Fűszer és Lélek

Scone meggyel és tejszínhabbal

scone1Ezt az igazi nemzetközi karriert befutó teasüteményt a háziasszonyok azért szeretik, mert pillanatok alatt elkészíthető, míg a vendégek azért kedvelik, mert ezer dologgal tölthető, így megunhatatlan. A legnépszerűbb talán a málnalekvár és a tejszínhab kombinációjával, de kedvelt a csokoládés, mogyorós, sőt néhol a gumicukros változat is. 
A scone-t 1513-ban említik először írásos emlékek. A nevének eredete nem biztos, de versenyben van a gael term sgonn, aminek jelentése nagy falat, illetve a holland schoonbrood, ami finom fehér kenyeret jelent.


A tejszínhabbal, tejföllel, lekvárral vagy friss gyümölccsel töltött sütemény a 10. századi könyvek szerint is nagyon kedvelt volt. Feljegyezték, hogy egy viking támadás után, Devonban az apátság felújítását végző munkásokat scone-nal vendégelték meg a helyiek.

Az ötórai tea intézménye Anne Russel bedfordi hercegnőnek köszönhető. Az eredetileg skót gyökerekkel rendelkező, inkább édes pogácsára emlékeztető sütemény mára a hagyományos ötórai teák elmaradhatatlan részévé vált.

Az angoloknak az ötórai teával kapcsolatos őrülete az 1840-es évekre nyúlik vissza, de a tea már jóval előbb meghódította Nagy-Britanniát. Az 1650-es évek végétől fogyasztottak teát, legalábbis a módosabb réteg, amelyik az akkoriban igencsak drága hobbinak hódolhatott. 
A teafüvet és a gyönyörű porcelánokat, amelyekben a kész teát felszolgálták, az ún. „hölgyszobában” tartották, ami a felfrissülésüket szolgálta.

A 18. században az angol arisztokrácia társasági eseménnyé emelte az ötórai teázást. Ahogy a tea egyre olcsóbb lett, köszönhetően a modern teaültetvényeknek, úgy hódította meg a középosztályt, majd szép lassan a munkásosztályt is.

Hozzávalók:
22 dkg liszt
1 csapott tk Dr. Oetker Sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
5 dkg hideg vaj felkockázva
1 ek porcukor
1,3 dl joghurt
1 ek tej
1 tk Dr. Oetker Vanília Aroma
10+10 dkg meggybefőtt lecsepegtetve
2 dl tejszín

2 dl tejföl

Kattints tovább a teljes recepthez>>>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!