Fűszer és Lélek

Városi tyúkok

tyukAz utóbbi évek legjobb városi startup-jának tartom a Tyúk a városbant. Oké, csak vicceltem a startup szóval, de hát mi ez, ha nem valódi, sikeres, (vigyázat, most felsorolom az összes menő szót) urbánus, fenntartható, öko, és közösségi vállalkozás?!

Képzeljetek el egy nőt, aki a Keleti parkolójában kipattan a kocsijából, és a kezembe nyom egy dobozt, benne tíz gyönyörű, különböző tojással, és lekezdi sorolni: 
Ezt a hosszú csúcsos tojást egy ugyanilyen hosszúfejű tyúk tojja, ezt a picit ez öreg, kicsi, megmentett tyúk, ezt a kéket egy araucana fajta (remélem jól emlékszem), stb. Aztán Ildi visszaült a kocsiba, és ment tovább a dolgára, én pedig hazahoztam a tojásokat, és azon gondolkodtam, hogy ilyen szeretettel nevelt tyúkok tojásával utoljára több mint 30 éve találkoztam nagyanyámnál. Valahogy annyira jóban volt a tyúkokkal a mama, hogyha belépett a baromfiudvarba, egy csomó tyúk leült neki, hogy simogassa meg a hátukat, és a mama megtette. Ami csak azért érdekes, mert a macskához például soha hozzá nem ért volna, pedig volt az is, Gyurinak hívták. Kapott enni, inni, de semmi simogatás, vagy házba bejárás nem volt. A kamrában lakott, ott egerészett. Bezzeg a tyúkok. 

Szóval másnap és harmadnap szuper tükörtojásokat ettünk, mindenki választhatott magának tojást, és kevés vajon lassan meg is sütöttem. Igazi élmény volt!
Ildi pár éve külföldön találkozott először városban tartott tyúkokkal, majd több évig készült, mire maga is belefogott. A helyi torvények, a tyúkok, az etetés, az ól, a tisztítán tatrtás, mind-mind külön téma, aminek alaposan utána kellett járni. Végül, amikor elkészült az első tyúkól, egyre többen kezdtek érdeklődni felőle, és szerettek volna maguknak is hasonlót, így megszületett a vállalkozás. 

Régebben kerületi önkormányzatok mindenféle rendeletben szabályozták a kisállattartást.
Övezetekre osztották a kerületeket, és az övezetektől függően szabályozták pl. a tyúktartást is, és ahol ez megengedő volt, ott a darabszámot is. Pár éve új szabályozás lépett érvénybe, miszerint tkp. bárhol a városban lehet tyúkot tartani, sőt, a darbszám sincs maximalizálva, de, – és ez nagyon fontos – az állatok tartása nem veszélyeztetheti sem az emberek, sem az állatok egészségét, jólétét, valamint nem károsíthatja a környezetet.
tyukavarosbanVagyis, akár itt a zuglói társasáz kertjében is tarthatnánk tyúkokat, ha többi lakó is örülne neki, és megváltoztatnánk a házirendet. Engem ez az ötlet egyébkén teljesen felvillanyozott, már el is képzeltem, hogy a ház közös kis játszótere mellett lekerítünk egy aprócska területet, ahol elfér öt tyúk, aminek a termésén, bocsánat, a tojásán körforgás szerűen osztozunk a lakókkal, és a napközben a gyerek csodálják a tyúkokat. Egész kicsi esélyt látok erre, de jó kis álom.
Viszont ha családi házam lenne, tuti belefognék. Szerintem egy négytagú családnak három tyúk is elég. Három tyúk nem hangos (kakas nem kell, sőt!), gyönyörűen tisztán lehet tartani, így sokkal szagatlanabb, mint mondjuk egy területét jelölő macska.

Na tessék, olyan vagyok, mint nagyanyám, pedig esküszöm, hogy semmi bajom a macskákkal.
Az egyik tyúkom biztosan kendermagaos lenne, a másik talán egy különleges, széptollú fajta. Ki tudja.
Ildi vállalkozása egyébként azt is vállalja, hogy ha csak tavasztól őszig szeretnénk tyúkokat tartani, akkor télire elszállásolják valahol a kotkodákat. Bocs, a kotkodáért, mióta elkezdtem írni a posztot, folyamatosan a Kukori és Kotkodát éneklem. Remélem mostmár ti is!
És hogy miért extra jó a városi tyúktartás? A képről röviden leolvasható. Csendben jegyzem csak meg, hogyha igazán gyönyörű muskátlit szeretnétek, akkor a cserép aljára egy kis tyúktrágya, rá a föld, majd bele a virág. 
http://tyukavarosban.hu
tyukavarosban1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!