Fűszer és Lélek

Silányabbat kapunk, mint az osztrákok

baberlevelEmlékeztek a régi krumplifőzelékekre? Került bele három babérlevél, és olyan csodálatos illata volt, hogy a bejárati ajtó előtt érezni lehetett, hogy mi lesz a vacsora. Aztán egyszercsak hiába tettem több babérlevelet a krumplihoz, a csoda elmaradt. 
Különösen rosszul érintett a dolog, mert van pár olyan kedvencünk, aminek a babérlevél a fő fűszere. Ilyen dédanyám kedvenc csirkéje is (recept holnap), amit valamikor száz éve könyörgött ki magának a pincértől Eszéken. Jó babérlevél nélkül nem is érdemes hozzálátni sajnos.
Nem szeretem azt hallani, hogy bezzeg Bécsben minden jobb, mert tényleg azt gondolom, hogy nagyon sok kistermelő, kereskedő, és forgalmazó igyekszik már a legjobbat nyújtani a vásárlóknak, de mint ahogy a német mosópor is sokkal szebben mos, úgy a bécsi fűszerek is sokkal erőteljesebb ízűek és illatúak, pedig ugyanannyiba kerülnek. 

Magyar és osztrák. Kicsit a színe is más, de az illata...

Magyar és osztrák. Kicsit a színe is más, de az illata…

Különösen jó példa erre a Kotányi babérlevele, amit ha kibontunk és beleszagolunk, akkora különbséget érzünk, mintha nem is ugyanarról a fűszerről beszélnénk. Az osztrák szinte elbódít az illatával, míg a magyar szinte alig érezhető az osztrák mellett. (Hogy ne tűnjön úgy, mintha a Kotányit ekézném, azért leírom, hogy direkt kipróbáltam egy Lidl-ös, és egy Horvát Rozis babérlevelet is, de azoknak a magyar Kotányi mellett sincs illatuk, rengeteg bennük a törött, fél, negyed, vagy hibás levél, úgyhogy a legjobb amit egy egyszerű bevásárlás alkalmával vehetünk, az mégiscsak a Kotányi, de akkor is!)
Még csak azt se mondanám, hogy sokkal kisebb lenne a piac, hiszen az osztrákoknál se kerül minden ételbe babérlevél, nálunk se. Vajon a húsz évvel ezelőtti babérlevelek honnan érkeztek Magyarországra? 
Készítettem pár fotót, szerintem egyértelműen látszik, hogy az osztrák zacskóba a jobb minőségű levelek kerültek, és csak alapos kutakodás után sikerült olyat találnom benne, aminek bármilyen hibája lett volna, azt is csak azért tettem külön, hogy legyen mivel összehasonlítani.
Ez a poszt egy kis petíció, amivel követelem, hogy ugyanolyan jó minőségű fűszereket áruljanak itthon is, mint nyugatabbra. Mert megérdemeljük. 
“Magyar népies nevei: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa.
A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterű fűszer. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a magyar kereskedelembe.A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek.” (forrás: Wikipédia)Úgyhogy mi babérlevelet, és mustárt szoktunk Bécsből hozni 😉

Közben érkezett egy komment Vikitől a facebookra, bemásolom ide, mert fontos:
De jó, hogy megírtad ezt a posztot! Én is belefutottam már ugyanebbe a problémába, írtam is levelet a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatalnak tavaly januárban. Végig is vitték az ügyet, és tájékoztattak, hogy kötelezték a Kotányit, hogy szüntesse meg a jogsértést (az én kotányis babérlevelem rovarrágott és foltos volt). Úgy tűnik, hogy foltost és megrágottat már nem árul (?), de régi, aromátlant igen. Amúgy a probléma nem új, hasonló poszt 2013-ból: http://kajapiazongora.blog.hu/…/a_szomszed_baberleve…

Hibás levelek az egyikben és a másikban

Hibás levelek az egyikben és a másikban

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Andi says:

  Édesapámnak van egy babérfája, én onnan gyűjtöm. Összehasonlíthatatlan a bolti silány minőséggel. Még a bécsi is elbújhat mögötte. Megszáradva is haragoszöld, és fenséges az illata. Boltban már egyáltalán nem veszem meg azt a barna vacakot ami a tasakban van. Ebből mennyiségre is sokkal kevesebb kell. Jó cikk, örülök, hogy más is észre vette.

 2. Timi says:

  Ugyanazon a márkájú, nagyjából ugyanolyan idős villanytűzhelyen forraltam vizet Németországban és Magyarországon.
  Itthon kb. 20 percet várok, hogy forrjon a víz, kint arra nem volt időm, hogy felbontsam a száraztészta zacskóját és már forrt.
  Először azt hittem, valamit elrontottam …
  Aztán rájöttem, hogy kint még az áram is más.

 3. Dorottya says:

  Azóta érzékeljük ezt, mióta először megjelentek nálunk az ismert nemzetközi márkák.(mosószer, fűszerek, csoki stb). Elég baj, hogy a hazai fogyasztóvédelem nem tesz ez ellen semmit. Az lenne csak a megoldás, hogy Bécsbe járunk bevásárolni, mint 40 évvel ezelőtt?

 4. csakvary says:

  Nem csak a fűszerekből,szinte mindenből,érdemes lenne egyszer pl. a mosószereket is nagyító alá tenni!

 5. Zsuzsanna says:

  Örülök, hogy ráakadtam erre a cikkre. Már azt hittem üldözési mániám van. Ugyanezt tapasztaltam. És nemcsak a Kotányi fűszereknél, hanem az összes leveskockánál is.
  Aztán a mosó-, tisztálkodó- és tisztítószereknél, meg a csokoládénál is.
  Nem tudom miért gondolják azt a gyártók, hogy nekünk a rosszabb minőség is jó? És ki tehet valamit azért, hogy Európa középső-keleti felén és ugyanazt a minőséget árulják, mint a nyugatin.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!