Fűszer és Lélek

A legjobb túrógombóc recept

turogomboc1Sokak mumusa a túrógombóc. Én ezt a félelmet nem osztom, ennek az az oka, hogy legtöbbször a régi Horváth Ilonás receptet használom, és azzal bizony nem tévedhetek, állandóan ugyanolyan a gombóc.
Ennek ellenére, amikor valahol egy extra jó példányt eszek, mindig elgondolkodom rajta, hogy érdemes lenne váltani, de akkor eszembe jutnak a túrógombóc-rettegők, és inkább maradok annál, amit már kisujjból rázok ki.
Barátnőm édesanyja például hasonló receptet követ mint én, de egészen apró, cseresznye, maximum mirabella méretű gombócokat gyúr, méghozzá legalább egy kiló túróból, igaz csak évente egyszer hajlandó erre, és olyankor szigorúan egyedül tartózkodik a konyhában, és az édesanyjára emlékezik.
A napokban viszont narancs nagyságú gombócot kóstoltam, és elhatároztam, hogy nem hagyom magam megfélemlíteni, kipróbálom azt a pár közkeletű receptet, amit ismerek, és összehasonlítom őket, lássuk melyik a legjobb.
Ami alap, és nem érdemes lejjebb adni belőle, az a nagyon jó minőségű, zsíros, lehetőleg házi túró. A piacokon általában simán hozzá lehet jutni, de ha lehetőségetek van Horvátországból vagy Szeriából túrót venni, akkor mindenképp készítsetek belőle gombócot!
Bár sokan áttörik a túrót a gombóchoz, meg úgy általában mindenhez, én kifejezetten szeretem, amikor nagy szemcsés, sőt göbös a túró, és soha nem töröm át. Mindig teszek bele citromlevet és citromhéjat, és ha édes gombócot készítek, és van itthon, akkor vaníliát is. Ha tehetitek, a zsemlemorzsa mellé használjatok vajat az olaj helyett.
Akkor nézzük a recepteket:
Horváth Ilona féle
50 dkg túró
4 nagy tojás
2 dl búzadara
10 dkg zsemlemorzsa
2 ek étolaj
A túrót összekeverjük a tojásokkal és a grízzel, majd fél napra hűtőbe tesszük letakarva. Gombócokat formázunk belőle, és enyhén sós, forró vízben kifőzzük. Az olajon enyhén megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Meleg tejföl jár a tetejére, és porcukor. 
Megszokott íz, mindig tökéletes gombóc. Se nem túl kemény, se nem túl remegős, bár olyat még nem hallottam, hogy valakinek vaja lenne a remegősséggel. Sokan azért nem szeretik, mert kivehető benne a búzadara.

Tejbegrízes túrógombóc
50 dkg tehéntúró
4 dl tej
2 ek cukor
4 ek búzadara
10 dkg zsemlemorzsa
2 ek étolaj
Először a tejbegrízt főzzük sűrűe a cukorral, majd amikor hidegre, vagy langyosra hült, elkeverjük a túróval, és megformázzuk. Az olajon enyhén megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Meleg tejföl jár a tetejére, és porcukor. 
Előnye, hogy mindig sikerül, soha nem fő szét. Tojásallergiások is ehetik. Hátránya viszont, hogy fel se veszi a versenyt a valódi, főtt gombóc társával, viszont kétségtelen, hogy van létjogosultsága. Ha 200 főre kéne gombócot gyártanom, csak ezt a receptet használnám.

Lisztes, grízes gombóc
50 dkg túró
5 dkg búzadara
7 dkg liszt
3 nagy tojás
egy csipet só
1 ek cukor
A túrót elkeverjük a grízzel, a liszttel, a tojások sárgájával, majd fél napra mehet a hűtőbe.
Amíg vizet forralunk, addig a fehérjéből, sóból és cukorból kemény habot verünk, és beleforgatjuk a túrós masszába, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab. Kifőzés után ugyanúgy az olajon enyhén megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Meleg tejföl jár a tetejére, és porcukor.
Nem lett sokkal könnyebb, habosabb, mint az első változat, sőt, félóra múlva már észre sem lehetett volna venni a különbséget, csak a gríz volt benne kevesebb. Azért frissen kissé jobban remegett, meg kell hagyni!

Morzsás, sütőporos
50 dkg túró
8 dkg vaj 
1 db nagy tojás  
3 db tojássárgája
1 ek porcukor
1 csipet só
1 késhegynyi sütőpor
6 dkg zsemlemorzsa

A puha vajat habosra keverjük a tojásokkal, majd hozzákeverjük a túrót. Sóval és cukorral ízesítjük, majd teaszűrővel rászitáljuk a sütőport. Tudom, hogy csak késhegynyi, de jobb óvatosan szétoszlatni, mint ha egy csomóban martad. Belekeverjük a morzsát, majd negyed órára betesszük a hűtőbe. 
Gombócokat formázunk belőle, és enyhén sós vízben kifőzzük. Kifőzés után ugyanúgy az olajon enyhén megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Meleg tejföl jár a tetejére, és porcukor.
Aki ki nem állhatja a grízt, az értékelni fogja ezt a gombócot. Ha tehetitek, használjatok házi, csak a kenyér vagy zsemle beléből készült zsemlemorzsát hozzá, így nem színezi el a gombóc belsejét. 
Könnyű lett egyébként, és valóban finom.

Mikrós gombóc
50 dkg túró
6 dkg búzadara
6 dkg liszt
3 nagy tojás
egy csipet só
1 ek cukor
A túrót elkeverjük a grízzel, a liszttel, a tojások sárgájával, majd fél napra mehet a hűtőbe.
A fehérjéből, sóból és cukorból kemény habot verünk, és beleforgatjuk a túrós masszába, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és egymástól viszonylag távol tesszük őket egy nagy tányérra, majd egyszerre 4-5 darabot beteszük a mikróba 1 percre, 750 wattra. Miután kihűlt annyira, hogy megfogható, gyorsan kicsit kicsinosítjuk a formáját, és mehet a morzsába. 
Végül az olajon enyhén megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Meleg tejföl jár a tetejére, és porcukor.
Nem éppen szokásos módja a gombóckészítésnek, és nem is a legfinomabb az öt közül, cserébe viszont nagyon gyors, és a tejbegrízes változatnál nekünk jobban ízlett.

A családom szavazatai alapján a gombócbajnokság eredménye a következő:
1, Lisztes, grízes gombóc
2, Morzsás, sütőporos
3, Horváth Ilona féle
4, Mikrós gombóc
5, Tejbegrízes túrógombóc

turogomboc3

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!