Fűszer és Lélek

A legszebb magyar erdők uzsonnázáshoz

Természetesen az uzsonnázás csak vicc, de hát ez egy gasztroblog. Kedvenc helyeimet szeretném bemutatni nektek, leginkább gyerekekkel való kiránduláshoz. A gyerek itt most 4 év felettit jelent, aki már képes 2 órát sétálni, majd egy pihenő és játék után ugyanennyit. Lehet, hogy sok középsősből ezt nem nézitek még ki, de  Dávidból kiindulva igenis képesek rá. Persze kellően motiválni kell őket, és a séta végén megfelelően jutalmazni. 
Soha nem felejtem el, mi az első komoly sétánkon eltévedtünk egy kidöntött útjelzőtábla miatt, így a tervezett 8 kilométer 11 lett, de Dávid megcsinálta. Zálit most teszteljük majd, igaz, még csak szeptemberben lesz 3, de én 6 kilométert simán le mernék fogadni vele. Majd mesélek, lehet, hogy tévedek, és lesz nyafogás.

Dávidék egyik osztálykirándulása

Dávidék egyik osztálykirándulása

Gyadai-tanösvény, Katalin-puszta
Igazi gyerekparadicsom, de persze a felnőttek is imádni fogják. Külön “Legyél te is kis erdész, óvodás tanösvény” is tartozik hozzá, sőt madár megfigyelő ösvény is. Budapesthez meglehetősen közel, a 2-es főút katalinpusztai végénél. 

Gombát nem biztos, de kakukkfüvet mindig találunk

Gombát nem biztos, de kakukkfüvet mindig találunk

Erdőbénye, Fás legelő, Zemplén
Gyerekkorom kedvenc kiránduló helye, ahova én is szeretek kiülni a gyerekekkel, és órákon át csak hallgatni az erdőt, nézni a pillangókat és a méheket. Aztán jön a nyáj a mudikkal, de ha szerencsénk van, láthatunk őzet, szarvast, vagy nyulat is. Van több kiépített főzőhely is, nem messze a völgyben pedig forrás, ahol jóízű vizet vehetünk a főzéshez. 

Kép a http://elbiferrum.blogspot.hu blogról, ahol különben is nagyon érdemes elidőzni!

Kép a http://elbiferrum.blogspot.hu blogról, ahol különben is nagyon érdemes elidőzni!

Bogyiszlói fás legelő
Nem véletlen hasonlít a bogyiszlói fás legelő az erdőbényeire. Hazánkban a fás legelők és azok használata mindig is részei voltak a tájhasználatnak. Ez gazdálkodási mód több ezer éves múltra tekint vissza. Magyarország jelentős része az erdős klímába tartozik, ezért az állattartás mindig is egyfajta fás legelős, legelőerdős rendszerben folyt. Az iparosodás hatására kezdődött el a fás legelő rendszerek használatának csökkenése egész Európában, így Magyarországon is. Az 1800-as évek közepén megtörtént az erdő és a legelőterületek elkülönítése, vagyis megszűnt a jobbágyoknak az erdei legeltetéshez való joguk. Csak néhány térségben maradt meg Magyarországon, így például a dél-dunántúli részen és az ország néhány másik helyszínén elszórtan. A fás legelők egykori és jelenlegi helyzetében kulcsfontosságúak azok a pásztorok és gazdálkodók, akik hagyományos legeltető állattartással foglalkoznak, úgyhogy érdemes megcsodálni őket, amíg még vannak.
Fás legelőt találhattok még az országban pl.: Olaszfalun, Dörgicsén, Ladon, Pusztakovácsiban, Csokonyavisontán, Cserépfalun, Lónyán.
gemencGemenc
A Gemenci erdő rendkívül sűrű, dús ártéri vegetáció, amit bozótosok, tisztások, holtágak és belső tavak tesznek még változatosabbá. A buja aljnövényzet bő táplálékot és búvóhelyet nyújt az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak. A terület hírnevét eredetileg az itt élő magas genetikai és vadászati értékű szarvasállomány biztosította. “A mélyebben fekvő területek jelentős része a Duna magas vízállásakor víz alá kerül. Az elöntött területek, belső tavak jó szaporodási feltételeket biztosítanak a gazdag halállománynak, és táplálkozó helyet a védett vízimadarak tömegeinek.” A pünkösdi hétvégére külön, vezetett programot is szerveznek: Kerülj erdőt Erdésszel címmel. Érdemes! És persze az erdei kisvasutat se szabad kihagyni. 
bukkhegysegBükk-hegység
Tudom, hogy ez így semmit nem ér, mert írhattam volna akár azt is, hogy Magyarország, de azért a Bükkel egy kicsit más a helyzet. Ha van kedvünk, akkor Eger felett kocsival is felhajthatunk, és egészen Miskolcig kanyaroghatunk a szerintem legszebb, és leghosszabb erdei úton. Ez persze se nem erdőjárás, se nem kirándulás, de engem sokszor megmentett a mély depresszióba eséstől, amikor oda-vissza végig gurulhattam rajta, hátul az alvó gyerekekkel, és tényleg csak egy félórás sétára megállhattam valahol, madárcsicsergést hallgatni. Szóval pici babával, vagy 10 kilós sózsákkal  se reménytelen elhagyni a betonrengeteget. Kedvencem a répáshutai Balla-barlang, vagy Felsőtárkány környéke, illetve Bükkszentkereszt. De gyerek méretétől függően lehet 30 kilométeren belül kirándulni, barlangot nézni, patakban lábat áztatni, csónakázni, vagy fagyizni. Eger Budapesttől mindössze 1,5 óra.

Itt Dávid pont 4 éves

Itt Dávid pont 4 éves

És itt egy szuper, gyerekes-túrázós oldal: https://www.facebook.com/turakolyok

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Túrakölyök says:

    Köszönöm a kedves ajánlást!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!