Fűszer és Lélek

Ünnepi narancs brulée

narancs creme1Minden évben befut pár kérés, hogy írjak egyszemélyes karácsonyi menüket. Eddig arra gondoltam, hogy ezt a blogot főleg családosok olvassák, és nekik egyáltalán nem érdekes az ilyesmi, de miután megkaptam az ötödik levelet azzal kapcsolatban, hogy egyedül fog ünnepelni valaki, mert külföldön egyetemista, és épp nem tud hazajönni, vagy pont kint dolgozik valahol, úgy döntöttem érdemes ezzel foglalkozni.
Már csak azért is, mert nagyon tisztleletre méltó, ha valaki egyedül is megadja a módját, és nem ússza meg egy mirelitből felolvasztott pásztorpitével. A kollégista Kata pl. azt írja, hogy nem éppen a felső tízezer tagjait alkotják a szülei, mégis sikerült elérnie, hogy Angliába járhat egyetemre, de csak nyáron tud majd hazajönni. Igaz dolgozik az egyetem mellett, de ebből a kollégiumot és a saját fenntartását tudja csak finanszírozni, és elkezdett gyűjteni a júniusi és a szeptemberi repülőjegyre is. Édesanyja már egy hete elküldte a zserbót és a bejglit, de enne valami más finomat is, és rajta kívül csak ázsiaiak maradnak a koleszban, akik viszont nem ünneplik a karácsonyt. Katának egy rettenetes sütője, és egy rezsója van a koleszban, amit közösen használ a többiekkel, de vett pár saját edényt, mert azon nem akar osztozni senkivel. Megértem. Szeretné az ünnepet és magát is egy kicsit megünnepleni. Én azt hiszem, teljesen igaza van, megérdemel valami ünnepit. 
Ugyanezeket a recepteket küldöm Shanghaiba is Tamásnak, aki viszont orvos, és foodie is, mégis segítséget kért, mert csak 20 főre tud főzni, és csak olasz ételeket, evésben viszont sokkal jobb, mint főzésben. Tamásnak nagyon komoly felszerelése van, a szuvidálógéptől kezdve a Thermomixig már mindent beszerzett, de szinte soha nem használja, mert egyébként nagyon jókat tud enni a városban. Viszont ezt tervezi majd hozománynak vinni a házasságba, ha egyszer megnősül 😀
A desszerttel kezdem, és délután jön a főétel. Bár Tamás örült volna egy Thermomixes receptnek, ebben sajnos nem tudok segíteni, mindenem nekem se lehet. 
A desszert nem egy adagos, hanem öt-hat, de simán negyedelhető is a mennyiség. Amiért mégis többet ajánlok készíteni, annak az az oka, hogy lehet akár reggelire, akár ebédre is enni, igazi vigasztaló desszert, de a ridikülbe is bedobható, és ajándékba is vihető, különben se rossz, ha van valami finomság a hűtőben, hátha mégis befut valaki. 
 Hozzávalók:
3 narancs leve
1/2 narancs reszelt héja
11 tojás sárgája
5 dl tejszín
1 rúd vanília kikapart magjai
2 szem szegfűszeg
darabka fahéj
2 szem kardamom
9 dkg cukor
nagy csipet só
tetejére porcukor

A narancsok levét (nekem kicsit több, mint 2 dl volt) egy nyeles kislábosban addig főzzük, amíg 0,5 dl marad csak belőle.
A tojások sárgáját elkeverjük a reszelt narancshéjjal. A tejszínt felforraljuk a vaníliával,a többi fűszerrel, a cukorral, és a sóval, majd a tejszínt öntjük lassan a tojáshoz (és nem fordítva!) miközben folyamatosan kevergetjük. 
Leszűrjük, és 5-6 apró formába, vagy befőttesüvegbe töltjük.
Ha van szuvidáló gépünk, akkor mindenképp befőttesüvegbe tegyük, és 85 fokon szuvidáljuk 3 órát, majd hűtsük le nagyon alaposan. Szórjuk meg porcukorral, és lánggal karamellizáljuk a tetejét. A lezárt, alaposn lehűtött creme egy hétig eláll, előre is dolgozhatunk bátran!
Ha nincs szuvidáló képünk, akkor egy tepsibe öntsünk annyi vizet, amennyi félig ellepi a tálkákat. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, majd toljuk be a krémet 40 percre. Hűtsük le alaposan. Ha fáklyánk sincs, akkor szórjuk a cukrot a kreme brulée tetejére, és toljuk a grill alá 3-5 percre, de figyeljünk rá oda nagyon, nehogy megégjen! Sajnos ezzel az eljárással készített creme nem áll el sokáig, hamar meg kell enni. 😉

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!