Fűszer és Lélek

Az almás pite hava

almaspitexOktóber, különösen, ha esős, minden kétséget kizáróan az almás pite hava. Mondhatjuk hónapjának is, de akkor az olyan lenne, mint ha most találtam volna ki, és nem egy ősi bölcsességet osztanék meg veletek. Na ugye!
Szóval ebben a hónapban nálunk minden hétvégén sül egy almás pite, esetleg rétes, de inkább a pitére szavazunk. Az oka egyszerű, értéket kell menteni. Van egy öreg almafánk, amin kb. 20 kiló gyönyörű, bio alma terem, mert permetezni lusták vagyunk. Nem télálló alma, de két hónapot azért kibír. Úgyhogy ilyenkor jönnek a piték. Ez az egyik kedvencünk, a másik az angol stílusú, nagy darabos fajta.
Szerintem akkor lesz igazán jó, ha legalább egy éjszakát pihen a tésztája, de a 24 óra sem árt meg neki.
Én nem szeretem, ha előre meg van párolva az alma a hagyományos pitében, szerintem 45 perc alatt pont jó lesz az állaga így is. Szoktam bele mazsolát is tenni, de most az unokatesómhoz vittem vendégségbe, aki gyűlöli a mazsolát, így ez kimaradt.

A tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg jéghideg libazsír
1 egész tojás
1 tojás sárgája
késhegynyi sütőpor
csipet só
1 ek cukor
1 ek eritrit

(Az eritrit helyett is lehet sima cukor természetesen)
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, fóliba csomagoljuk, és mehet a hűtőbe.

A töltelékhez:
2 kg alma (tisztítás előtt mérve)
1 db citrom leve és héja
7 dkg cukor
8 dkg eritrit 
1 ek őrölt fahéj 
10 dkg durvára vágott dió
(5-10 dkg mazsola)

kb. 5 dkg zsemlemorzsa
1 ek libazsír

1 tojás a kenéshez

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd nagylyukú reszelőn, vagy robotgéppel lereszeljük. Elkeverjük a  cukorral, az édesítővel, a fahéjjal, a citrom levével és héjával, majd hagyjuk 20 percig pihenni, végül nagyon alaposan (tényleg nagyon!) kinyomjuk. Belekeverjük a diót is. 

A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk, majd a zsírozott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe fektetjük az egyik lapot. Erre is szórunk egy kevés zsemlemorzsát, és elsimítjuk rajta az almatölteléket. Rátesszük a tészta másik felét, tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. almaspite

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!