Fűszer és Lélek

Kanapé és gránátos kocka

lazar_paramount_sofa1Holnap még három nap osztálykirándulás, de aztán akárhogy is tiltakozunk ellene, vége a nyárnak. Tegnap már az ebédet is befizettem, és amikor olvasgattam a menüt, eszembe jutott pár vicces dolog a saját gyerekkoromból.
Az egyik évekig ismételgetett poént egy nyaralás alatt megismert kislánynak köszönhetem, aki délután egyszer csak felpattant a siófoki üdülő udvarán, és közölte, hogy itt az idő kanapékat enni, majd elviharzott. 
Azt hittük viccel, vagy egy kicsit bolond, jókat nevettünk, amikor elképzeltük, hogy a nagymamájával, akivel közös szobában laktak, éppen a kanapé párnáját rágják.
De a jelenet másnap is megismétlődött, és a kislánynak újra kanapét kellett ennie. Soha nem mertünk rákérdezni az igazságra, de a könnyünk folyt, ahogy részleteztük egymásnak. Kedvenc jelentünk nyilván az volt, amikor a foguk törik a kanapé lábába. Az igazságra pár év múlva egy regényt olvasva döbbentem rá: canapé (kanapé) = egyfajta nyitott szendvics, kenyérszelet  gazdagon és magasan megrakva. 
Minden esetre mai napig izgat, hogy vajon mivel rakták meg magasan és gazdagon a SZOT üdülő szobájában 1981-ben?
A másik hasonlóan vicces sztori már később, egészen pontosan 1987-ben történt, amikor Csídi barátnőmmel egy “Felszab tér” melletti Korsó nevű étterembe voltunk befizetve ebédre. Valami olyasmi volt a rendszer, hogy kétfélét lehetett választani a tábláról. 
Elolvastuk, és kértünk rakott krumplit, majd mivel a gránátoskockát desszertként azonosítottuk be, azt is. A pincér rákérdezett, hogy biztos-e ez, és meg tudjuk-e majd enni, de nagyon magabiztosak voltunk, és közöltük, hogy igen. 
Persze az arcunkra fagyott a mosoly, amikor megérkezett a hatalmas tányér krumplis tészta, de annyira biztosak voltunk magunkban, hogy szóltunk a pincérnek, hogy mi süteményt kértünk. Fölényes mosollyal a száján közölte, hogy szó nem volt desszertről, mi bizony gránátoskockát rendeltünk. 
Az osztrák-magyar Monarchiában a katonáknak gyakran főztek olcsó tésztát. Így jártak a gránátosok is, akik a Monarchia idején saját készítésű, gömbölyű üvegbe töltött puskaporos gránáttal dobálták az ellenséget. Innen a gránátos kocka, vagyis Grenadiermarsch.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!