Fűszer és Lélek

Irány az erdő!

rokagomba rizotto6Hogy miért gombázunk? Mert nem vadászunk, és nem horgászunk.
Mindenkinek szüksége van az elvonulásra, amikor kicsit kizárja az állandó zúgást a fejéből, amikor nem dolgozik, csak a gondolataiba mélyed. Erre egyébként a legjobb a Nordic Walking lenne, de mivel azt sajnos nem művelem, csak vágyakozom utána, ezért nekünk a gombázás marad. 
Akárhogy is, még mindig bennünk élnek az őseinktől ránk maradt szokások: a férfi szeret néha elvonulni és a “tűzbe bámulni”, a nő imád gyűjtögetni, esetemben gombát. Biztos szeretnénk vadászni és halászni is, de valamiért nekünk mégis az erdőben járkálás vált be a leginkább. Mi nem csak gyűjtjük a gombát, hanem vadászunk rá 🙂
Amikor Dávid kicsi volt, és elkezdtük az erdőbe hordani, folyamatosan magyarázott, be nem állt a szája. Márpedig egy alig háromévesnek elég nehéz elmagyarázni, hogy mi a jó a csendben. Aztán azt mondtuk, hogy csendben kell egy kicsit lenni, mert ha a gombák meghallják, hogy jövünk, akkor elszaladnak. 
Nem szép dolog becsapni a gyereket, de bevált. Persze csak 10-15 percre, de akkor is.
Persze Zálinál már nem működik. Egy cserfes, folyamatosan csivitelő lánynak azt mondani, hogy ne beszéljen öt percig, az teljesen felesleges. Pedig a gombázást már ő is értékeli, van is pici kosara. 
Mi végeztünk gombaismereti tanfolyamot, de mióta gyerekeink vannak, inkább mi is megmutatjuk szakellenőrnek amit szedtünk. Tegyetek így ti is, biztos, ami biztos! 
Idén nem túl kegyes hozzánk az időjárás, igaz, még csaj június van. Remélem lesz jobb is a helyzet, de azért pár vacsoránk már volt abból, amit magunk találtunk.
Érdekes módon, a rókagombát azok a gyerekek is megeszik általában, akik a bolti csiperkét, vagy az erdei tinórúkat nem kedvelik. Apró, jó ízű, kemény gomba, könnyű megtalálni, ha tudjuk hol kel keresni. Ha nem tudjuk, akkor irány a piac.
Kedvenc rizottónk receptje a következő 4 főre:
20-30 dkg rókagomba
5+5dkg vaj
1 kis fej salotta hagyma
20 dkg rizottó rizs
1,5 dl száraz vermuth, esetleg bor

kb. 1 liter zöldség alaplé (1 fej hagyma, 1/4 zellergumó, 1-1 fehér és sárgarépa, 5 szem egész bors)
1 csokor petrezselyem
1 ágacska kakukkfű
7 dkg frissen reszelt parmezán
A gombát puha kefével megtisztítom, a földes tönkjét levágom. Ha nem szükséges megmosni, akkor épp csak öblítsük le, nem szabad beáztatni! Mi csak aprókat találtunk, ezt nem szeleteltük fel. Piírtsuk meg a vaj felén, és tegyük félre.
A vaj másik felén dinszteljük meg a hagymát, majd öntsük rá a megmosott rizst, és pár perc kevergetés után a vermuth-ot. Sózzuk, majd merőkanalanként adjuk hozzá az alaplét, ha már felszívta a rizs. Folyamatosan kevergessük. 18 perc alatt készül el. 
Ekkor tegyük bele a petrezselymet, a kakukkfüvet és a parmezánt. A gomba felét is keverjük bele, a maradékot kanalazzuk a tetejére. Azonnal fogyasszuk el!rokagomba erdo

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!