Fűszer és Lélek

Sült citromos túrótorta (gluténmentes)

turotorta - 1Mert tényleg nagyon megérdemeltem. Nem akarok versenyezni senkivel, de a kinek volt rosszabb a hosszúhétvégéje megmérettetésen egészen biztosan a dobogón végeznék. 
Ez a kép a rengeteg csomaggal még pénteken készült, amikor boldogan pakoltunk be az autóba, hogy magunk mögött hagyjuk Budapestet. 120 kilométerre jutottunk, ott egyszercsak furcsa hangja lett a kocsinak, majd gyengén kezdett fogni a fék, és lelassultunk. Szerencsére eljutottunk az első lehajtóig, és nem a pályán kellett megvárnunk az autómentőt. Irány vissza Pest.
Másnap, még mindig lelkesen átpakoltunk a kis Fábiánkba, amit már két éve nem hoztunk ki a garázsból, de pöccre indult. (Igen, el kéne adni.) Kicsit azért izgultunk, de nem volt baj. Bagig. Bagnál aztán kigyulladt egy figyelmeztető jelzés, majd amperszag lett az utastérben, és újra eljutottunk a lehajtóig, ahova édesapám jött értünk, és hozott haza a rengeteg cuccal együtt. A kocsit ott hagytuk valahol, szerintünk egy autószerelő műhely előtt, mert persze senkit nem tudtunk felhívni, minden zárva volt. Folytatás kedden.
Ennyit a hosszúhétévégéről. Hétfőn este vonatra kellett ülnöm, nincs több autónk ugyanis, hogy a kedd reggel Mádon találjon, ahol két gimis osztálynak tartunk előadást, és barheszfonó minitanfolyamot. Este onnan jövök majd haza. 
13151504_10153617458988443_4695256607647039286_nEzt a sütit már olyan régen meg akartam sütni. Egyszer ki is próbáltam, de szilikon formában, és az nem való ehhez, ugyanis a szilikonban soha nem barnul ilyen szépen meg a széle, az máshogy vezeti a hőt.
Eredetileg valószínű rézformában készülhetett, én most alumíniumban sütöttem, és végre olyan lett, mint amilyet vártam. Jó citromos, vaníliás, könnyű, épp csak egy papírvékony kéreggel az oldalán. Pont amilyet szerettem volna, amilyennek lennie kell.
Egyikbe tettem mazsolát (az enyémbe), a másikba nem (Záliéba).

Hozzávalók két 15 centis, 0,5 literes formához:
50 dkg túró
10 dkg puha vaj +pici a kenéshez
3 nagy tojás
1 citrom leve és héja
1 rúd vanília
nagy csipet só
3,5 dkg burgonya keményítő + pici a szóráshoz
10 dkg porcukor
(mazsola)

A hozzávalókat összekevertem, majd botmixerrel pépesítettem is. Minél krémesebb, annál jobb.
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A formákat nagyon alaposan kivajaztam, és megszórtam kevés keményítővel is, majd belesimítottam a túrómasszát. 
40 perc alatt sütöttem készre, a formában hagytam kihűlni.turotorta - 6

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!