Fűszer és Lélek

Segítség! Vega leszek: lassan sült padlizsán

lencse padlizsan - 4Michael Solomonov könyvében a Zahavban találtam ezt a csodálatos receptet, amire napok óta gondolok, de soha nem volt itthon hozzá minden. Aztán ma annyira elkapott a vágy, hogy nem is érdekeltek a receptben leírt alapanyagok, leszaladtam a zöldségeshez padlizsánért, és főztem valami hasonlót. 
Röviden: úristen, de jó! Lehet, hogy vega leszek!

Hosszan: azt hiszem a tahinitől (szezámmag paszta) minden jobb. Én ráadásul imádom, de soha nem így készítettem, mint ahogy a könyv írja, hanem csak egyszerűen elkevertem a pasztát citromlével, fokhagymával és vízzel. Persze a titok mindig ilyen apróságokban rejlik, mint a nagyon alapos átpasszírozás, de nem gondoltam volna, hogy valóban ilyen sokat számít ez a semmiségnek tűnő, szitát feleslegesen bepiszkító mozzanat. Pedig de, ilyen sokat számít. Úgyhogy ti se hagyjátok ki, készítsétek Solomonov útmutatása szerint, és garantálom, hogy teljes lesz a siker.

Miközben a padlizsán viszonylag alacsony hőfokon, vagyis 150 fokon sül, addig pont elkészül a lencse, és a tahini paszta is. Az eredeti recetben nem raknak a tahinibe bazsalikomot, és a padlizsánt is rozmaringgal sütik, de nekem bazsalikomom volt itthon, így azt használtam. A lencse pedig kápia paprika helyett zellerrel és sárgarépával kellett volna, hogy főjön, de nekem újhagymám, kápiám, és hámozott paradicsomkonzervem volt itthon. 

Hozzávalók:
A padlizsánhoz:
2 padlizsán, hosszában félbevágva
4 ek olívaolaj
só, bors
kakukkfű

Miután megsült:
maréknyi dió (eredetileg fenyőmag)
bazsalikom levelek
4 ek tahini krém

A tahini krémhez:
2 gerezd fokhagyma
1 egész citrom leve

4 ek tahini paszta
annyi víz, amennyitől kellemesen folyós állagú lesz
10 bazsalikom levél

A lencséhez:
4 szál újhagyma
2 kápia paprika
2 ek olívaolaj
25 dkg lencse
1 babérlevél
só, bors
1/2 kk római kömény
1 doboz hámozott paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 ek balzsamecet

A padlizsánokat bevagdosom, majd ecsettel alaposan megkenem olívaolajjal. Sózom, borsozom, meghintem kakukkfűvel, és egy óra alatt 150 fokon krémesre sütöm.
A lecséhez egy lábasban megdinsztelem a felkarikázott újhagymát az olajon, majd rádobom az egészen apróra vágott kápiát. Hozzáadom a lencsét, a babérlevelet, a sót, a borsot és a római köményt, majd fedő alatt annyi vízben, amennyi ellepi félpuhára párolom. Ha szükséges, a vizet kicsit lehet pótolni. 
Amikor kész, beleborítom a paradicsomot, hozzáadom a zúzott fokhagymát és az ecetet, és 10 percig még főzöm. Ha szükséges, fűszerezem.
A tahinihez elturmixolom a citromlével a fokhagymát, majd szitán átpasszírozom. Hozzáadom a tahinit, és elkeverem. Nem kell megijedni, a tahini a citromlével azonnal kemény masszává változik, de ezt könnyen lehet higítani hideg vízzel. Amikor kb. jó a sűrűsége, visszaöntöm a turmixba, és sóval, borssal, és bazsalikomlevéllel turmixolom.
Tálalásnál a padlizsán tetejére öntöm, amit dióval megszórok.lencse padlizsan - 1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!