Fűszer és Lélek

Fekete ribizlis pite

feketeribizlipiteÉn a piték nagy barátnője vagyok, és ezért teljesen objektív a megfigyelésem, miszerint a fekete ribizlis péténél jobb nem létezik a világon. Nem, még hasonló sincs.
Versenyben van még a szilvás, a meggyes, a barackos, és persze a túrós, no meg az almás is, de a fekete ribizlis tepsinyivel nyer. Annyira, hogy csak a pite miatt ültettünk fekete ribizli bokrot. Na jó, nem teljesen a pite miatt, de idén még csak annyit termett, amennyi egy pitébe elég. 
Imádom az illatát is, amikor előbújik a sütőből, és megtölti a konyhát, és bekúszik mindenhova, de szeretem frissen is, szörpnek is, és nyilván a lekvárt sem vetem meg belőle, bár magam még soha nem készítettem.
A gyümölcshöz én soha nem teszek cukrot, de szólok előre, hogy nagyon savanyú így, de mi imádjuk, különösen másnap, amikor már kicsit veszít az éléből. Ennek ellenére odaírom zárójelben a cukrot, mert kezdő fekete ribizli júzereknek szükséges. 

Hozzávalók: 
20 dkg barna cukor
1 csipet só
40 dkg liszt
20 dkg vaj
1 nagy tojás
1 kk frissen reszelt gyömbér

50 dkg fekete ribizli
1,5 ek étkezési keményítő
(2 ek porcukor)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy nagy tálban a kezünkkel keverjük össze a nagy lukú reszelőn lereszelt jéghideg vajat a liszttel, a cukorral és a sóval, majd gyorsan dolgozzuk bele a tojást és a gyömbért. Morzsás, porhanyós tésztát kapunk. 
Béleljünk ki egy kis 30×20 centis  tepsit sütőpapírral. A tészta felét nyomkodjuk az aljára, majd tegyük rá a keményítővel és a porcukorral összeforgatott ribizlit. Morzsoljuk a tetejére a maradék tésztát és süssük 45 percig.
feketeribizlipite3

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. csuszta says:

    megcsináltam, piros+fekete ribizlivel, barna+kókuszcukorral, tönkölyliszttel, szuper lett! a gyömbér nagyon megdobja 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!