Fűszer és Lélek

A szegények és a gazdagok étkezése

Tavaly klassz kiállítás nyílt New Yorkban, Hataloméhség címmel.  Henry Hargreaves fotós, és Cailin Levin foodstylist munkáit mutatták be, akik a régi és korabeli gazdagok terített asztalát állították szembe a szegényekével. Erről jutott eszembe, hogy mi számított olcsó ételnek 100 éve Magyarországon, és olcsó-e még ma is.
Az első képen a gazdagok ételét látjuk az előtérben, a másodikon pedig a szegényekét.
Eredetileg csak a diktátorok asztalát szerették volna bemutatni, de ahogy haladtak a munkával, már tudták, hogy érdemes megmutatni a másik oldalt is. Kiderült, hogy a tekintélyelvű rendszerek az  ételt fegyverként használták, a kiéheztetés az egyik leghatásosabb módszer a szegények elnyomására, elhallgattatására, mondta Henry Hargreaves. Ez azóta se változott sajnos.

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un kedvence az ementáli sajt amitől úgy  meghízott, hogy műteni kellett a lábát.

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un kedvence az ementáli sajt amitől úgy meghízott, hogy műteni kellett a lábát.


Egy átlagos észak-koreai lakos főétkezése

Egy átlagos észak-koreai lakos főétkezése

Az országban élő 24 millió ember nagy többségének fogalma sincsen, honnan szerzi be az ennivalót a következő étkezéshez, mondja a fotós. Valóban, Észak-Koreában szó szerint nincs mit enniük az embereknek. Sokan nyáron “legelnek”, de tavaly hatalmas szárazság miatt a fű sem nőtt az országban, ezért néhányan kannibalizmusra adták a fejüket, amit a hatalom nyilván nagyon keményen, halállal büntet.

Amerikai jó módú polgár vacsorája. Hiányzik a szokásos pohár tej.

Amerikai jó módú polgár vacsorája. Hiányzik a szokásos pohár tej.


Egy amerikai szegény ember vacsorája

Egy amerikai szegény ember vacsorája.

Az USA-ban egészen mást jelent éhezni szerencsére. Itt inkább a tápanyagok hiányától szenved az éhező, és nem a mennyiség hiányától. Ezzel magyarázható, hogy a legkövérebb emberek pont a szegények közül kerülnek ki. A népesség egyhatoda a létminimum alatt él. WHO szerint minden ötödik amerikai az elhízással kapcsolatos betegségek valamelyikében hal meg.

Egy kis aktuálpolitika. Ilyen volt Basar Asszad szír elnök egy vacsorája.

Egy kis aktuálpolitika. Ilyen volt Basar Asszad szír elnök egy vacsorája.

Basar Asszad és felesége kedvelték  a nyugati, és a közel-keleti konyhát is, meg is adták a módját minden egyes étkezésnek, miközben az elnök szándékosan halálra éhezteti emberek ezreit, mondja Hargreaves. Asszad azt mondja, hogy esze ágában sincs fegyveres lázadóknak ételt adni, ezért az étel segélyszállítmányok ott maradtak az ostromlott városok falain kívül, így a civilek hetek óta nem jutnak élelmiszerhez. Vagyis az ételt fegyverként is fel lehet használni, de mivel ennek lassan gyilkol a hiánya, nem kap akkora figyelmet, mint a bombák.

A francia uralkodó asztala

A francia uralkodó asztala


Francia szegény vacsorája

Francia szegény vacsorája

Franciaországban a forradalom előtt a városokban élő szegények, a fizetésük felét ételre költötték.  
Egy szakképzetlen munkás viszont a 97%-át kenyérre költötte a gabonaválság miatt, mondja Gregory Stephen Brown történész. Az uralkodó család közben cukrozott gyümölcsön, pezsgőn és süteményen élt. Állítólag Marie Antoinette azt javasolta, amikor meghallotta, hogy a szegényeknél elfogyott a kenyér, hogy akkor egyenek kalácsot, igaz ezen a történészek azóta is vitatkoznak. Persze ha a mai okos celebekből indulunk ki, simán elhangozhatott hasonló.  

Egy ókori fáraó lakomája

Egy ókori fáraó lakomája


Egyiptomi szegény ember étkezése

Egyiptomi szegény ember étkezése

Hamar megunnám az egyiptomi lepénykenyeret, de azért megkóstolnám. Érdekes, hogy ahogy haladunk visszafelé az időben, mennyire közelebb kerül a mai szemmel egészségesnek gondolt étkezéshez az uralkodóosztály étkezése is. Amit akkor evett a fáraó, arra egy mai dietetikus is áldását adná 🙂

