Fűszer és Lélek

Ezt esszük 2016-ban

trend5
Kötelező poszt minden év elején. Idén 19 nemzetközi előrejelzést bogarásztam végig, lássuk, mit jósolnak. Várom a véleményeteket is, ti mit szeretnétek, és mi az, ami rajta van a listán, de szót sem érdemel?
1. Sriracha újra, és Sriracha mindenbe
Ki ne ismerné, ezt a csodálatos csípős szószt, rajta a kakassal! Csakhogy, mióta dedikáltan feltűnt a Momofukuban egy  tésztasalátában, azóta még jobban megőrül érte a világ. Már szárítják is, majd pop-cornra teszik, vagy a bátrabbak vodkába is keverik. Azért én maradok a folyékony változatnál, és nem tartom cikinek a “hippi ketchup” elnevezést sem. 
2. Helyi termékek használata, idén kifejezetten a húst helyezve a központba
Az eat local mozgalom már évek óta tombol, de sajnos inkább csak az étlapokon, mint a valóságban, bár kétségtelen, hogy már Magyarországon is jópár étterem valóban helyi termelőktől rendeli, sőt akár saját maga is tulajdonosa farmoknak, üzletrészeknek, vagy akár csak egy-egy csirkének, akik kifejezetten a gazdájuknak tojnak. Ha a helyi termelőtől vásárolt húst drágának, vagy túl időigényesnek is tartjátok, azért pl. tojásra mindenképp érdemes benevezni! A magyar Youtyúk egy elképesztően menő vállalkozás. Jelszavuk a Válassz gazdát, foglalj tyúkot = Mi elvisszük neked a boldog tojást.
trend23. Sós fánkok, gombócok, melegszendvicsek
Ez ne, kérek mindenkit, hogy ez ne jöjjön divatba! Tudjátok mit jelentene ez?! Azt, hogy soha, de tényleg soha a büdös életben nem fogynék le. (Oké, erre azért így is meg van az esély, de ne kelljen már híni, oké?) 
A sós fánkokat különben is a magyarok találták ki, örülök, hogy a világ is ráharapott, de hívhatjuk bárhogy, mi azért tudjuk, hogy az akkor is egy lángos marad, ha kicsi és gömbölyű, nem igaz? Ősszel kóstoltam Pataky Péter (IKON) szíves-nyelves gofriját, és az valami álom volt. Még Dávid is imádta, pedig a gyerekek azért nem biztos, hogy lelkesednek az ilyesmiért. Oké, Péter jó fej volt, nem tett bele agyvelőt.
De állítólag tombol majd a pierogi, persze hússal, vajjal, szalonnával, gombával, tejföllel, és néha klasszikusan káposztával is. A bao bun – ami gőzölt, töltött ázsiai gombóc -, már Magyarországon is nagy kedvenc. És akkor itt a Cheese on toast, ami hát lássuk be, mégiscsak egy melegszendvics. Bocsánat, de erről mindig Laár András jut eszembe a nem létező szavaival.
trend34. Buborék!
A pezsgő, és minden más buborékos ital terjedését csupán három helyen olvastam, de mivel én imádom, itt a helye. Legyen nyugodtan az év a pezsgőé, a habzóboré, és a cideré. Persze éljen a szénsavas tea is nyáron!
5. Hínár, karfiol
Az utóbbi évek is a karfiol évei voltak, hol steakként, hol egyben sütve, hol rózsákként pirítva ettük, de menő volt a karfiolpüré és a karfiol “rizottó” is. Arra kell gyanakodnom, hogy egy nagyon jó lobbistája van a karfioltermelőknek. 
A hínárral más a helyzet, ez nálunk sajnos soha nem lesz túl népszerűn, nem vagyunk egy hínártermelő nagyhatalom, meg kell hagyni. Kár, szerintem finom.
6. Füst, grill 
Nem csak a húsokat, de a zöldségeket, a besszeteket és az italokat is fütölni fogjuk végre. Igaz, ezt már tavaly is jósolták.
7. Görögdinnye dzsúsz
Imádom, alig várom a nyarat, de azt se bánom, ha csak úgy fogyasztjuk majd, mint ahogy eddig tettük. 
8. GMO mentesség!
Kell ehhez bármit is hozzáfűzni? 
Talán csak annyit, hogy ez a trend begyűrűzni látszik az egészséges gyorséttermi kaja iránti igénybe. Legyen így, bár ezzel kapcsolatban azért elég pesszimista vagyok.
9. Idén is fermentálunk. Mindent.
10. Megesszük a hulladékot
Ezt is ígérik évek óta, és lett is pár követője, aki direkt a csúnya zöldséget veszi a boltban, nehogy másnap kidobják, de ugye ez még csak mindig a jéghegy csúcsa. Amerikában már léteznek éttermek, amik kifejezetten a menő, drága éttermek hulladékaira mennek rá, de a krémlevesen és a vega burgeren kívül engem még nem sikerült meggyőzniük. Ennek ellenére otthon persze nagyon hasznos az állatok orrtól-farokig történő felhasználása, és a zöldségeket is együk csak mind meg! 
+1 Modern zsidó konyha, és menő zsidó + valami más nemzet konyhája étterem
Hurrá! Hurrá, hurrá! Egyre több olyan hely nyílik a világban, ahol a zsidó ételeket keverik valamilyen más nemzet ételeivel. Ilyen pl. a maceszgombócos ramen, vagy a csirke currys knish. Pesten is létezik egy hasonló próbálkozás már, remélem sok jó hely követi majd a példáját. A zsidó konyha reneszánsza pedig épp most kezdődik, ősi, tradicionális ételek újulnak meg, és lesznek igazán trendikké a világban.trend4

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!