Fűszer és Lélek

Minden konyhában szükség van ezekre!

Gyakran főzök mások konyhájában. Valahogy mindig úgy alakul, hogy egyszer csak ott találom magam egy idegen konyhában, és nálam van a fakanál. Úgyhogy azt biztosan elmondhatom, hogy tudom, mi hiányzik egy olyan konyhából, akinek a tulajdonosának nem a főzés a hobbija. Lássuk be, ők vannak többen, akik valami más szórakozást találtak maguknak, mint a sütés, főzés, befőzés, vagy gyúrás.
Arra gondoltam, leírom mik azok a konyhai eszközök, amik mindig hiányoznak egy ilyen konyhából, pedig nem drágák (kivéve a kést, de azt tényleg muszáj!), ellenben annyira megkönnyítik annak a dolgát, aki főz, hogy vagy egy csomó időt spórolhat, vagy nem csak kötelesség lesz a főzés, hanem esetleg öröm is. 
Teflonos serpenyőKét jó teflonos serpenyő. Az egyik kisebb, a másik nagyobb. Oké, ez sem éppen a kétforintos kategória, de szükséges. Annak akik félnek a teflontól, ajánlom, hogy valóban jó minőségűt vásároljanak, és csak műanyag vagy fa eszközökkel nyúljanak bele. Melyik a jó? Amelyiknek van súlya. Annak, aki ritkán használja, egyáltalán nem szükséges egy öntöttvas serpenyőt vennie, de vastag legyen a talpa, hogy a hőt jól tudja tartani. IKEÁ-ban a drágább serpenyők, vagy a Tefal drágább darabjai között már találni abszolút jókat.
acacia-cutting-board-o
Nagy méretű vágódeszka. Legtöbb helyen csak kicsi, nyeles, legfeljebb hagyma vágására alkalmas deszkát találni. Nem kifogás, hogy nem fér el sehol, mert akár a szekrény tetején, vagy végszükség esetén alatta is tárolható, de szint biztos, hogy lesz helye a lábasok alatt is. khtta00008
Átlátszó dobozok. Nagyon szeretem ezt a fajtát, aminek üveg az alja, mert ebben azonnal lehet melegíteni is. Tudom, a műanyagban is lehet, de én nem szívesen hőkezelem a műanyag dobozokat.
Létezik ennek a teljesen műanyag változata is, az könnyű, lehet benne munkába vinni az ebédet. Miért átlátszót? Mert nem felejtjük benne az ételt, hanem szem előtt marad, és nem romlik meg.
all-clad-immersion-blender-oBotmixer. Annak, aki eddig soha nem használta, egyáltalán nem szükséges drága, mert lehet, hogy ezentúl se nagyon veszi majd elő. Barátnőmnek egy 3500 forintos van, valamelyik szupermarketben lőtte, és félévente amikor krémlevest készít, vagy összeugrik neki a vaníliasodó, akkor nagyon jó szolgálatot tesz.
idealisk-kancso__0114450_PE266937_S4Ha már van botmixer, legyen hozzá rozsdamentes kancsó is. Lehet, hogy mások tudnak nélküle élni, de elmesélem, hogy nekem 8 ilyen kancsóm van. Állandó használatban vannak, vagyis kettő mindig a mosogatógépben csücsül, kettő a hűtőben van, a többit meg használom éppen. Ebben készítem a palacsinta tésztát, a majonézt, stb.
img79oKézi, elektromos habverő. Tudom, kézzel is fel lehet verni a habot, de annak, aki vendégeket szokott hívni, hasznos ez, higgyétek el! Egyszer eljön a pillanat, amikor 10 tojásból kell hab, vagy egy egész liter tejszínhabból. Na, abban a pillanatban behozta az árát. Jó, ha van hozzá dagasztókar is, mert bár nagy mennyiségű tésztát nem lehet vele kikeverni, de egy pitére valót két perc alatt elintéz.
002Jó kések. Igen, ezek nem olcsók. De tényleg muszáj.
Múlt héten jártam egy olyan konyhában, ahol készültek arra, hogy ott főzök majd, így vettek egy készlet új kést. Mindegyik recés volt. Öt, apró recés kés, ami semmire se jó. Szerencse, hogy kés nélkül sehova se megyek.
img32oDigitális mérleg. Pár éve még drága volt viszonylag, de már 3000 körül lehet kapni használhatót. Ez tényleg pontos, ami egy süteménynél nem hátrány.
oxo-stainless-steel-salad-spinner-oSaláta centrifuga. Sokadszor írom már le itt a blogon a sztorit, hogy én erről azt gondoltam, hogy a világ legnagyobb hülyesége. De nem az. Valóban megszárítja a salátaleveleket egy perc alatt, ami így nem a vízben fog ázni, hanem felveszi az olajat, ecetet, dresszinget, bármit. Hallgassatok rám, érdemes!
img54oSpatula. Oké, azért spatula nélkül lehet élni valóban. Tulajdonképpen arra jó, amire az ujjunk, vagyis tökéletesen ki lehet szedni vele a krémet a tálból. De miért használnánk az ujjunkat?
img42oFordító csipesz. Tálalni is lehet vele, de sokkal egyszerűbb ezzel  forgatni a serpenyőben a húst, vagy a zöldséget. Ezt még a teflon serpenyőhöz is lehet használni, mert igazából csak az ételt fogjuk meg vele, de kapható szilikonos végű is, az extrán biztonságos.
Remélem kész is az ajándéklistátok! 
Mit hagytam ki? 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!