Fűszer és Lélek

Fűszerszüret az erdőben

12072687_10153202427643443_4459874304666401403_nIgazi kirándulóidő lesz a hétvégén, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy pár órára menjen ki az erdőbe! Ráadásul úgy tűnik, az elmúlt esős napok mindenhol előcsalogatták az egyik legfinomabb fűszert a földből, vagyis a sötét trombitagombát. 
Ez a gombafajta szárítva sokkal finomabb, mint frissen, és nem is gombaként fogyasztjuk, hanem fűszerként. Nem a legfeltűnőbb az erdőben, nem éppen egy légyölő galóca, ami messziről virít. Az avar között nő, és éppen csak pár centi magas, ráadásul, sötét a színe, néha egészen fekete. Nálunk a gyerekek találják meg rendszeresen, szoktunk is viccelni velük, hogy azért, mert közelebb vannak a földhöz. 
Ha sikerült szedni egy fél kosárral, akkor körülbelül meg is vagytok egy évre. A soknak tűnő gombát otthon ki kell teríteni újságpapírra, ahol kb. egy hét alatt csörgősre szárad. Ne ijedjetek meg, nem ellopják a manók éjjel a sok gombát, hanem sajnos huszadára-ötvenedjére esik össze száradás közben. Persze az íze is koncentrálódik. Így szoktam befőttesüvegbe zárni, hogy megmaradjon az illata, és az íz felhasználásig.
Mire használjuk? 
Valóban fűszerként. Amibe gombát teszünk, abba mehet bátran a trombitagombából is egy kevés. Fél kiló csiperkéhez általában két evőkanálnyi szárított, majd apróra vágott trombitagombát teszek. Feldobja az egyszerű gombapörköltet is, de egy gombás spagetti egészen más kategória lesz vele.
Keveset szoktam kávédarálóban porítani is, ezt a fekete port gnocchiba, vagy tésztába keverni. A bazsalikomos, trombitagombás spagettitésztánál kevés jobbat tudok elképzelni. Ehhez 40 deka liszthez 3 egész tojást, és egy sárgát számolok, 20 friss bazsalikomlevéllel, és két evőkanálnyi gombaporral keverve.
Fantasztikus még a trombitagomba por jó minőségű olívaolajjal keverve, salátaöntetnek! 
Most viszont olyan szerencsések vagyunk, hogy akkora trombitagombák nőnek, amivel ritkán találkozhatunk. Ezeket a hatalmas példányokat érdemes frissen megtölteni, és megsütni, úgy, mint mondjuk a cukkinivirágot, vagyis ricottával, majd mehet a grill alá, de sörtésztába is márthatjuk. 
Lehet kenyérmorzsával, kolbásszal, cheddarral, vagy parmezánnal is tölteni.
“Régóta ismert, a többi gombafajtól igencsak különböző, és gyakran tömegesen megjelenő, igen értékes gombafaj a sötét trombitagomba . Sajátosan kellemes ízű, sokféleképpen felhasználható. Jól konzerválható. Sokan nem ismerik, vagy külleme miatt idegenkednek tőle, kerülik vagy csupán nem ismerik étkezési felhasználásának legkedvezőbb módjait. A magyar elnevezése jól utal két fontos tulajdonságára. A sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides) fűszeres illatú, a szarvasgombáéhoz hasonlító aromájú gomba.
Termőtest: 4-12 cm hosszú, 3-8 cm átmérőjű. Tölcsér vagy trombita formájú, lefelé csőszerűen elkeskenyedő, végig üreges, széle fodros, hullámos, gyakran szakadozott, szürke, szürkésbarna, feketés színű. Felülete finoman pelyhes, szálas-nemezes, szálkás-pikkelyes.
Termőréteg:: a termőtest külső részén található; fiatalon sima, majd gyengén ráncos, néha kissé eres; szürke, kékesszürke, hamuszürke, idősen a spóraportól fehéren deres.
Hús: vékony, nagyon törékeny, szürkésfekete színű; frissen szaga és íze nem jellegzetes, de szárítva fűszeres-aromás.
Előfordulás: júliustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, csoportosan termő faj.
Kiváló fűszergomba, mással nem téveszthető össze.” (Forrás Wikipédia)
Bár az utolsó mondat az, hogy mással nem téveszthető össze – és ez igaz is, azért fel kell hívnom a figyelmeteket arra, hogy minden gombát vigyetek el gombavizsgálóhoz, mielőtt ennétek belőle. A piacokon ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás.

Craterellus_cornucopioides(mgw-01)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!