Én a piték nagy barátnője vagyok, és ezért teljesen objektív a megfigyelésem, miszerint a fekete ribizlis péténél jobb nem létezik a világon. Nem, még hasonló sincs.
Versenyben van még a szilvás, a meggyes, a barackos, és persze a túrós, no meg az almás is, de a fekete ribizlis tepsinyivel nyer. Annyira, hogy csak a pite miatt ültettünk fekete ribizli bokrot. Na jó, nem teljesen a pite miatt, de idén még csak annyit termett, amennyi egy pitébe elég.
Imádom az illatát is, amikor előbújik a sütőből, és megtölti a konyhát, és bekúszik mindenhova, de szeretem frissen is, szörpnek is, és nyilván a lekvárt sem vetem meg belőle, bár magam még soha nem készítettem.
A gyümölcshöz én soha nem teszek cukrot, de szólok előre, hogy nagyon savanyú így, de mi imádjuk, különösen másnap, amikor már kicsit veszít az éléből. Ennek ellenére odaírom zárójelben a cukrot, mert kezdő fekete ribizli júzereknek szükséges.
Hozzávalók:
20 dkg barna cukor
1 csipet só
40 dkg liszt
20 dkg vaj
1 nagy tojás
1 kk frissen reszelt gyömbér
50 dkg fekete ribizli
1,5 ek étkezési keményítő
(2 ek porcukor)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagy tálban a kezünkkel keverjük össze a nagy lukú reszelőn lereszelt jéghideg vajat a liszttel, a cukorral és a sóval, majd gyorsan dolgozzuk bele a tojást és a gyömbért. Morzsás, porhanyós tésztát kapunk.
Béleljünk ki egy kis 30×20 centis tepsit sütőpapírral. A tészta felét nyomkodjuk az aljára, majd tegyük rá a keményítővel és a porcukorral összeforgatott ribizlit. Morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát és süssük 45 percig.
megcsináltam, piros+fekete ribizlivel, barna+kókuszcukorral, tönkölyliszttel, szuper lett! a gyömbér nagyon megdobja 🙂