Fűszer és Lélek

Itt a zsidó újév, természetesen sokat eszünk most is

rh2015szarvasMa este kezdődik a zsidó újév, mi már be melegítettünk itt Mádon a barátainkkal.
Többféle szokás kötődik az ünnephez, a legfontosabb, hogy almát és barheszt mártunk mézbe, hogy édes és kerek legyen az esztendő. 
Szokás ilyenkor mézes ételeket enni, valamit halat és halfejet is, és a kalácsot is kerekre fonjuk. 
Mi ma hárman is főzünk itt.
Hozom majd a többi receptet is, addig is az enyémek:
Szarvas bélszín szuvidálva, gránátalmával:
A bélszínről minden hártyát leszedtem, majd bedörzsöltem kevés sóval, frissen, mozsárban durvára tört borssal, kevés narancshéjjal, egy kiskanálnyi mézzel, pár levélke apróra vágott rozmaringgal, és két evőkanálnyi olívaolajjal. Speciális vákuumzacskóban levákuumozom, majd 60 fokon 18 órát hőkezelem a  sous vide gépben. A kész bélszínt kiszedem a zacskóból, letörölgetem, majd kevés kacsazsírt forrósítok egy serpenyőben, és minden oldalát 1-1 perc alatt lepirítom. Utána megkérem a kedves barátomat, hogy vágja olyan vékonyra amilyenre csak tudja. Megszórom gránátalmával, és mind megesszük.
roshasana201508Hummusz:
Klasszik csicseriborsókrémet készítettem, csak most tényleg rengeteg thinát (tahini: szezámmagpaszta) tettem bele, és a fokhagymát kihagytam. Szerintem nagyon-nagyon finom lett. Az arányok miatt: 3 csésze megfőtt csicseri mellé 3/4 csésze thina került, kevés citromlé, só, bors, és pici őrölt római kömény.
Zsidótojás:
15 tojás keményre főzve
20 dkg kacsazsír
1 fej hagyma
só, bors
Ez is csak a legegyszerűbb változat, de szerintem ez illik a legjobban az édes kalácshoz.
Cimesz:
5 szál sárgarépa lereszelve
10 szem datolya nagyon apróra vágva
10 dkg mazsola
1,5 dl méz
2 ek citromlé
3 ek olívaolaj
10 dkg apróra vágott dió
Mindent összekeverek, picit hagyom állni. Nagyon finom a szarvasbélszínnel!
(Hétfőn írok még egy csicserisalátát, egy elképesztően jó csirkemájkrémet, chilis padlizsánt, és egy chlis-mangós avokádósalátát.
rh2015 kalacsRos Hasana magyarul az év feje, a héber naptár szerint Tisri hónap első napján köszönt be. Reggel a rabbi megfújja a sófárt, vagyis egy kóser állat leginkább egy kos szarvából készült kürtöt. Rám ez a hang hidegrázást, borzongást hoz, és könnyeket csal a szemebe. Nem élek mindig a parancsolatok szerint, de ha a sófárt hallom, mindig nagyon közel érzem magam Istenhez. “A sófárt háromféleképpen szólaltatják meg, ezek a tkiá, a svárim és a t(e)ruá. Tisri elsején a délelőtti istentisztelet (muszáf) hármas tagolása is a sófár hangjaira utal. Tisri elsején legfontosabbként a teruá (riadó) fújást érdemes megemlíteni, amely arra emlékezteti a zsidóságot, hogy Isten mellette áll, és megsegíti a bajban. Erről a hangról nevezték el az ünnepet a riadó napjának, vagy méginkább a biztató sófárhang napjának.”
Ros Hasana az évfordulója Ádám és Éva megteremtésének is. A sófár hangja felhívás bűnbánatra, ugyanis Rosh Hasana az eredendő bűn évfordulója is Ádám és Éva óta, tehát az első bűnbánatnak is. Vagyis ez a nap az első a tíz bűnbánó nap közül, az utolsó nap pedig Jom Kippur, az engesztelés napja.
roshasana201510“Jóm haddín: Az ítélet napja Az ítélet napja – a lélek (tíz napig tartó) Isten előtti számadása kezdődik ezen a napon a zsidó hagyományban. Isten ezeken a napokon határozza meg az elkövetkező évre az izraeliták sorsát, kit életre, kit halálra, kit örömre, kit bánatra stb. jelöl. Az életre megtérés, imádság és jócselekedet vezet. A hagyomány szerint az Örökkévaló megítélí minden egyes teremtett lény sorsát a földön.
A hagyomány szerint ezen a napon az Örökkévaló előtt három könyv áll nyitva, a jók, a gonoszok és a közepesek könyve, melyből az egyikbe beíratik az ember. Annak függvényében, hogy mit tett az illető az elmúlt évben, aszerint kap jutalmat vagy büntetést, azaz írják be életre vagy halálra. Ezért szoktak ekkor egymásnak a hívek így köszönni: „Lesáná tová tikátévu – Jó évre legyetek beírva!”
Ennek az elnevezésnek enyhébbik formája a jom házikáron, vagyis „az emlékezés napja”. Ugyanis megemlékezik az Úr teremtményeiről, de ezt az elnevezést használja a modern zsidóság az emlékezés napjára is, amelyen a háborúkban, terrortámadásokban elesett katonákra, hősökre emlékeznek.
Erre a napra készít fel a szlíchót.”rh20155

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!