogy került oda, de valahogy soha nem jött el az ideje, mert túl nagy volt, egy salátának sok. Végre kibonthattam.
Valami furcsa késztetetést érek mindig, ha vega vagy vegán ismerősre főzök, hogy kicsit túltoljam a fűszereket, és ne csak egy egyszerű zöldséglevest készítsek. Biztosan a tudatalattim szeretne így kompenzálni, hátha nem esznek szegények rendesen, pedig nyilván én is tisztában vagyok vele, hogy ez nettó hülyeség részemről.
Ennek ellenére tényleg nagyon jó lencsefőzeléket főztem, próbáljátok ki. De a lényeg, hogy másnap jól megszórtam hajszálvékonyra vágott füstölt kacsamellel (jó sokkal) és akkor aztán olyan finom lett, hogy ezentúl váltásban készítem az eredeti recepttel. Hajrá vegán lencsefőzelék füstölt kacsamellel!

Hozzávalók:
1 csomó újhagyma
4 ek étolaj
1 nagy doboz 80 dekás lencsekonzerv lecsepegtetve
2 gerezd fokhagyma
3 dl kókusztej
1 ek narancslekvár
2 ek csípős füge chutney (vagy 4 szárított füge beáztatva, 1 chili, 1 ek borecet, 1 ek méz összeturmixolva)
só, bors

1 füstölt kacsamell hajszál vékonyra szeletelve, majd felkockázva

Az újhagymát felkarikázzuk, a zöldjéből picit félreteszünk a főzelék tetejére. Megdinszteljük az olajon, majd ráborítjuk a lencsét. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és felöntjük a kókusztejjel. Narancslekvárral, chutney-val, sóval, borssal fűszerezzük, és 10 percig nagyon kis lángon főzzük. Ha besűrűsödik, akkor jó, ha nem elég sűrű, akkor keveset vegyünk ki, és turmixoljuk le, öntsük így vissza, de nekem besűrűsödött rendesen.
Ha nem vagyunk vegánok (ezt onnan tudhatjuk, hogy a füstölt kacsamell gondolatától összefut a nyál a szánkban), akkor a forró, kitálalt főzelékbe szórjuk a kacsamellet, keverjük bele, majd szórjuk meg hagymakarikákkal.

lencsefozelek - 1

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. jazzzy says:

    Nem vagyok vega (a kacsareakcióból tudom:), de imádom a zöldségeket és a receptjeidet. Az izraeli vöröslencse-főzeléked minden idők egyik kedvence lett, télen-nyáron egyaránt. Ez is nagyon izgalmasnak hangzik, alig várom, hogy megfőzzem.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!