Fűszer és Lélek

Júniusi gyümölcspite

rebarbara piteA ti férjetek mit utál? Az enyém a rebarbarát. Szerinte gyűlöli is, de szerintem csak egyszer nem jött be neki a chutney, amit főztem belőle, és azóta is emlegeti. Nem tettem bele elég cukrot, és tényleg meglehetősen savanyú maradt. Úgyhogy arról, hogy a rebarbarát sütibe is tegyem, hallani se akar.
Én meg úgy vagyok vele, mint nagyanyám a kósersággal: amit nem tudunk, az nem fáj.
Úgyhogy ezt a pitét minden évben megsütöm, a gyümölcs fele pedig rendszeresen rebarbara. Nem hiszem, hogy nem látja, de nem szól, sőt ízlik neki. Direkt nem a szokásos eperrel párosítom, hanem megvárom, amíg beérik az igazán édes cseresznye, és teszek mellé sárgabarackot is, hogy ne legyen egyértelmű a kellemes savanykás íz forrása.
Nem túl édes, nagyon gyümölcsös, nagyon finom!
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
2 ek porcukor
1 csipetnyi só
1 evőkanál víz
1 -2 evőkanál tejföl
A hideg vajat nagy lukú reszelőn lereszeljük, majd gyorsan összemorzsoljuk a liszttel, Eldolgozzuk a cukorral, a sóval, a vízzel és a tejföllel. Fóliába csomagoljuk, és mehet a hűtőbe pár órára.
A tölteléke 70 deka gyümölcs, nagyjából egyforma arányban, a cseresznye legyen kicsit több.
30 dkg cseresznye (kimagozva mérve)
1 nagy szál rebarbara (kb 20 dkg) felkarikázva
4 db sárgabarack, kb 20 dkg 8 cikkre vágva
1 ek étkezési keményítő
2-3 ek barnacukor
1 kk fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 rúd vanília kikapart magjai
+ 1 tojás a pite lekenéséhez
+1 ek barna cukor a teteje megszórásához
A gyümölcsöket összeforgatjuk az előzőleg egymással elkevert keményítő, barna cukor, szegfűszeg, vanília, kombóval.
A pihentetett tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk lisztezett felületen, majd a kivajazott piteformába tesszük úgy, hogy a tészta nyugodtan túllógjon. Megtöltjük a gyümölccsel, majd visszahajtjuk a tészta kilógó részét. Ezt lekenjük tojással, és az egészet még meghintjük kevés cukorral. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40 perc alatt megsütjük.
Fagyival a legjobb, de nélküle is elfogy!

rebarbarapite3

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!