Tudjátok az árakat a piacon, a boltokban?
Bevallom, én elég kevés dolognak vagyok tisztában az árával, mivel “nagy bevásárlásokat” szoktam inkább intézni egy helyen, plusz pár speciális dolog, amit máshol veszek meg. A laktózmentes tejnek is azért vagyok tisztában az árával, mert múltkor leszaladtam a sarki közértbe, amikor elfogyott itthon, és az 570 forint teljesen elképzelhetetlen volt számomra, amiért adni akarták, így legközelebb direkt megnéztem, és 319-ért szoktam venni.
Ez csak arról jutott eszembe, hogy múltkor megláttam, hogy mennyibe kerül a libatepertő a piacon. 3800 forint volt, amin annyira meglepődtem, hogy vissza is léptem, hogy jól látom-e. A baromfis ezt ki is szúrta, és megjegyezte, hogy kóstoljam meg, ez nem olyan, mint a többi, ez finom, és friss, és ropogós, és nincs benne se tok, se toll. Ennek örültem, tényleg 🙂 Én mindig itthon sütöm a libatepertőt, és igaz, már maga a bőrös háj sem olcsó, mitől lenne az a tepertő?! Persze nem mindenhol ilyen drága szerencsére, mint a fenti helyen, de nem éppen a szegények étele az biztos.
Úgyhogy utána is néztem pár “szegények ételének” kinevezett ételnek, és azt kell mondjam, nagyon változott a világ azóta, mióta ezeket ették a szegények…

Sztrapacska, vagy más néven nyers krumpli galuska
A szlovákok régi parasztétele mai napig olcsó lenne, ha nem tennénk rá semmit. A galuska reszelt krumpli, és liszt keveréke. Erre teszünk vagy juhtúrót és szalonna pörcöt, vagy savanyú káposztát és húsos szalonnát. Egyik sem olcsó, de ha külön nézem az árakat, igenis meglepő, hova tűnt az olcsóság:
A szlovák Bryndza kilója 2200 forint körül van minimum, a legolcsóbb zsírszalonna 750 a közértben, a húsos szalonnát 2000-ért adták. Igaz, 4 főre 600 forint körül kihozom belőlük a vacsorát, és ha csak ezt esszük 30 napig vacsorára, akkor 18000-ből megússzuk, de ha ugyanennyit szánok ebédre és reggelire is, akkor máris 54000-et költöttem. Nem tudom mi számítana igazán olcsónak manapság, de az biztos, hogy ez sajnos nem kevés.
2015-ös év első fél évben a magyarok egy főre jutó összes kiadása 72 214 forint volt havonta, amelynek 27 százalékát élelmiszerre és 23 százalékát lakásfenntartásra költötték. (KSH) Nekem kicsit gyanús ez a megfogalmazás, mert ha gyerekeket is vizionálunk egy átlagos családba, akik ugye eltartottak, akkor már teljesen mást jelent az a 23%, annak ellenére, hogy maga a százalék nem változik. Konkrétan egy négfős családnál 66436 forintra rúg a kosztpénz. 

Tepertő, zsír
Ez a téma gyakran előkerül nálunk az étolaj kapcsán. Régen, amikor a magyarok még majdnem minden vidéki háznál igyekeztek tartani egy disznót, nem volt gond a zsiradék, amivel főztek, ugyanis a disznók kövérek voltak, sok zsírt adtak. Manapság, mióta a disznók soványak lettek, mert az emberek nem akarnak sok zsírt enni, különben sem tartanak otthon állatot, a zsír ára igencsak felszaladt. 700-1200 között volt a piacon. Ebből következik, hogy a zsír mellékterméke a tepertő se olcsó, de az étolaj ára is durván elszaladt.
Nemrég olvastam egy tanulmányban egyébként, hogy a csirkemell sokszor több zsírt tartalmaz, mint a sertéskaraj, olyan sovány fajta disznókat tenyésztenek már. Érdekes.
Én egyébként sokszor használok tyúkzsírt a főzéshez, amit anyukám szállít, és kutyaétkeztetés mellékterméke mifelénk 😉
Érdekes még, hogy miket tartunk régi szegény ételnek. Ilyen pl. a csicsóka, amiről nem győzik leírni, hogy a krumplit pótolta a háborúban, amikor már az sem volt. A csicsóka szerencsére ma sem drága, de sokan nem eszik meg, inkább az egészséges ételeket keresők, és a tudatosan táplálkozók kedvence lett. Olyannyira, hogy már magyar étteremben is láttam az angol nevén kiírva, vagyis jeruzsálemi articsókaként feltüntetve. Ennél röhejesebb dologba régen futottam már bele. Az biztos, hogy nagyanyám meg nem ette volna, akármilyen francos néven rakják elé.
A képek és azok szövegeinek forrása a Dailymail. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszeres Eszter says: (előzmény @Dear)

    Nem nem merem felvállalni, hanem nincs eszközöm ilyesmire. Én blogger vagyok, nem újságíró és fotós.

  2. Dear says:

    Nem mered felvállalni, hogy a mai MAGYAR gazdagok és szegények étkezési szokását bemutassad? Pedig, ha az ember elolvassa a posztot, óhatatlanul is az jut eszébe! Főleg, ha az illető nem gazdag…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!