Fűszer és Lélek

Mikor érünk már oda?!

img_1790Életem legnagyobb élménye volt gyerekkoromban egy angliai út, amit vonattal tettünk meg. Bár az utat direkt több helyen megszakítottuk pár órára, aludni csak a vonaton tudtunk, és nem a legrövidebb úton mentünk, hanem kisebb-nagyobb kacskaringókkal. A táj is lenyűgözött, de mai napig emlékszem, hogy milyen jókat barchoba-ztunk, és szóláncoztunk.
Mi is sokat utazunk hosszan, leginkább sajnos autóval, pedig imádom a vonatot, de mindig meggyőz a férjem, hogy jobb nekünk a kocsi. Gondolom mindegyik szülő ismeri azt a kérdést, ami mondjuk az első ötven kilométer után félóránként elhangzik – ha épp nem alszanak a gyerekek-, hogy mikor érünk már oda?!
Ja, nem is ilyen egyszerűen, hanem így: (magas, nyafogó hang) anyúúúúúúúúúúúú, mikor éééééérünk máááááár odaaaaaa?!
És egy ovisnak hiába mondom, hogy még 4, 6, vagy durva esetben 8 óra. 
Dávid fim már olvasna az úton, de ha nem néz ki az ablakon, akkor rosszul lesz, csakúgy mint a húga, vagy az édesapja. Úgyhogy az olvasás, és a színezés nálunk kilőve.
Ami viszont bevált, és mi is nagyon jól szórakozunk vele:
1, szópóker
Dorka barátnőmtől tanultuk, nagyon jó kis szókincsgyarapító játék. Csak 3 betűs szavak játszanak. Magát a szót soha nem szabad kimondani, csak a meghatározását. Majd e megfejtett, de ki nem mondott szónak az utolsó betűjével kell egy újra gondolni, és annak is csak a definícióját megadni. 
A gondolt szó APA. Definíciója: a gyerek férfi felmenője. A következő szó újra A-val kell hogy kezdődjön. A gondolt szó ARA. Definíciója feleség régiesen. stb.
2, szólánc
Azt hiszem nem kell bemutatni a játékot, mindig az utolsó szó utolsó betűjével kezdődik az új szó. Több változata létezik:
-fel kell sorolni az összes addig elhangzott szót, aki téveszt, az a vesztes
-csak folytatni kell a sort, de nem lehet kétszer ugyanaz
-ugyanolyan betűvel kell kezdődnie és befejeződnie a szónak. Ez a legnehezebb, ilyet még nem is játszottunk, csak Bea barátnőm mesélte, hogy ő ebben örökös bajnok.
3, barkochba
Nem kell bemutatni, de öröm nézni, ahogy kinyílik a világ a srácok előtt és egyre több dolgot tudnak egy fogalomról, tárgyról vagy élőlényről.
4, Értelmező kéziszótár játék.
Ez eredetileg nem autós játék volt, mert akkor az igazi, ha minimum 5 ember játssza, de a leegyszerűsített változatát lehet az úton is tolni. Nevéhez illően kell hozzá jobb esetben egy Értelmező kéziszótár, rosszabb esetben egy net kapcsolat és mondjuk a http://szojelentese.com
Valaki kinéz egy nehéz, különleges szót, és az eredeti jelentése mellé kitalál még pár nagyon tudományosan hangzó, de valótlan meghatározást, majd mindegyiket elmondja.
Pl: a szó a MNEMONIKA, ami emlékezettant jelent.
Kitalált meghatározása a régi, kezdetleges harmonika, és a hidraulikus eszköz.
Ebből kell megtippelni, hogy melyik a valódi jelentés.
5, Hangoskönyv hallgatás
Imádjuk! Mesékkel kezdtük, de hamar eljutottunk a regényekig. Mostanában Rejtő Jenő, Agatha Christie, és Gerald Durrell a kedvencünk. Külön megjegyzem, hogy a nyári, csillagos égbolt alatt hangoskönyveket hallgatni külön élmény!
6, Mítoszdöntés
Ehhez elsősorban én kellek a családban, mert más nem tud az úton olvasni. Nagyon szórakoztató! 
– 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod
Legendavadászat
Az utolsók nyilván már nagyobb gyerekekkel szórakoztatók, de nálunk Záli is lehallgatja ezeket és nagyon jókat nevetgél. 

Nagyon érdekel, és előre is köszönöm, ha megosztjátok, hogy ti mit szoktatok a hosszú úton csinálni a gyerekekkel! Jöhet rajzolós, kirakós, olvasós is, mert más képes ilyesmire, csak mi nem 😉
Akár a facebookon is!
girls-road-trip-edited

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!