Fűszer és Lélek

Városnézés kisgyerekkel: működik!

gyerekeknyarMi nem vagyunk azok a tengerparton napozós fajták, bár nagyon vagyunk rá, mégis, ha szabadságra megyünk, mindig valamilyen klassz várost vagy tájegységet választunk, hogy aztán reggeltől estig úton legyünk, kiránduljunk, múzeumokat látogassunk, és az útikönyveket bújjuk.
Ennek ellenére, ha valaki meglepne egy valódi, egész nap csak a parton heverészős tenger melletti nyaralással, talán én lennék a legboldogabb. De magamtól soha nem ilyet tervezek, pedig azt mondják, hogy gyerekkel az sokkal jobb. Nos, nincs tapasztalatom, így csak a városnézősről tudok nyilatkozni, amiről pedig sokan állítják, hogy kisgyerekkel rémálom, de én az ellenkezőjét tapasztaltam. 1 éves korig nincs gond, de 1 és 3 között nem egyszerű eset a városnézős nyaralás. Mi ezekben az években is ezt tettük, de nem teljes a siker, így fedje jótékony homály a történteket. Utána viszont úgy éreztük, kicsit visszakaptunk abból, ami annyira hiányzott: a felnőtt emberek között töltött szabadidőből.
8 tipp kisgyerekkel való városi nyaraláshoz:
1, A gyerekek imádják a festményeket, így ha mondjuk nem a Mona Lisa-t akarjuk velük megnézni, hanem egy kevésbé népszerű festményt, ahova előzetes sorban állás nélkül is be lehet jutni, akkor jó lesz nekünk. Dávid fiam 2 évesen negyedórákat képes volt egy-egy nagyobb méretű festményben gyönyörködni.
2, A szobrok pedig kifejezetten lenyűgözik a srácokat, pláne, ha be lehet menni mögéjük, esetleg meg lehet fogni a feneküket nagy kuncogások közepette. Arról nem is beszélve, hogy ők még őszinte rajongói az absztrakt művészetnek.
3, Vár, kastély, rom, híres ember szülőháza 3 éves kortól annyira izgalmas tud lenni, hogy előtte akár az éjszakai alvás is felborul. Mi nehezen tudtunk lavírozni aközött, hogy már előtte felkeltsük az érdeklődését történetek és fotók alapján, és a túlpörgött izgalom között. Úgyhogy csak óvatosan! (Persze ilyenkor még simán belefér egy kis füllentés, miszerint lehet, hogy lesznek sárkányok, szellemek, stb.)
4, Délutáni pihenés nem maradhat ki. Ezt mondjuk elég nehéz egy idegen városban megoldani, de nem árt, ha van nálunk egy jó nagy pléd, amit le lehet teríteni egy parkban, és lehet rajta szundikálni egy órát. Illetve bevallom, mi Dávid 3,5 éves korában is vittük magunkkal a babakocsit városnézésre, mert bár -jellemzően csak Magyarországon – kaptunk megjegyzést, hogy minek egy ekkora nagy fiúnak még babakocsi, ha elfáradt beülhetett, és pillanatok alatt el is aludt.
Igaz, a macskakő nem a legjobb barátja az esernyőre csukható babakocsiknak, de valamit valamiért.
5, Fél nap program, fél nap “lógás”. Azért nem szabad túlfeszíteni a húrt, 1-2 napig mehet talán az egész napos városnézés, de tovább nem bírja senki. Nekünk az vállt be, hogy délelőtt városnézés, múzeum, stb, majd ebéd és játszótér, foci.
Este aztán jöhetett valamilyen új program.
6, 3 év felett imádják a képes útikönyveket a gyerekek. Adjuk nekik oda bátran, had nézegessék. Miután erre rájöttünk, rendszeresen készítettünk saját színes nyomtatóval nyomott kis útikönyvet, ahol felismerhette, sőt, előre megtervezhette az utat.
7, Egy kis kütyünyomkodás bizony belefér. Külön meg kell említenek a GPS-es kincskeresést, mert ettől jobb program 3 és 12 év között szerintem nem létezik a srácoknak. Valami kütyü, mégis kint a szabadban, szuper játék az egész családnak, arról nem is beszélve, hogy olyan helyekre viszi el az embert, ahova az útikönyvek soha.
“A geocaching (ejtsd: “geokesing”) az Egyesült Államokból kiindult szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi. A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a “cache”) pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat feltölti a geocaching.hu oldalra, majd más játékosok letöltik azokat GPS készülékükre, és megkeresik a rejtekhelyet. Maga a kincsesláda nem más, mint egy vízhatlanul záródó háztartási dobozka, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy napló-füzet, egy kétnyelvű üzenet a megtalálónak (akár a véletlenül odatévedőnek is), egy íróeszköz és valami apró kis ajándék, ami a megtalálót illeti. Ebből persze az is következik, hogy a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, és a rejteket megtalálva a dobozban lévő tárggyal kicserélni, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia. Hiszünk benne, hogy valamennyiünkben ott él a kincskeresők ősi szenvedélye, és valóságos izgalmat jelenthet egy ilyen játékban akár elrejtőként, akár keresőként részt venni. Ehhez az élvezethez járul még hozzá a helyzetmeghatározó kütyük (GPS-ek, telefonok) használatából eredő öröm, ami különösen a mobil, elektronikus “ketyerék” szerelmeseinek jelenthet további vonzerőt. http://www.geocaching.hu” (Írok majd róla részletesen!)
8, Azért a városok mellett mindig ott a természet, benne az erdő, a hegy, a patak. Ne hagyjuk ki! Másik kedvenc időtöltésünk a növényazonosítás, gombafelismerés, és a madárles. Nekünk kikapcsolódás, a srácoknak életre szóló élmény!
gyerek nyar

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!