Fűszer és Lélek

Thai zöld curry botrány

thai curry2Egy amerikai fórumon futottam bele fél éve egy nagyon komoly vitába, jobban mondva a posztoló folyamatos gyalázásába, és idiótának beállításába, kb. húsz hozzászóláson keresztül. Majd a vége felé jött valaki, aki inkább kipróbálta amit a posztoló írt, és majdnem elájult a gyönyörűségtől, annyira ízlett neki az eredmény.
Konkrétan egy thai zöld curry receptről volt szó, amit nem hagyományosan készítettek, hanem szuvidálták a currypasztába pácolt csirkemellet, majd azt tették a külön készre főzött kókusztejes mártásba.
Az egész annyira emlékeztetett arra, amikor magyarul is jól megmondjuk a véleményünk valakinek, akár egy recept láttán is. Mert a mi nagymamánk nem így készítette, és akkor amit olvasunk az csak rossz lehet. Sőt, az eredeti megsértése, az emberiség megalázása, hatalmas botrány. Sokan még káromkodni, rosszat kívánni is képesek annak, aki le meri írni a hagyományostól eltérő véleményét. És tényleg csak egy receptről van szó, semmi másról. 
Ebben a konkrét esetben pedig a recept megosztója egy olyan thai srác volt, aki bár Amerikában született, a szülei még thaiföldi bevándorlók voltak. Azért egyvalamit mégis el kell ismernem, az amerikai vitakultúra még így sokkal kulturáltabb, mint a magyar. Miután ugyanis az első ember vette a fáradtságot és kipróbálta a receptet, mások is nekiveselkedtek, és többen megkövették a posztolót. Így kell ezt! 🙂
A receptet én is kipróbáltam, és ezentúl csak így készítem én is, mert elképesztően jó lett. Igen, sokkal jobb, mint amit eddig “eredetiként” ismertem. A hús elképesztően szaftos maradt, és úgy vette át a csodálatos thai fűszerek ízét, hogy közben megmaradt a kellemes csirke íz is. Imádtuk! 

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé (kb. két kicsi filé)
1 ek zöld curry paszta 

Ha tényleg jót akartok, akkor érdemes a pasztát otthon, mozsárban házilag elkészíteni, ebből egy hatalmas mennyiség lesz. Rajtam mindig a koriander gyökér fog ki, de most épp kaptam ilyet Londonból. Egyébként koriander gyökér nélkül is tökéletesen működik, és a friss paszta ezerszer jobb a boltinál, de a bolti is megteszi, nálam is a kényelem győz általában.
Friss zöld currypaszta recept:
1 ek szeletelt koriander gyökér
1 ek koriander mag (megpirítva)
1/2 ek rómaikömény (megpirítva)
1 1/2 ek frissen reszelt galangal
5 gerezd fokhagyma
2 kaffir lime levél
3 thai citromfű (húsklopfolóval kicsit megadjusztálva, majd felszeletelve)
1/4 kk bors
1 ek só
3 ek apróra vágott salotta hagyma
1 tk halszósz
5 zöld chili paprika

3 dl kókusztej
1 ek barna cukor
1 ek halszósz
2 kaffir lime-levél (az Ázsia boltban szoktam venni fagyasztva, tökéletesen használható, sokáig elég egy kis dobozzal)
1/2 thai citromfű
1 lime leve
1 zöld chili

tetejére friss koriander

A melleket egyenletesen bekentem a pasztával, majd nejlonzacskóba téve levákuumoztam. 63,5 fokon szuváltam két órát. 
Közben elkészítettem hozzá a mártást: felforraltam a kókusztejet, hozzáadtam a cukrot, halszószt, a lime-levelet, a citromfüvet, a lime levét, a chilit és a sót. Öt percig forraltam, majd hagytam állni, amíg a hús elkészült, akkor leszűrtem. A kész húst felszeleteltem, és a kb. 60 fokosra hűlt mártásba tettem. Rizzsel, és sok friss korianderrel tálaltam.thai curry5

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!