Fűszer és Lélek

Barna vajas clafoutis egy olasztól

ribizli clafoutisAzt hinné az ember, hogy a egy ilyen egyszerű süteményben nem lehetnek különbségek. Pedig dehogy nem! Pont ennél számítanak nagyon-nagyon az arányok, az alapanyagok.
Furcsa mód pont egy olasztól kaptam meg a tökéletes francia clafoutis receptjét. Egy francia biztosan ráncolná a homlokát a barna vaj láttán, de higgyetek nekem, nagyon finom! Olyan csodálatos az illata, és annyira tökéletes az íze, hogy attól félek, hetente újra kell majd sütnöm. Pláne, hogy munka szinte nincs is vele.
Készíthetitek hagyományosan fekete cseresznyével, de ha nektek sincs, akkor bármilyen gyümölcs megteszi. Én most sokkal többet használtam, mint amennyit általában szokás, de egy picit értékmentés is célom volt a sütéssel.  Szeretem a pici, egyszemélyes adagokat, sokkal jobban mutatnak, de bevallom, ezekből meg kettőt ettünk fejenként.
Ebből a mennyiségből 10 pici egyszemélyes, és egy nagyobb szögletes tálnyi lett, ami mondjuk három picinek felet még meg. Mi langyosan kedveljük a legjobban, de hidegen is szuper.

Hozzávalók:
10 dkg vaj
4 egész tojás
3 tojássárgája
10 dkg cukor 
csipet só
9 dkg liszt
2 dl tejszín
4 dl tej
1 rúd vanília kikapart magja
kb. 30 dkg ribizli
kb. 50 dkg őszibarack

A vajat egy kis, rozsdamentes nyeles lábosban hevítjük, és folyamatosan figyeljük, nehogy megégjen. Akkor jó, amikor a tejfehérje apró barna pöttyökké sül, de még nem égett meg. Érezni fogjátok a csodás, enyhén karamellizálódott vaj illatát.
Amikor kész, azonnal öntsétek át egy magas falú edénybe (legjobb egy kancsó) hogy ne égjen tovább!
Amikor langyosra hűlt, a felével kenjétek ki a formákat, a másik felébe pedig elektromos habverővel keverjétek bele először a tojásokat, majd a cukrot, a sót, a lisztet, végül a tejszínt, a tejet és a vaníliát. 
A formák aljára tegyétek a gyümölcsöket és öntsétek fel a palacsintatészta sűrűségű masszával.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készül el.
ribizli1

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!