Fűszer és Lélek

SUHANJ!

suhanj1Kaptam egy meghívót a Fragola fagyizótól, abból az alkalomból, hogy egynapi bevételüket a Suhanj alapítványnak ajánlották fel. Persze a fagyizásra nem tudtam elmenni, de ilyen az én formám. Viszont pont kapóra jött, mert már olyan rég akartam írni a Suhanjról, és így van is aktualitása.
A Fragola ezt írta a meghívóban: Talán ez a pozitív példa másokat is elgondolkodtat, hogy a támogatók táborához csatlakozzanak. 
Engem legalábbis megfogtak!
Legutóbb akkor gondoltam erre a posztra, amikor mi éppen kocsival jöttünk le Mátrafüredről, és az út szélén Suhanj-os egyenpolóban megpillantottam a Világevőt, ahogy a telefonját nyomkodja, és 33 fokban készül a csúcsfutásra a többiekkel. 
Azt írják magukról, hogy ők egy közhasznú szervezet, akik megosztják a mozgás örömét sérült és fogyatékkal élő társaikkal. És valóban, az első kép, ami eszembe jut róluk, amikor kerekesszékes fiatalokkal futnak közösen egy versenyen, és elképesztő boldogság van az egész csapat arcán.
Vagyis ők egy adománygyűjtő alapítvány, akik rendszeres edzéslehetőséget biztosítanak látás- és mozgássérülteknek több sportágban.
Akkor itt álljunk is meg egy picit. Ez valami olyan dolog, amibe nem nagyon szoktunk belegondolni. Azzal persze minden ép ember tisztában van, hogy milyen jó mozogni, mennyire klassz, amikor felérünk egy hegycsúcsra, és lihegve megpihenünk, lenézünk onnan, vagy amikor csak egyszerűen fogócskázunk a srácokkal egy hosszabbat, és szétárad az endorfin nevű boldogsághormon a testünkben. 
És vannak a fogyatékkal élők, akikről nem hallunk, hogy sportolnának, vagy ha igen, akkor ők is profi sportolók, és már el is jutottunk a mostanában a botrányairól híres Paralimpiai szövetséghez, ahol persze nem a sportolók, hanem a vezetés a gáz, de ez egy másik poszt témája kéne legyen. 
Na de mi van azokkal, akik nem profik, de szeretnének mozogni? Hiszen a mozgás nekik is jár! És most bizony nagyon sok emberről beszélek. Nekik is jár a sport alatt felszabadult endorfin!
Na, őket támogatja a Suhanj!
suhanj3Annyira jók az alapelveik, hogy be is másolom ide, érdemes kicsit elgondolkodni rajta!
1, élmény
suhanni jó: a mozgás örömét mindenki átélheti
2, elfogadás
tudjuk: a fogyatékkal élőknek nem sajnálatra, hanem megértésre és elfogadásra van szükségük
3, motiváció
kapukat nyitunk: rendezvényeink résztvevői erősödnek önbizalmukban és empatikusabbak lesznek
4, közösség
a SUHANJ! csapat az együttes sportolás alkalmain kívül is élő közösségként működik
5, személyesség
programjainkat a résztvevők igényei és lehetőségei szerint formáljuk
6, felelősség
önkénteseink csak megfelelő felkészítés után végezhetnek segítő munkát
És épp pár napja írták ki a facebookon a lényeget:
Versenyünket a Suhanj! Alapítvány önkéntesei szervezik. A verseny anyagi eredménye, haszna TELJES EGÉSZÉBEN az Alapítvány munkáját támogatja. A nevezési díjakból személyi juttatást senkinek nem fizetünk, a bevételből kizárólag a verseny szervezéséhez szükséges dolgokat (időmérés, rajtszámok, eszközök, frissítés, szállítás, stb.) fizetjük. 2014-ben az S!6 eredménye meghaladta a 600.000 forintot.
Nagyon menő, nagyon inspiráló!
Ebben a hónapban én is őket támogatom.
(Minden hónapban másnak adom azt a pénzt, amivel segíteni tudok embertársaimon. Általában kétfelé osztom, és ha kevéssel is, de igyekszem valamilyen nemes célt támogatni. Tegyetek ti is így, ha van rá módotok! )suhanj2


 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!