Fűszer és Lélek

Piac mustra: Bosnyák vs. Hunyadi tér

piacozos kosar
Piacra járni program, nem csak bevásárlás. Persze van, amikor rohanunk, és nincs időnk szétnézni, de én például igyekszem mindig úgy alakítani a piacos napot, hogy ne csak húsz percem legyen, hanem hogy végigjárhassam a standokat, és jól szétnézhessek, mielőtt vásárolnék. Így tudom, hol a legszebb, és azt is, hol a legjobb az ára annak amit szeretnék.
Állítólag örülnek a piacokon a vasárnapi boltzárnak, ugyanis a vásárlók hamar visszaszoktak a hipermarketből, akkor is, ha a piac sincs vasárnap nyitva. Péntekenként és szombatonként a szupermarketekben nem lehet a polcok közelébe jutni, vagy ha igen, akkor az azt jelenti, hogy nincs rajta már semmi. Szerencsére a piacok vasárnap is nyitva lehetnek, de továbbra is szombaton bonyolítják a forgalmuk legjavát.
Tegnap a két kedvencemen voltam, a Bosnyák téren, és a Hunyadi téren. A legfontosabb, hogy árkülönbség nem igazán van, szerintem kb. ugyanannyi Budapesten minden, esetleg egy-egy helyen lehet 5-10% eltérés, de ez még pont akkora összeg, amiért már nem érdemes egy messzibb piacra átmenni.
bosnyak2Bosnyák téri csarnokot sokan már külvárosi piacként emlegetik, de maradjunk inkább annyiban, hogy nem belvárosi. Ennek ellenére nagyon jól megközelíthető, ráadásul jó pár busz végállomása is a bejárat mellett található, de megáll itt a villamos is. Budapest legnagyobb piaca, teljesen bejárni, és mindent megnézni nem kevés időbe telik, de nagyon jó kis program. Ami jó még benne, sok másik piaccal ellentétben, hogy lehet a környéken parkolni. Én általában péntek délelőttönként járok, és amikor Záli még nem járt bölcsibe, itt is ebédeltünk, persze a kötelező piaci menüt toltuk, lángost fokhagymával, sajttal és tejföllel. A “Bosnyák” zöldségben erős különösen, jópár valódi termelő is kínálja a portékáját a szokásos zöldségesek mellett.
bosnyak terKedvencem a hátsó, de még fedett részen a nagytarcsai őstermelő, Gerzsai család, akik vagy húsz féle nagyon friss salátát, és rengeteg zöld fűszert árulnak, többek között a kedvencemet, vízi tormát is, de szokott lenni koriander, bok choi, tölgysaláta, spenót, sóska, mindenféle és forma színes levelek. Most volt náluk rebarbara, és színes mángold is.
Egy másik zöldségesnél vettem egy kötegpetrezselymet – ami 20 csokrot  jelent- 250 forintért. Még nem tudom mi lesz belőle.
bosnyakDe a középső részen van egy nagyon kedves baromfis néni is, gyöngytyúkkal, csirkével, sőt, rendelésre frissen vágott kacsát is hoz, igaz ő csak egy héten kétszer jön.
Aztán ott a szokásos piacos felhozatal, a hentesekkel, és a saját csirkét áruló, de sajnos annak a bőrét sárgító nénikkel. Szerintem ezek a csirkék egyébként tényleg sokkal jobb ízűek, de azért azt nem árt tudni, hogy a bőrük nem a rengeteg kukoricától olyan sárga ám. Van még egy nagyon jó tojásos is, ahol bár nem szabadon tartott tyúkok tojását árulják, viszont tényleg xxl méretűek, így sütéshez a legjobbak.
A piacon több tejes és sok ruhás, edényes, műanyagos stand is üzemel, így egy átlagos bevásárlást tényleg meg lehet ejteni rajta.
hunyadi2Teljesen más a Hunyadi tér. Egy éve költöztünk el a közeléből, és azóta hiányzik. Persze csak a kinti rész, illetve a sarki, valódi görög gyros-os. Ez utóbbi inkább Dávidnak, nem mintha nekem nem ízlett volna, csak nehezen viseltem a várakozást, de a fiam szerint megérte a 20 perc. Szóval a Hunyadi téri piacra csak pénteken és szombaton érdemes kimenni, ekkor üzemel ugyanis teljes gőzzel a kinti rész. A csarnok a hét többi napján is nyitva, kivéve vasárnap, de hétfőn és kedden alig találni benne standot, ahol felhúznák a rolókat.
hunyadi5Kint viszont valódi csodákra lehet lelni néha. Szerintem itt kapható a város legjobb ízű római salátája, és szezonjában a legjobb fekete ribiszke is, úgyhogy ezekért visszajárok majd, az biztos. De szeretek a valóban őstermelő néniktől savanyúságot és virágot is vásárolni. Tegnap volt egy sütis is, akit eddig nem láttam, és épp valaki nagyon dicsérte, és tudom, hogy sokan ragaszkodnak a füstölt húsos fickóhoz is a környéken.
Sajnos húsban nagyon gyenge a piac, (csak a csarnokban bent kapható friss hús), de mentette már meg a hétvégémet a baromfis a füstölt libacombjával.
Amit szeretek még, hogy ott a Culináris is az utcában, így fűszert vagy jóféle sajtot, bort is be lehet szerezni tkp. egy helyen. 

hunyadi6A piac igazi kincse mégis maga a tér, amit tavalyelőtt újítottak fel teljesen, és azóta még szebb lett. Jó kis játszótér, egészen kicsiknek, és kicsit nagyobbaknak is megfelelő játékokkal, mellette kosár vagy focipálya, illetve felnőtt, kinti edzőterem. De a legjobb, hogy nyugodtan le lehet ülni a fűbe, nincs benne kutyagumi, működik a szökőkút, van kézmosó és wc, illetve szombat délelőttönként koncert a fillagória alatt. Különben is nagyon hangulatos a piac a kinyitható, csíkos, sárga napernyővel, és sötétzöld kovácsoltvas lábakkal, de amikor odaszűrődik a térről a zene és a gyerekzsivaj, az még kellemesebbé teszi. Úgyhogy az egy jó kis családi program, nyugodtan nézelődni a piacon, amíg a gyerekek játszanak, majd csatlakozni a családhoz, és közösen meghallgatni a koncertet, miközben a piacon vett árukból össze lehet dobni egy szendvicset, vagy bentről venni egy lángost. Ma is, 10,30-kor kezdődik a koncert, fellép a Bartók konzi jazz zenekara.hunyadi3

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!