Fűszer és Lélek

Jéghideg levesek forró napokra

jeghideg levesek

A nyári konyha úgy tűnik egy zseniális találmány, kár, hogy már alig használják valahol. Pedig ebben a kánikulában egyáltalán nem elvetendő ötlet, hogy egy külön kis épületben főzzünk, és egyáltalán ne fűtsük a lakóterünket. Pláne, ha épp most érik be valami, aminek nem lehet halogatni a befőzését… Nagyszüleink bölcsek voltak, ma meg itt a légkondi mondhatnánk.
Minden esetre, én ilyenkor szoktam az erkélyen főzni, vagy volt már példa a régi lakásban a lépcsőházra is, mentségemre szóljon, hogy tökéletesen szellőzött, és én a padlás előtt üzemeltem be a remoskámat.
Valamit ilyenkor is muszáj enni, és különben is imádjuk a hideg leveseket, jöjjön hát az öt kedvencem.
(Hozzáértők óvva intenek attól, hogy ezekbe a levesekbe jeget tegyünk, mert felolvadva vizessé teszi azokat. Azért szerintem van az a hőmérséklet, amikor ez már nem számít, és most hétvégén is ilyen lesz!)

1, Klasszikus gazpacho
1 kg érett paradicsom kimagozva (esetleg meg is hámozva, de erre pont a meleg miatt nem vagyok hajlandó)
1 db kígyóuborka hámozva (lehet saláta uborka is, sőt!)
1 közepes hagyma
1 kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
10 dkg szikkadt kenyér
4 dl extra szűz olívaolaj
1 dl sherryecet
víz, annyi, amennyi kellemes állagúra hígítja a levest
só, bors
pár csepp Tabasco

A zöldségeket és a kenyeret felkockázzuk, majd meglocsoljuk a sherryecettel és az olívaolaj felével. 12 órára hűtőbe tesszük. Ez nagyon fontos, ettől lesz igazán jó íze a levesnek. Ennek ellenére nyilván sokszor kihagyom ezt a részt, és azonnal turmixolom a levest. Pedig tényleg megéri.
Lassan  hozzá öntjük a maradék olívaolajat, és készre turmixoljuk, majd vízzel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk, Tabascóval ízesítjük. Jó hidegen az igazi!
Tálalhatunk mellépirított kenyeret, apróra vágott uborkát, stb.
Mi teljesen szentségtörő módon egyébként fetával a tetején szeretjük, de ne szóljatok a spanyoloknak!

2, Tarator – bolgár diós uborkaleves

3 db fürtös uborka megpucolva, közepe kimagozva, felkockázva
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
10 dkg dió, darálva
5 dl hideg, átszűrt zöldségleves (esetleg víz)
5 dl natúr joghurt
só és frissen őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
2 szál újhagyma, felkarikázva
1 csokor kapor felaprítva
6 szem dió, durvára vágva

Az uborkakockák kétharmadát a lereszelt fokhagymát és a darált diót, és a kapor nagy részét leturmixoljuk, és felöntjük a hideg zöldséglevessel meg a natúr joghurttal. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a maradék uborka kockákat.
 Tálaláskor és  vékony karikákra szeletelt újhagymával, kaporral és durvára vágott dióval díszítjük.

3, Lecsókrémleves
Nem írok receptet, jó? Az a lényege, hogy nagyon krémesre kell a lecsót turmixolni, majd át kell szitán passzírozni. A passzírozás ennél a levesnél tényleg fonotos, a paprika és a paradicsom héja miatt.
Amikor kész, tejföllel ízesítjük, majd felöntjük annyi forró vízzel, hogy kellemes állagú legyen. Sózzuk borsozzuk, majd behűtjük.
Tálalhatjuk magában, vagy kenyérkockákkal is, esetleg kolbász chips-szel vagy kaporral a tetején.

4, Ajoblanco – andalúz fehér gazpacho

Négy jó minőségű kenyérszeletről levágjuk a héját, a belét hideg vízbe áztatjuk és jól kinyomkodjuk. Botmixerrel pépesítjük, 15 dkg barna héjától megfosztott mandulával, 2 gerezd felaprított fokhagymával, 4 evőkanál olívaolajjal és 2 dl hideg vízzel.
Sherry ecettel, sóval, borssal fűszerezzük. 
A tetejét pirított mandulaforgácsokkal és szőlőszemekkel díszítjük. A szőlőszemek nagyon fontosak! Válasszunk mag nélküli, nagy fajtát hozzá.

5, Mexikói avokádókrémleves

Utoljára hagytam a család kedvencét.
Olajon megdinsztelünk egy közepes hagymát, 2 gerezd fokhagymát, és egy friss, kimagozott chilit.  Hozzáadunk egy közepes paradicsomot és pár percig főzzük.
Ha van otthon konzerv paradicsom, akkor az még jobb, mert nem kell főzni, és meg is van pucolva. Egy liternyi leszűrt zöldséglevessel öntjük fel, ha nincs, elmegy a víz is, de fűszerezzük erősebben.  Éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap két érett, összenyomkodott avokádóval együtt leturmixoljuk. Nagyon fontos, hogy az avokádó érett és jó minőségű legyen, mert egy zöld, rossz ízű példány elrontja az egészet!
Tortillachips-szel, sok friss korianderrel és sok zöldcitrommal tálaljuk. 

Mexikói avokádó leves és bolgár tarator

Mexikói avokádó leves és bolgár tarator

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!