Fűszer és Lélek

10 fantasztikus ötlet, amire a robotgépet használhatod

Tarhonya és salsa

Tarhonya és salsa

Késes robotgép a hivatalos neve ennek a fajta kis konyhai gépnek. Kapható  nagy, kétliteres változat, és kicsi félliteres is. Én a nagyot szinte soha, míg ezt a kicsit naponta akár többször is használom. 
Ha vásárláson gondolkodtok, akkor olyat válasszatok, aminek kicsi beöntőnyílás van a tetején, ahol olajat, vizet, vagy más folyadékot lehet lassan, akár cseppenként adagolni. Illetve azt én is csak most tudtam meg, amikor a régi gépem tönkrement, és újat vettem, hogy milyen hasznos, ha tud pürésíteni, és van rajta úgynevezett “chop” vagyis daraboló funkció is. Ez utóbbi pl. nagyon szép egyforma kockákra vágja a hagymát 😉
Pesto (a képen vörös pesto)
1 üveg (290 grammos) olajban eltett aszalt paradicsom, olajjal együtt
5 dkg fenyőmag
4 ek jó minőségű balzsamecet
7,5 dkg reszelt parmezán
nagy csipet só, bors
Minden hozzávalót egyszerre a gépbe teszek, és egy perc alatt összeturmixolom.
Majonéz
1 egész tojás
1 kk dijoni mustár
1 ek fehérbor ecet
só, bors
1,5 dl étolaj
Az olaj kivételével mindent a gépbe teszek, összekeverem, majd a felső nyíláson át öntök hozzá fél deci olajat, miközben működik a gép. Leállítom, majd beleöntöm a maradék olajat, és fél perc alatt összedolgozom.
Snidlinges guacamole
1 érett avocado
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
1/2 kk római kömény
1 pici chili
6 ek apróra vágott snidling
1/2 lime leve

Mindent a gépbe teszek, és a “chop”funkción egy perc alatt összedolgozom. Így olyan, mintha mozsárban törtem volna össze.

Guacamole és porcukor

Guacamole és porcukor

Vajas, omlós tészta (pitéhez)
25 dkg sima liszt
12,5 dkg puha vaj
1 egész tojás
1 ek porcukor
A hozzávalókat a gépbe teszem, gyorsan összeforgatom, majd a kész tésztát fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe teszem.
Nokedli tészta
10 dkg liszt
1 kk búzadara (el is maradhat, én mindig teszek bele)
1 tojás
kb. 60 ml víz

A hozzávalókat a gépbe teszem, gyorsan összeforgatom, majd a kész tésztát 10 percig pihentetem, mielőtt kiszaggatnám.
Tarhonya
1 egész tojás
10-15 dkg liszt
1 nagy csipet só
1-2 ek víz
A tojást összeforgatom a liszt legnagyobb részével és a sóval. Finom morzsás állagú lesz. Kézzel belenyúlok, és lenyomkodom a tésztát, majd beledolgozok egy kanálnyi vizet. Ettől már nagyobb darabokra áll össze. Ha megfelelő, akkor tálcára borítom, és liszttel enyhén meghintve szárítom. Ha nem eléggé darabos, akkor még a gépben dobok rá pici lisztet, újra áthajtom a kések között, majd kézzel picit összenyomkodom.
Salsa
1 nagy paradicsom
1/2 fej hagyma
1/2 gerezd fokhagyma
1 pici csípős chili
4 ek sűrített paradicsom
1 kk koriander mag
só, bors
0,5 olívaolaj
1/2 lime leve
A paradicsomot és a hagymát felkockázom. Az összes többi hozzávalót a gépbe teszem, és pépesítem. A paradicsomot és a hagymát csak utólag teszem hozzá, és csak “choppolom”.
Porcukor
Sok hozzávalója nincs 🙂 A lényeg, hogy szuper porcukrot csinál a gép a kristálycukorból. 
Palacsinta tészta
Ha a tarhonya tésztájához kevés tejet és némi olvasztott vajat teszünk, majd szódavízzel a megfelelő állagúra hígítjuk, akkor 3 perc alatt szuper palacsintatésztát kapunk.
Hummus
Recept itt.

Pesto és majonéz

Pesto és majonéz

 

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!