Fűszer és Lélek

Maradék krumpli felhasználása

krumpli maradekÚjabb fejezet a maradék felhasználásban: krumpli.
Azt hiszem, egész, héjában főtt krumpli szokott a legritkábban maradni, és marad is, azt tényleg mindenki el tudja adni egy újabb vacsorának, de azért leírom, hátha mégis tudok újat mondani, vagy legalább bólogathattok miközben olvassátok:
Töltött krumpli
A legegyszerűbb a libazsíros, fokhagymás tejfölös változat, de tényleg bármi mehet bele. Mi imádjuk savanyított jalapeno paprikával, sok sajttal, de jó bele a petrezselyem, a vaj, a felvágott, a bab, a lencse, és a gomba is. Kedvencünk a sok petrezselyem, kevés kéksajt, sok snidling, és még több tejföl változat.
“Nyomi krumpli”
Amikor az egész főtt krumplit héjastól kicsit összenyomjuk, majd jóféle olívaolajjal, sóval, borssal megszórjuk, és pár percre a grill alá toljuk.
Krumplipüré:
Reszelt sajttal elkeverjük, kanállal sütőpapírra adagoljuk és megsütjük.
Ugyanez, kicsit megfokhagymázva, mustárral elkeverve, majd zsemlemorzsába forgatva, olajban kisütve.
Shepherd’s pie, vagy legalábbis valami pásztorpite
Nem a kalsszikus, csak bármilyen zöldség vagy hús ragu tetején a maradék krumplipürével újra sütve. Ebből imádjuk a gombás és zöldborsós változatot.
Juhtúróval keverve, paradicsomba, vagy gombafejbe töltve, megsütve.
Alaplével felöntve, fokhagymával, tejszínnel, szerecsendióval fűszerezve krémleves, tetején sok reszelt sajttal. Szintén imádják a gyerekek.
Kreplach: tésztát gyúrok, vékonyra nyújtom. Hagymát dinsztelek, amit elkeverek a krumplipürével, majd kanalanként megtöltöm a négyzet alakúra vágott tésztát. nagyon alaposan összenyomom minden oldalát, és 3 perc alatt kifőzöm. Zsemlemorzsába forgatom, mint a derelyét.
Rétes: ha sok krumplipüré marad, akkor rendes, hosszú rétes, zöldségekkel keverve, ha kevés a maradék, akkor csak rétes háromszögek.
Knish: vajas omlós tészta, petrezselymes, hagymás töltelékkel töltve, tojással lekenve, megsütve.
Sajtos gombóc:
Kevés lisztet és egy tojás sárgáját keverek a krumplipüréhez, a közepébe egy darab sajtot teszek, zsemlemorzsába forgatom, és olajban kisütöm. Salátával esszük, a gyerekek egyik kedvence.
Petrezselymes újkrumpli
Negyedekre vágom, megszórom reszelt parmezánnal, és 220 fokon átsütöm, amíg a parmezán picit megbarnul.
Nagy lyukú reszelőn lereszelem, sajttal, snidlinggel, tojással keverem, és rösztiszerűen serpenyőben megsütöm.
Ugyanez lila hagymával, főtt tojással, chilivel.
Ugyanannyi csicseriborsó, mint krumpli, villával összetörve, római köménnyel, tojás sárgájával, petrezselyemmel, pici liszttel dió nagyságú gombócokká formálva, olajban kisütve, paradicsom salsával.
Jöhet a többi ötlet a Facebookon! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!