Fűszer és Lélek

Krémes, könnyű fagyi – fagyigép nélkül

hazi fagyiÉvente több tucat levelet kapok a házi fagyival kapcsolatban, pedig nem vagyok éppen a felkent papnője a műfajnak, bár kétségtelen, hogy nagyon szeretem. A levelek fele úgy kezdődik, hogy “tudom, hogy fagyigép nélkül nem lehet igazán krémeset készíteni, de mégis mit ajánlasz?”.
Eddig a késes robotgépes módszert ajánlottam jobb híján, de most az osztrák Alpokban talán megtudtam a titkot. Elképesztően finom fagyit ettünk, krémes volt, puha, kellően zsíros, nem voltak benne apró jégszilánkok, és a tölcsérével együtt fagyasztották. A gyerekek teljesen odavoltak tőle, a tulajdonos pedig elárulta a receptet. Nos, a rossz hír ezzel kapcsolatban, hogy ez egy viszonylag hosszadalmas recept, a jó hír viszont, hogy valóban nem kell hozzá fagyigép, és csak először ijesztő, tulajdonképpen 30 perc munka, és 1,5 óra hűtés összesen.
Remélem viszont, hogy cukorhőmérőtök, vagy más 130 fokig mérő maghőmérőtök van, mert arra bizony szükség lesz.

Hozzávalók:
1 adag olasz meringue:  
12 dkg  cukor
26 ml víz (érdemes grammban mérni)
1 dkg glükózszirup, esetleg méz
2 szobahőmérsékletű tojásfehérje

A cukrot, a vizet és a glükózt egy lábasban 121 fokig melegítjük. Közben a tojásfehérjét lágy habbá verjük robotgépben. Ha a szirup elérte a 121 fokot, lehúzzuk a tűzről, majd folyamatos, vékony sugárban a tojásfehérjehabra öntjük, miközben folyamatosan keverjük a habot alacsony fokozaton, míg testhőmérsékletűre nem hűl. Ez 20-30 perc, úgyhogy dolgozzon csak a gép helyettünk!

1 adag angol krém:
1,5 dl tejszín
1,5 dl zsíros tej
6 tojássárgája  
3 dkg kristálycukor
Főzzük fel együtt a tejszínt a tejet és a vaníliát. A forró tejes részt vékony sugárban folyamatosan kevergetve öntsük a cukorral habosra kevert tojássárgájához, majd vízgőz felett melegítsük 84 fokig, végül szűrjük le és hűtőben hűtsük le. Ha lehűlt, habverővel keverjük át alaposan.

1,5 dl tejszín kemény habbá verve

Amikor mindhárom hab kész, és már nem meleg, hanem maximum 30 fokos, akkor összekeverjük. 
Először az angol krémet a tojáshabbal, majd a tejszínnel. 
Kész tölcsérekbe adagoljuk, és 30-50 percre a mélyhűtőbe tesszük, de persze mehet pohárkákba, vagy műanyag dobozba is, mert kanállal is könnyen adagolható, de mi hűtött tölcsérben kaptuk.
És nyilván készülhet csokisan vagy gyümölcsösen is. 
osztrak alpok1

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!