Fűszer és Lélek

Budapest cheesecake

logo1-01
Tudtátok, hogy a cheesecake receptje az egyik legrégebbi étel leírás, ami ránk maradt? Időszámításunk előtt 766-ban már készítettek valamit, amit cheesecake-nek hívünk, a korabeli dél-olaszországi atlétáknak sütötték, igaz, még kemény sajtokat törtek hozzá össze egy mozsárban.
Az eredetileg Görögországból származó sajttorta receptje a hódító rómaiak által jutott el Európába, majd onnan Amerikába és az egész világra. A legnagyobb változást a sajttorta történetében és összetételében a krémsajt felfedezése hozta, és a legtöbb ország hozzáadott valamit ehhez a különleges desszerthez, ami által sajátjává vált. Franciaországban zselatinnal, Németországban túróval készítik, Angliában gyakori hozzávaló a kávé és tea, az olaszok pedig mascarponét és ricottát használnak a sütemény elkészítéséhez. Az Egyesült Államokban még az egyes nagyvárosoknak is van saját sajttortája.

Imádjuk a cheesecake-et, jó sokféle szerepel itt a blogon is, ez a kedvence ugyanid a kisfiamnak, de persze mi sem tiltakozunk, ha éppen megkívánja.
Amerikában is sokféleképpen készítik, és azt, hogy ekkora a népszerűsége, egy kedves párnak köszönheti, ahol a feleség annyira jól készítette, hogy a család úgy döntött, érdemes belevágni először egy kis üzembe, később egy egész hálózatba, ahol csak cheesecake-et lehet kapni. Ez a Cheesecake Factory, amit Oscar és Evelyn Overton alapított.

1949-ben Evelyn készített egy sajttortát a férje kollégáinak, akik kis híján elájultak, annyira ízlett nekik a sütemény. A sikeren felbuzdulva, gyorsan nyitottak is egy kis üzletet Detroitban, majd húsz évig ugyanebben a kis boltban készítették csak a cheesecake-eket, de 1971-ben David fiuk rávette a szülőket, hogy költözzenek Los Angelesbe. 1972-ben megnyílik a Cheesecakle Factory nagykereskedelem, és mellette egy kicsi üzlet, ahol továbbra is Evelyn sütötte a tortákat, Oscar pedig a boltban segédkezett.

Innen már igazi amerikai sikertörténet: sorra nyitják az országban az üzleteiket, és egyre több rajongójuk lesz.

Magyarországon is elférne egy jó kis sajttortázó, egy olyan, ahol mindig kapható a Budapest cheesecake.

Hogy az milyen? Még én sem tudom, itt az ideje kitalálni!
A Philadelphia krémsajt forgalmazója receptversenyt hirdet, ahol nem csak a legjobb Budapest cheesecake receptje lehet a tied, hanem a szuper nyeremények is!
Nevezz október 4-ig és nyerd meg az értékes KitchenAid ARTISAN robotgépet!

bpcheesecake2A nevezés feltételei:

Süsd meg a sajttortát Philadelphia krémsajttal!
Fotózd le a sajttortát és a Philadelphia krémsajt vásárlását igazoló blokkot!
Küldd el a receptet, a sajttorta és blokk fotóját!

A szerencsés győztes a Budapest Cheesecake megalkotója címmel és egy piros színű KitchenAid ARTISAN robotgéppel (5KSM150) gazdagodik.

A Budapest Cheesecake receptversenyre a jelentkezésed a facebook.com/budapestcheesecake oldalon vagy a budapestcheesecake@eurolex.hu e-mail címre küldheted el 2015. október 4-ig. A jelentkezés részleteit szintén a Facebookon találod.

Hajrá Budapest Cheesecake! (itt a játék hivatalos oldala)
(x)bpcheesecake2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!