Fűszer és Lélek

Maradék rizs felhasználása

maradek rizs
Múlt héten azt kértétek, hogy a rizs és a krumpli maradék következzen, úgyhogy akkor ma legyen a rizs, és a jövő héten a krumpli, jó?
Én nagyon ritkán cifrázom a rizst, ha köretről van szó, egyszerűen megpárolom egy kevés sóval, és kész. Van elektromos rizsfőző alkalmatosságom, ha nem csak 1-2 adagot készítek, akkor mindig azt használom. Teljesen felesleges pénzkidobásnak gondoltam, de mióta megvan, be kell látnom, hogy igenis főnyeremény, csak hát megint az a fránya helyhiány a konyhában…
Édesanyám szinte soha nem készít “natúr” rizst, először is édesapám rizsellenes hadjáratot folytat, és csak krumplit akar enni, de ha mégis rizs kerül az asztalukra, akkor az a “klasszik magyaros rizibizi”, de legalábbis hagyma van alá pirítva, vagy van rajta egy kis ételízesítő. Nagy az én bánatom, de hát ez van.

Töltött kaliforniai paprika:
4 darabhoz:
4 kaliforniai paprika
1 csésze maradék főtt rizs
15 dkg gomba
1 ek vaj
1 csomó újhagyma
2 ek pirított földimogyoró
só, bors
5 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl
A paprikát kicsumázom, majd megtöltöm a rizs, a vékonyan felszeletelt gomba, a vaj, a felkarikázott újhagyma, a mogyoró, a só és a bors keverékével. A tetejét megszórom sajttal, végül 200 fokon sütöm, 15 percig fólia alatt, majd 15 percig nélküle. Tejföllel tálalom.

Nasi Goreng, indonéz sült rizs 
2 csésze rizs (lehetőleg basmati, de bármi jó)
6 ek olaj
1 fej hagyma, felkockázva
4 szem gomba, felkockázva
1 nagy szál sárgarépa, felkarikázva
4 szál újhagyma, felkarikázva
1 pici chili, felkarikázva
diónyi gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
4 ek koriander zöld 
1 ek barna cukor
4 ek szójaszósz
1 kk halszósz
4 tojás
Egy wokban az olajon süssünk meg minden zöldséget, a rizst és a fűszereket pár perc alatt. Adjuk hozzá a cukrot és a szószokat, és további 2 percig sütjük. 4 adagra osztjuk, a tetejére tükörtojást sütünk, de mehet bele garnéla, bambuszcsíra, vagy bármi más, ami tetszik. 

Suppli al  telefono
Ez eredetileg a maradék rizottó felhasználására kitalált olasz csoda, de ha csak sima rizs van otthon, én akkor is el szoktam készíteni. Ebben az estben:
2 csésze főtt rizs
1 kis fej hagyma
2 ek vaj
0,5 dl fehér bor
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
10 dkg mozarella
1+1 tojás
só, bors
zsemlemorzsa
3 dl olaj a sütéshez

A hagymát megdinsztelem a vajon, majd felöntöm a borral. Picit főzőm, és már teszem is hozzá a fokhagymát, a tejfölt és a rizst.Sózom, borsozom. Amikor langyosra hült, beleütök egy tojást, majd fagyigombócnyi adagokat veszek belőle a markomba, és egy-egy darab mozarellát nyomok a közepébe. Tojásba forgatom, majd zsemlemorzsába, végül olajban kisütöm.
Jöhetnek a további ötletek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!