Fűszer és Lélek

Vakáció: főzzön néha magának a gyerek

gyerekfozKis tinikről lesz szó, 10-12 évesekről, akiket már otthon lehet hagyni néha egy-egy napra, amíg dolgozunk, mert a nagymamánál már nem szeretnének heteket eltölteni, tábor pedig nincs a nyár minden napján, mi magunk pedig dolgozunk. Szóval az ötödikes, hatodikos korosztályra gondolok röviden, akkora gyerekekre, mint Dáci fiam.
Tavaly nyáron találtam ki, hogyha nem teljesen kész ebédet hagyok neki a hűtőben, azzal, hogy csak dobja be a mikróba másfél percre, akkor egy óra alatt elkészíti, ezzel is tévé és Xbox nélkül tölt hatvan percet, és komoly sikerélménye lesz.
Azóta igényli is, hogy ne 100%-ban szolgáljuk ki, és szeret néha egy-egy napot itthon egyedül eltölteni. Ilyenkor még együtt reggelizünk, majd kap pár instrukciót az ebéddel kapcsolatban, aztán mi megyünk a dolgunkra, és csak 5 körül érünk haza.
Amit nem szeretnék ha készítene: bő olajban sütött ételek, és bő, forró vízben főtt ételek, amiről le kell önteni a vizet. Vagyis ne süssön se sült krumplit, se rántott húst, illetve ne főzze ki a tésztát magának, ezeket inkább előre megcsinálom én. Ügyes, és amikor ott vagyok mellette, akkor engedek már ilyesmit neki, de azért jobb az óvatosság.
Ami viszont tavaly kiállta az ügyesség próbáját, és nyilván akkora adagban készült, hogy mi is azt vacsoráztuk, azt bátran merem másoknak is ajánlani. A sütővel és főzőlappal már régen jóban van a fiam, és azt is tudja, hol a tűzoltó készülék. Persze remélem soha nem lesz rá szükség!
A másik, amit ilyenkor bevetek, az a telefon riasztó rendszere. Ha valamit be kell tenni a sütőbe, akkor állítsa be a telefont a sütési idő vége előtt 10 percre, majd a végére is, és így nem lehet elfelejteni a dolgot. Ugyanez működik, ha valamit hosszabb ideig kell főzni, és néha meg kell keverni.
Illetve mindig legyen “feladom” lehetőség. Ha reggel még van kedve főzni, de délben már nincs, az ne legyen gond. Akkor viszont bírja ki szendvicsen, és várja meg, amíg hazajövünk. Ilyen egyébként egyszer se fordult elő, de bármi lehet. A nagyi meg különben is mindig ott a vonal végén, ha távsegítségre van szükség.

philadelphia-lasagne51Jamie féle bolognai lasagne krémsajttal
A ragut este elkészítettem én, a többi maradt a fiamra. Olyan jó lett, hogy azóta már készült ricottás, illetve klasszik besameles változatban is.

camabertteszta2Camemberes sült, fokhagymás tészta
Persze csak fele adagból, mint a receptben van. A tésztát itt előre kifőztem, és olívaolajjal meglocsolva várt a hűtőben, illetve a sült fokhagyma helyett egyszerűen konfitált fokhagymát használt Dávid. Ha ilyenetek nincs otthon, akkor nyugodtan lehet frisset reszelni, vagy nyomni a spenóthoz!

davidanyaknapi reteseBónyi túrós
Volt itthon egy kis maradék leves, süssön mellé sütit a gyerek! Ráadásul ennek a “bónyi túrósnak” a receptje pont úgy került fel ide a blogba, hogy Dávid pár éve anyák napjára megsütötte nekem.

paprikakremes-csirke14Paprikakrémes csirkemell
Itt a paprikát sütöttem meg előre, és meg is pucoltam. Ez nem gyerekbarát rés, fiúknak meg különösen nincs kedvük ilyesmihez szerintem. Pepecselős, ráadásul menthetetlenül ragacsos, fekete és piros lesz a kezünk tőle. Úgy képzelem, hogy ezt 1 perc után adná fel a gyerek.
Viszont cserébe a köret is megmaradt neki, oké egy kuszkusz elkészítése nem nagy dolog, de akkor is.
A többi ment, mint a karikacsapás. 

legjobb-curry11Marha curry haladóknak
Ennél az ételnél nagyon izgultam, mert két órát kell lassan párolni, de a fiam ragaszkodott hozzá, hogy neki ezt meg kell főznie. Két lehetőség is van tini módra átírni a receptet. Az egyik, hogy miután minden a lábosba került, tegye be az egészet a sütőbe 160 fokra, és ott süsse 2 órát. Garantáltan nem ég le, de mi másik utat választottunk. Mindent előkészítve tettem a hűtőbe, hús, hagyma, stb felaprítva, fűszerek kiporciózva. Aztán beállítottam egy csomó figyelmeztetést a telefonján. 11,00: főzés megkezdése, majd a párolási idő alatt 15 percenként egy-egy riasztás keverésre. Bízom én a fiamban, de azért ilyen hosszú ételnél jobb a  biztonság. Könnyű elfelejteni, és már oda is égett. De szerencsére ez nem történt meg, szuper vacsoránk volt!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!