Fűszer és Lélek

Szilvalekváros babka

szilvalekvaros babka1Réka mesélte az álmát egyik nap a szilvalekvárról, és a cukrászdáról, amit annyira megkívántam és valami hasonlót, hogy muszáj volt sütni valami szilvalekvárosat. Ági barátnőm pedig elküldte a legfrissebb Food and wine magazin címlapját, amin mindenféle csodálatos babka pompázik. Adta magát a dolog, legyen szilvalekváros babka… Annyira jó illat van tőle az egész lakásban!
A tészta nagyanyám receptje, ő mindig folyós kakaóval töltötte, és egyszerűen felcsavarta, majd megsütötte. Szombat és vasárnap reggel volt ez a reggeli, imádtam.
Én már izraeli módon szoktam felcsavarni, de azt hiszem Ottolenghi könyve óta mindenki így teszi . Az ízén nem változtat, de szebb. 

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
7 g szárított élesztő
2,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
7 dkg olvasztott, de nem forró vaj
csipet só
1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:
kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár, annyi vízzel hígítva, hogy kenhető legyen
1 kk fahéj
5 dkg vaj olvasztva

ottolenghibabkaA tészta összes hozzávalóját nagyon alaposan összegyúrjuk, majd jól kidagasztjuk. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük. Téglalap formára nyújtjuk, kb. 30×50 centisre, majd megkenjük előbb az 5 deka olvasztott vajjal, majd a szilvalekvárral.
Szorosan feltekerjük a hosszabb oldala mentén, majd a rudat hosszában félbevágjuk. A kapott két fél rudat egymáson áthajtogatva befonjuk, majd két részre vágjuk. Egy-egy sütőpapírral bélelt téglaformába tesszük, és további 30 percig kelesztjük. 180 fokon 40 percig sütjük.szilvalekvaros babka2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!