Fűszer és Lélek

Se terítő, se levesestál az asztalon

Egy átlagos kedd esti asztal. Nem nálunk.

Egy vallomással kezdeném: nálunk hét közben nincs az asztalon abrosz, és csak szombaton merem a levest leveses tálba, különben bizony simán felteszem az asztalra a fazekat, illetve legtöbbször a tányérba merem a vacsorát a tűzhelynél, és csak azt viszem az asztalhoz. 
Ciki lennék? Egy bunkó, egy igénytelen nőszemély, aki az alapra sem tanítja meg a gyerekeit?
Komolyan kérdezem.
Két éve voltam egy sajtótájékoztatón, ahol a családok étkezési szokásairól volt szó, és videókat is mutattak. Egyik családban – nem tartozik szorosan ide, de egy láthatóan szegény családban – az édesanya főzeléket főzött vacsorára, és nem tett az asztalra terítőt, úgy ültette le a családot. A mellettem ülők teljesen elképedtek a látottakon, de annyira, hogy egészen a hosszú esemény alatt nem tudtak napirendre térni efölött a szörnyűség fölött. Persze csendben lapítottam, hiszen én is csak a lemosható műanyag tányéralátétet teszem ilyenkor az asztalra, sőt, bevallom, olyan is van, hogy néha még az is a fiókban marad. 
Oké, a szombati ebédhez megadom a módját, megterítek rendesen, de van amikor egyszerűen nem jut rá időm. És leginkább nem is a terítésre nincs időm ilyenkor, hanem a bölcsis lányom és a kistini fiam mellett egyszerűen nem akarok naponta-kétnaponta terítőt mosni és vasalni.
A másik, az pedig a leveses tál megléte vagy hiánya.
Múltkor mesélni nekem egy nagyon kedves ismerősöm, hogy képzeljem el, vannak olyanok, akik nem átallanak a fazekat asztalra tenni, és nem merik át előtte a levest egy leveses tálba. Mielőtt szólhattam volna, hogy de hát sok családnak nincs is valódi levesestálja, megjegyezte, hogy egy sima porcelántálba is ki lehet önteni a levest, az is jobb, mint a semmi. Én ezzel is egyetértek, és valóban nem emlékszem olyan közös családi ebédre, amikor nagyanyám fazékban tette volna asztalra a levest, de manapság már egyszerűen erre se jut hétköznap idő. Különben is, egész más egy gyors krémelves, vagy egy aranyló tyúkhúsleves, amit különben is le kell szűrni a húsról, és a zöldségekről.
Vagy nem így van?

(Fotó: Pinterest)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszeres Eszter says: (előzmény @magnum)

    És az a másik, hogy a lemosható terítőt nem tudom elviselni. 😀

  2. magnum says:

    ne rágd magad ezen, lehet igénytelenségnek nevezni, hogy munka és gyerekek mellett nincs annyi időnk mint nagyanyánknak volt, de egyszerűen mások a prioritások. egyébként tök szép az asztalunk és a rozsdamentes fazekunk is 🙂 , úgyhogy nálunk sincs terítő, csak ünnepkor. anyósom bezzeg a lemosható terítőre is ráteszi a tányéralátéteket… de attól még sosem volt finomabb az ebéd.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!