Fűszer és Lélek

Purimi rózsakalács


purim challah - 7Kétféle kalácsot is szoktam sütni purimra, az egyik ez a rózsakalács, fokhagymás-paprikás olajjal, a másik egy hagymás-mákos, amit holnap délelőtt felteszek ide a blogra, hátha valakinek épp erre lenne szüksége.
Rózsakalácsot nagymamám sütött, de ő mindig mézzel kente, és mandulával szórta meg. 

Az is nagyon finom, de ha édesre vágyunk, ott a kindli vagy a hámántaschen. A sós viszont nagyon jó sör, vagy borkorcsolya is. Igazából semmi extra, a szokásos kalácsom tésztáját használom, majd vékony lappá nyújtom, megkenem fokhagymás, chilis olajjal, majd köröket szúrok ki a tésztából. Három kört felsodrok, mintha szivart sodornék, majd középen félbevágom keresztben. Így tulajdonképpen két rózsát kapok egyszerre. 
Ezeket egymás mellé sorkoztatom egy kikent, kilisztezett tortasormába, és 180 fokon megsütöm. 

Létezik a libazsíros változata is, ami akkor lesz igazán finom, ha tepertőt is darálunk bele, és ezzel kenjük meg a tésztát. Ha nem ennénk húst, akkor az olvasztott vaj, parmezán kombót javaslom, de most pont a medvehagymaszezon közepén vagyunk, szóval,akár azt is tehetünk bele.

Borról semmiképp ne feledkezzetek meg! 

A szokásos kalácstésztám:

50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő 
50 g cukor
1 mk só
2 tojás
4 ek étolaj
210 ml víz

Először a vízzel és a cukorral megfuttatom az élesztőt, majd az átszitált liszttel összedolgozom a többi hozzávalóval. Nagyon alaposan kidagasztom, majd hagyom duplájára kelni. 
Ebből a mennyiségből két ekkora kalácskoszorú lesz.

Hozzávalók a fűszeres olajhoz:
0,5 dl étolaj
2 gerezd reszelt fokhagyma
1 kk füstölt paprika
1 kk füstölt chili

Olívaolajos, fokhagymás tefölt tálalok mellé, de padlizsánkrémmel, vagy ajvárral is zseniális, hogy a hummuszról ne is beszéljünk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!