Fűszer és Lélek

Mi legyen, ha nagy lesz?

chemistryA taxi vs. Uber vita kapcsán jutott eszembe, hogy milyen gyorsan változik a világ! Olyan gyorsan, hogy arra a kérdésre, hogy mi legyek, ha nagy leszek, nem is tudok válaszolni a gyereknek. Zavar a dolog, mert látom a 11,5 éves fiamon, hogy őszintén örülne, ha valamilyen tanácsot adnánk neki, legalább egy irányt mutatnánk. Tudom, hogy még korai, hiszen még annyit fog ő is változni, de azért érdemes ezzel foglalkozni, pláne, ha a gyerek szeretné.
Elolvastunk több tanulmányt, és egybehangzóan azt állítják, hogy mindenféle mérnökre lesz szükség, nagyon jó angoltudással. Úgyhogy hajrá természetismereti tárgyak.
Pár érdekesség: 20 év múlva ritka lesz az, aki egy szakmában eltölti a munkaéveit, úgy jósolják, hogy akár 20 minikarrierünk is lehet, mire nyugdíjba megyünk. Azért az már most biztos, hogy rengeteg informatikus, biológus, a kettő keveréke, fizikus, elektronikai mérnök, környezetvédelmi mérnök, és hasonló kell majd. Ami mégis a legfontosabb lenne, az az iskolák rugalmas gondolkodásra nevelése. A jövő szakmái túlnyomó része ugyanis még nem is létezik, mégis abban kell majd dolgoznia a gyerekeinknek. Képessé kell vállniuk a folyamatos tanulásra, a gyors változások követésére, vagyis tényleg haladniuk kell a korral. Hol van már az, amikor több generáción keresztül pék, vagy órásmester a család minden tagja? 
A Telegraph szerint pl. ilyesmikre számíthatunk majd:
Digitális építész aki virtuális épületeket tervez, amit teljesen megépítés előtt értékesítenek majd. 
Otthoni idős gondozó, ugyanis egyre magasabb életkort élnek majd meg az emberek (már ahol).
Időskori jólét tanácsadó 
“Élő testrész” készítő, aki sportolóknak, vagy katonáknak készít a sérült, vagy elvesztett testrészek helyett újat.
Nano-méretű ön-operálókészülékek, vagy implantátumok gyártója
“Függőleges” mezőgazdasági mérnök, aki a zsúfolt nagyvárosokban vagy a lakásokban a függőleges falakon segít növényeket termeszteni
Digitális hulladék adatkezelő, aki a digitális szemetünket segít biztonságosan megsemmisíteni 
Klíma vezérlő. Nem a szobaklímát vezérli majd, hanem az időjárást tudja befolyásolni.
Memória nagyobbító sebész, vagy valami hasonló, aki segít megőrizni és javítani az idősödő népesség memóriáját. Nekem már most is jöhetne!
Gyermek tervező. Oké, ez perverz, de nincs kétségem, hogy lesz ilyen. Vagy már van? Belenyúl az embrió DNS-ébe, és a megrendelő kérései alapján módosítja a megszületendő gyerek minden tulajdonságát.
Nem azt jósolják, hogy egyáltalán nem lesznek már “hagyományos” szakmák, de azok lesznek a kivételek. 
csak hogy a közeljövőt nézzük:
Taxisofőr ugye ne legyen, hiszen itt az Uber, ami túllépett a huszadik-századi taxin.
Nyomdász se legyen, a print lapoknak régen végük, és már nem sokáig ragaszkodunk az új könyvek csodálatos illatához, mert megérkeztek a valóban kényelmes-kellemes e-book olvasók. (Én még ragaszkodom, de őskövület vagyok, tudom.)
Újságíró ne legyen, mert annak, aminek lenne értelme, arról úgy sem írhat.
Síoktató ne legyen, alig van már hó. Egész meglepő a Normafánál a Síház felirat januárban. Milyen sí? Milyen hó? Milyen tél?
Háztartásigép-szerelő ne legyen, mert már úgy gyártják a gépeket, hogy öt év után olcsóbb újat venni, mint megjavíttatni.
Kamionsofőr ne legyen, mire felnő, úgy is önjáróak lesznek az autók. (Ki gondolta ezt valóságnak akár húsz éve is, nem igaz?)
Bolti eladó ne legyen, úgy is házhoz rendelünk majd szinte mindent, csak úri huncutságból járunk majd piacra, persze csak ha jó lesz az idő.
Cipész ne legyen, senki nem hordja már talpaltatni a csizmáját, a magassarkút pedig megsarkalja a kulcsmásoló is. (Azért egy-két valódi cipész mégiscsak lehetne, nekem nagyon hiányoznak, ők is és a munkájuk is!)
Kulcsmásoló se legyen, nemsokára úgyis csak kártya-retina-ujjlenyomatolvasó zárak lesznek.
Legyen viszont etikus hekker, vagy videójáték-készítő. Csak tudja majd elmagyarázni a dédinek, hogy mit is csinál egész nap 😉
Folytassuk?

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!