Fűszer és Lélek

Kert a negyediken

blog_ikeagarden1Nem mentség a sötét lakás a belvárosban!
Angolul indoor gardening a “mozgalom” neve, ami az utóbbi években meghódította a városlakókat, magyarul lakáspalántázásnak. Vagy inkább ne.
Teljesen logikus folytatása a városi kertészkedésnek, csak az attól kevesebb szabadidővel rendelkező – vagy lustább -,  városlakóknak való. Vagyis nekem.
Tavaly még csak cégek ajánlatát nézegettem a neten, akik csodás zöld falakat készítenek irodákba, vagy egész komoly ágyásokat is, fűszerekkel, salátafélékkel. Klassz, de túl nagy, túl sok, túl drága.
A különlegessége mindnek a fényforrás, ami a napot pótolja éjjel is, így a növények sokkal gyorsabban, sokkal szebben, és sokkal erősebben nőnek.
Szerencsére idén az IKEA kijött egy új sorozattal, a KRYDDA-val (na, IKEA termék, vagy svéd metál zenekar? Szerintem utóbbi.) ami hobbi változata a zöld falaknak, jóval olcsóbban. Többféle változatban kapható, lehet csak a házat vásárolni a fényforrással, vagy az egész szettet, benne minden aprósággal a magtól a vízpótló megoldásig. 
Magot, tápoldatot, minden más okosságot is lehet külön is vásárolni. Ez azért fontos, mert a magok, amik a csomagban vannak, nagyon jó minőségűek, nekem 100%-ban kikeltek, egyik sem maradt halott, és ez elég ritkaság. 
hydroponic-gardening-krydda-vaxer-series-kit-ikea-sustainable-homeware-design-interior-indoor_dezeen_936_37A tápoldat pedig olyan összetevőkből készült, ami nagyon hamar lebomlik, ráadásul nagyon enyhe az illata. Azt hiszem ezt nem kell részleteznem, ha a nappaliban történő trágyázásról beszélünk.
Mindenkinek ajánlom, de a gyerekes urbánus családoknak szinte kötelező. Olyan gyorsan lesz ugyanis a magból ehető növény, hogy még a hároméves gyerek se unja el, hanem minden reggel odaszalad ébredés után megnézni a fejlődést, és van is mit figyelni, egészen látványos, szinte szabad szemmel látható a dolog. Mi például tényleg épp elkaptuk azt a pillanatot, amikor a magból kipattant a csíra. 
Mit is mondhatnék még? 
Tényleg csodálatos! Imádjuk. Salátára fel!10579a992546417ef34a90299e66c602

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!