Fűszer és Lélek

Marcipános maceszgolyó

marcipanos maceszgolyo1

Ki ne ismerné a maceszgombóclevest, vagy a tejeskávéba mártogatott maceszdarabokat egy borús vasárnap reggel? Nekem mégis Londonig kellett utaznom, hogy ennek a nagyon egyszerű alapanyagnak a rajongójává váljak. A londoni séfeket nem köti gúzsba a nagymamák receptes füzete, így bátran mernek kísérletezni mindenféle alapanyaggal. Londonban kóstoltam először olyan maceszgolyót, amitől el voltam ájulva, igaz, nekem is felszaladt a szemöldököm, amikor megláttam az étlapon.

Sokkal izgalmasabb maceszból édességet készíteni, mint darált háztartási kekszből, a maceszlap ugyanis lassabban szívja fel a nedvességet, ezért tovább megtartja a ropogós állagát, mint a keksz. Ráadásul az íze is teljesen semleges, se nem édes, se nem sós, így azzal fűszerezhetjük, amivel csak akarjuk. Akár nagyon buja, keleties ízeket is keverhetünk hozzá, mint ebben a receptben. 
A macesz, más néven pászka, semmi más, mint liszt és víz keveréke, vagyis kovásztalan kenyér. A Bibliában olvashatunk róla először, amikor Egyiptomból menekülnek a zsidók, és nincs idejük megkeleszteni a kenyerüket, akkor sütik és eszik a maceszt. 
Több ezer év telt el azóta, és a recept mit sem változott: lisztet kevernek össze vízzel, amit nagyon gyorsan, kevesebb, mint 18 perc eltelte előtt sütőbe tesznek, hogy a búzaszemeken vagy a levegőben lévő élesztőgombáknak ne legyen idejük beindítani a spontán kovászolódási folyamatot. 
A marcipánnal bevont diónyi golyók akár egy hétig is elállnak a hűtőben.

 

Hozzávalók:

50 dkg macesz durvára darálva

10 dkg mazsola

10 dkg aszalt sárgabarack

1 bögre darált dió

10 dkg reszelt étcsokoládé

½ bögre sárgabaracklekvár

½ bögre méz

1 kk őrölt kardamom

1 kk őrölt szerecsendió

3 kk fahéj

1 narancs reszelt héja

2 dl narancslé


1 kk narancsvirágvíz

2 csomag Dr. Oetker Marcipán


Kattints tovább a teljes recepthez>>>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!