Fűszer és Lélek

Svéd vacsora

AMN_8957
Ha elárulom, hogy emlékszem arra, amikor megnyitott az első IKEA Magyarországon, akkor tudni fogjátok, hogy elmúltam 25.
Egészen kicsi korom óta lelkesedtem Skandináviáért, úgyhogy amikor valóban kinyitott az Örs vezér téri üzlet, még azon a héten elmentem. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy valóban itt is kapható lesz majd valaha mindenféle skandináv stílusú textil, és klassz konyhabútor. És ez mind hagyján, de lesz IKEA katalógus, méghozzá ingyen.
Ehhez képest az IKEA egy teljesen új bolygóról érkezett. Ha van kedvetek, most is meg lehet tapasztalni ezt a másfajta szemléletet, 25-én mindkét áruházban Ötletfesztivál lesz.
Sőt, akkoriban az is nagyon meglepő volt, hogy az üzletben nem csak hogy nem szólnak az emberre, ha hozzáér egy székhez, de kifejezetten bátorítják rá, hogy próbálja ki. Nagy különbség volt ez 1990 környékén, az addig megszokotthoz képest! Soha nem felejtem el, anyukám szeretett volna egy kis éjjeliszekrényt magának. El is mentünk a közeli Kossuth Lajos utcába egy bútorboltba, ahol vastag bordó kötelek mögött voltak szobának berendezett dobogók, és az egyik ilyen dobogó távoli sarkában ott állt a kiszemelt szekrényke. De olyan messze volt, és olyan szögben, hogy alig látszott. Anyám áthajolt a kötélen, erre az eladó elkezdett kiabálni, hogy az tilos! Mondtuk, hogy nem látjuk rendesen, de szeretnénk megvenni. Van-e benne fiók. Van. De nem mindegy? Két hónap mire szállítani tudják…
 Oda lehetett menni. Ki lehetett húzni, le lehetett mérni, meg lehetett szagolni. És ami a leghihetetlenebb volt, volt minden raktáron. És az a fenyőillat, amit azóta is annyira szeretek a raktárban, az is lenyűgöző volt. Persze el voltunk ájulva a svéd húsgolyótól is. “Áfonya lekvárt adnak mellé, képzeld el!” Én személy szerint olyan lelkes voltam, hogy 1992-es év már kint is talált Svédországban, ahol egy évig laktam. Na és persze utána dolgoztam pár évet a budaörsi házban, a konyha osztályon, ahonnan csak azért jöttem el, mert Dávid fiam megszületett.
Egyszer valaki kérdezte, hogy a raktári fenyőillatot vajon érzik-e az ott dolgozók. Nos, a válaszom igen. Minden reggel ugyanolyan jó! 🙂
Most arra kértek, a Svéd finomságok boltjában vásároljak be, és készítsek egy jó kis svéd ünnepi vacsorát. Különben is szoktam ilyesmit, imádom a svéd nyarakat! A késői naplementét, a tiszta levegőt, a barátokat, a “svédasztalt”.
A legfontosabb, hogy legyen elég ital. De nem lesz gond, hoznak a barátok. Azért pár sörnek és cidernek nem tudtam ellenállni, de szigorúan csak a címke miatt került a kosaramba. Nyilván.
ikeaestAmi készült:
Ropogós, kapros-krémsajtos szendvics füstölt lazaccal
Tormás céklasaláta
Kéksajtos kosárka
Svéd húsgolyó áfonyalekvárral
Fokhagymás garnéla zöld salátával
Koktélvirsli kapros édes-mustárral
Sós keksz falatok sajttal
Áfonyás mini sajttorták

15200 forintot költöttem, és 1500-at még a sarki boltban. Ebből hatan laktunk jól.

Ropogós, kapros-krémsajtos szendvics füstölt lazaccal
Hozzávalók:
1 csomag svéd kétszersült
1 csomag natúr krémsajt
1 csokor kapor
bors
1 csomag füstölt lazac  (LAX KALLRÖKT)
A kétszersültet megkentem a kaporral elkevert krémsajttal, tetejére füstölt lazacot tettem.

Tormás céklasaláta
1 üveg svéd tormaszósz (SÅS PEPPARROT)
2 cékla megpucolva, lereszelve
1 ek friss kapor
Mindent összekevertem.

Kéksajtos kosárka
Kedvenc minikosárkámat használtam hozzá.  (Krustander)
Svéd kéksajt (OST BLÅMÖGEL)
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
10 szem darált dió
A sajtot összetörtem a tejföllel, a zúzott fokhagymával, és a dióval, majd a krémet a kosárkába nyomtam.

Svéd húsgolyó áfonyalekvárral (KÖTTBULLAR)
A fagyasztott húsgolyót megsütöttem, fogpiszkálót szúrtam mindegyikbe, hogy könnyen együk evőeszköz nélkül is, és áfonyalekvárt kanalaztam mellé.

Fokhagymás garnéla zöld salátával
A fagyasztott garnélát 1,5-1,5 percig sütöttem, zúzott fokhagymával és olívaolajjal.
A salátát megmostam, olívaolajjal és friss citromlével kevertem.

Koktélvirsli kapros édes-mustárral
A férjem kedvence ez a virsli, nem az az igazi mini de kisebb, mint egy magyar virsli fele, és elképesztően jó ízű. A kapros mustár pedig az én gyengém. Mindenhez.

Sós keksz falatok sajttal
Kapható egy ilyen sós kekszválogatás, van benne minden: kerek, szögletes, ostyalap, teljes kiőrlésű, stb. Mindenféle krém tökéletes rá, a sajttól kezdve a májig, vagy a tonhalig. De egy jó erős ízű sajttal, és némi áfonyalekvárral is finom. Most ez készült belőle.

Áfonyás mini sajttorták
Újra a kis kosárkákat használtam. Natúr sajtkrémet kevertem friss áfonyával, citromhéjjal, felvert tejszínhabbal és cukorral. Pont egy falatnyi csoda. Persze csak sok felet után lehet abbahagyni.

Nincs svéd ünnep sok mécses és gyertya nélkül, úgyhogy azt se felejtsétek el!
(X)

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!