Fűszer és Lélek

Anyáknapjára magamnak

cekla kacsa - 4Mostanában, hogy mindent utálunk, egészen meglepő volt, hogy senki nem fanyalog az anyáknapja kapcsán. Nem volt csak a virágosok járnak jól, ezért én inkább hímzek az anyukámnak, nem volt és a szegény apákkal mi lesz, és egészen meglepő módon nem volt olyan sem, hogy én az év többi napján is szeretem az anyukámat, ezért nem is értem, hogy mi ez a bohóckodás itt. 
Volt viszont sok süti fénykép, ágyba vitt kávé és reggeli, közös mozi, közös étterem, rajzok, levelek, meghatódások. Mi is jártunk anyukámnál, volt itthon is ajándék, levélke, ünneplés, a férjemtől is pezsgő. 
És bevallom, ilyenkor én is mindig megünneplem magam. Általában könyvet veszek magamnak anyáknapjára, vagy beülök egyedül egy étterembe, éscsendben nézek ki a fejemből, és tényleg az anyaságon szoktam gondolkodni. Nehéz ám egy egész napon át ünnepelni magam, vagyis nem azon agyalni, hogy mit rontottam el, mit kellett volna másképp csinálni, nem voltem-e túl szigorú, túl fáradt, túl aggodalmaskodó, túl jidise máme. 
Bár ez nem egy tanácsadó blog, de azért most mégis adok párat nektek. Ingyen van, fogadjátok csak meg! 
1, Mindig van egy új nap, akkor is, ha este a kiskamasz olyan szemtelen és flegma, hogy legszívesebben reggelre összepakolnád a bőröndjét. Érdemes aludni rá egyet.
2, Igenis lehetsz fáradt, fájhat a fejed, lehetsz ideges, és megkérheted őket, hogy most menjenek ki a szobádból, mert fél órát egyedül szeretnél lenni. Mindenki jobban jár.
3, Senki nem halt még bele a pizzarendelésbe. Sőt, a gyorsétteremből se fognak kinézni, ha néha nincs vacsora.
4, Vasalni minden 10 év feletti ember tud. Tapasztalat. Lehet, hogy sokkal lassabb, lehet, hogy nem lesz tökéletes, de a férjed is, és a gyereked is ki tudja vasalni a ruháját ha kell. Sőt, a tiédet is! 
5, Teregetni és a fregoliról elpakolni is tudnak. Oké, maguktól nem jut eszükbe, de tényleg mindig meteszik, ha kéred. Kérd!
6, A hétvége nem takaírtásra való. A gyerekek tényleg nem a tiszta ablakra fognak emlékezni, hanem a közös programokra. Én inkább hamarabb kelek hétközben, de hétvégén nem takaírtunk.
7, A fürdőszoba ajtóban azért van kulcs, hogy be lehessen zárni. 20 perc magánélet kisgyerek mellett is jár. És hetente egyszer egy félórás forró kádfürdő is, egy jó könyvvel. Ne dörömböljenek, úgy sem engedem be őket!
8, Az is lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem, de ez most egy önző poszt. Nagyon fontos az anyáknapja de ott van tényleg apa is. Ő nem egy anyát vett feleségül, bár kétségtelen, hogy azóta anyaként szeret. Havonta egyszer legalább anya és apa külön programot tart. Ha szerencsések, akkor egy egész hétvégét, ha nem, akkor egy délutánt vannak kettesben.
(Megjegyzem, nálunk van külön Dávid és külön Záli nap is. Dávid kéthetente szerdán megy különprogramra vagy az apjával, vagy velem. Moziba, vagy étterembe szoktunk menni, kettesben. 
Záli még játszóterezést, vagy hajfésülést szokott csak kérni, de hát még csak 3,5 éves.)
Idén nem voltam étteremben, de megleptem magam az egyik kedvencemmel.

Kávés sóban sült cékla, mentával, citrommal, tahinivel, és kacsamell.
Ha egyszer ti is meglepnétek, ez mindig jöhet!
Hozzávalók:
4 közepes cékla
70 dkg só
10 dkg őrölt kávé
4 tojás fehérje

1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1,5 dl tahini paszta
só, bors
kb. 1,5 dl víz

1 csokor kapor 
10 menta level

1 kígyóuborka

200 fokra előmelegítjük a sütőt. Megmossuk a céklákat. Összekeverjük a  sót a kávéval és a tojásfehérjével. Sütőpapírral bélelünk egy tepsit, majd a sós massza felét rákenjük. Erre jön a cékla majd betemetjük a maradék sóval úgy, hogy ne maradjon a legkisebb lyuk sem. 
1,5 óra alatt megsütjük, hagyjuk langyosra sűlni. Feltörjük a sókérget, meghámozzuk a céklát, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 
Lerszeljük a fokhagymát, elkeverjük a citromlével, majd a tahinivel, végül a vízzel hígitjuk. Sóval, borssal fűszerezzük és a céklához keverjük. 
A megpucolt, felkockázott kígyóuborkát két részre osztjuk, az egyik fele mehet az apróra vágott mentával és kaporral a céklához, a másik fele a tetejére a maradék zöld fűszerekkel.
A rozéra sütött kacsamell csak a köret 😉cekla kacsa - 3

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!