Fűszer és Lélek

Hasznos, és felesleges konyhai kisgépek

konyhai kisgepekEgyszer lesz egy húsz méter hosszú konyhapultom. Nem is húsz, hanem kétszer húsz. Ezen a pulton minden el fog férni, amit csak szeretnék használni, akkor is, ha havonta csak egyszer teszem majd. Én ugyanis inkább a mindent a pulton tartók csoportját erősíteném, ha lenne elég helyem. Nincs, így amit csak elehet, elteszek a polcok, szekrények, vagy fiókok mélyére.
Kicsit, de plafontól a padlóig beépített, mély konyhabútorom van, úgyhogy ami deficit a pulton, az megvan a polcokon, de azért a kettő egyáltalán nem ugyanaz. Amit nem látok, azt ugyanis nem használom. Nem azért, mert nincs rá szükségem, hanem azért, mert néha macerásabb elővenni. Oké, erre lehet azt mondani, hogy amit ezért nem használok, arra nincs is igazán szükségem, de legalább ti, kedves olvasóim, ne adjátok a lovat a férjem alá! Nekem igenis minden kütyüre szükségem van.
De most elárulom mi az, ami szerintem tényleg nem árt, és használnám is mind, ha a pulton lenne nekik hely. Az első tíz megvan, a többi álom.
nyitott konyha polc1, Dagasztó gép
Ha péntek reggel jöttök hozzánk, biztosan dolgozik. Ekkor sütöm az esti kalácsokat. De kedden is állandó munkában van, ilyenkor készül a heti pékáru: kifli, kenyér. Ez a legfontosabb. Nyaralni is el szoktam vinni.
2, Vezeték nélküli botmixer
Ilyenem van, naponta akár többször is használom, nem is értem, hogy tudtam élni nélküle, amíg nem volt.
3, Kicsit, 0,5 literes késes aprító, aminek a tetején pici beöntő nyílás is van
Ez a kedvencem. Egy francia volt régen, aminek a kése tört el, és sajnos pótolhatatlan. Anyukámtól kaptam használtan, 25 évig bírta. Maga volt a csoda, olyan jól működött: porcukor, majonéz, darált dió, vajas tészta, nokedlitészta, stb. készült benne. Vettem helyette egy hasonlót. Most ez pörög állandóan. 
4, Üveg turmix
Tudom, hogy ez is csak egy pépesítő, de bírja a jégkockát, a forró levest, mindent. És semmi sem pépesít olyan krémesre, mint a turmix. Viszonylag ritkán használom, de akkor nagyon hasznos.
5, Aprító, szeletelő gép
Ebből sajnos az a tapasztalatom, hogy az olcsó nem jó. Gyönyörű, egyforma, vékony szeletek, hajszálvékonyra reszelt sárgarépa, szeletelt hagyma, vagy a kedvencem a juliennre vágott zöldség, csakis jó motor, és penge élességű késekkel érhető el. De fontos, hogy a puha sajtot is reszelje, és ne elkenje csupán.
6, Fagyigép
 Most a dagasztógépemnek a tartozéka, de épp nemrég beszéltük meg, hogy egyszer beruházunk egy kompresszorosra, hogy bármikor készülhessen fagyi, hirtelen felindulásból is.
7, Szódagép
Nem foglal nagy helyet, és nem szennyezem annyira a környezetet, nincs műanyag palack szemetünk. Szintén jön nyaralni velünk.
8, Kávégép, tejhabosítóval
Annyira nem illik a sorba, mert lehetne a nappaliban is, de mégiscsak a helyet fogyasztja a pulton a konyhában. Ezt is viszem a belföldi nyaralásokhoz, kávé nélkül csak egy zombi vagyok.
9, Vákuumozó gép
Ha lehet, nem fagyasztok le húst, inkább levákuumozom, és így tárolom a hűtőben maximum két hétig. Sokat használom nagyon.
10, Kenyérpirító
Nem kell hozzáfűzni semmit, kétnaponta használjuk.
+1 Vízforraló
 Kifelejtettem, pedig ezt is napi szinten használjuk.
+2 Rizsfőző
Ezt is kifelejtettem. Amíg nem volt, azt hittem hülyeség, hiszen a tűzhelyen is lehet rizst főzni. Mióta van, tudom, hogy a tűzhelyen is lehet, de ezzel mindig tökéletes, még a gyengébb minőségű is. 


11, Kézi, elektromos habverő
Sokszor túlzás lenne beüzemelni a négy literes üsttel a dagasztógépet, így ha csak egy tojást kell habbá verni, vagy gőz fölött dolgozni, akkor a kis kézi gép játszik. 
12, Kontaktgrill
Nekünk nincs, de azt látom, hogy a gyerekek kedvence mindenhol a kontaktgrilles melegszendvics. Ha lenne helye, megvenném.
13, Sous Vide gép
12-48 órákat működik egyfolytába, kell neki a hely. Heston Blumenthal szerint mindenkinek kéne otthonra egy ilyen. Szerintem igaza van! Sok mindenre használható, de leghasznosabb benne, hogy az olcsó húsfélékből is csodát varázsol.
14, Slow cooker, lassú főző
Ezt a feladatot mondjuk megoldom a sütőben, de néha kéne plussz kapacitás, főleg ha sok vendég érkezik, és nálunk ez gyakori.
15, Nagy, Kitchen Aid foodprocessor
Csak álom, elképesztő ára van, de tudja azt, amivel sok időt szoktam elvacakolni: szabályos kockákra aprítja a zöldséget. Ezért nyilván nem fogok ennyi pénzt fizetni sajnos. Vág nég puha zöldséget sérülés nélkül, készít tökéletes salsákat, habot ver, kever, dagaszt, aprít, és leginkább gyönyorű 🙂
16, Zöldség spagetti vágó
(Ó, Istenem, remélem ezt tényleg nem olvassa a férjem!) Ok, tudom én, hogy kétszer használnám, és soha többet, de olyan jó lenne mégis. Gyönyörű, ami vele készül. 
17, Kenyérsütő gép
 Ilyenem van, szuperül szuperál, de sajnos nem fér el a pulton. Pedig jól jönne néha, igaz én az esetek 95%-ban sütőben sütöm a kenyeret.
18, Indukciós lap, amolyan rezsó
Ritkán veszem elő, de amikor sok vendég jön, nagyon hasznos tud lenni egy plusz lábosnyi hely.
konyhaikutyuk2

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!