Fűszer és Lélek

Amit a házi fagylaltról tudni érdemes

eperfagyi2Tegnap kimentem az utcára. Többször is. Ezt csak azért írom, mert a kisebbik Hegedűsnek középfül gyulladása van, és volt pár kemény napunk, de az antibiotikum és a fájdalomcsillapító csodákra képes. Érdekes, hogy Dávidnak is volt ennyiidős korában fülproblémája, és ő is akkor kapott először – és szerencsére ezidáig utoljára –  antibiotikumot. Az utcán pedig azt láttam, hogy tízméteres sorok kígyóznak a fagyizók előtt. Oké, meleg volt, meg péntek, de akkor is. Aztán persze leesett, tegnap sok helyen féláron volt a fagyi. Szóval azt a tanulságot vontam le, hogy az emberek szeretik a fagyit.
Hogy miért nem otthon szeretik, mint mondjuk a húslevest, ennek az az oka, hogy szeretnek sokféle közül válogatni, és a fagyit az utcán enni sokkal nagyobb élmény, mint otthon. Otthon csak az amerikaiak eszik, miközben a kanapén sírnak, nem igaz?
Azért ilyenkor mindig megnövekszik a legyen-e fagyigépem otthon tartalmú emailek száma a postaládámban, úgyhogy azt tippelem, hogy mégiscsak igény mutatkozik jóféle házi fagyik iránt. A fenti kérdésre a válaszom egyértelműen igen, de csak akkor, ha van hely a mélyhűtőben a gép számára. Én ilyentájt pedig minden évben elhatározom, hogy veszek majd egy kompresszoros fagyigépet itthonra, amit nem kell fagyaszóba tenni, hanem azonnal működik. Persze drága, úgyhogy még nem vettem.
És hogy miért fog el bennünket az otthoni fagyi utáni vágy rendszeresen? Talán a Wikipédia fagyi szócikke megadja a választ: “A fagylalt tejből vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőkből (gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és adalékanyagokból készült hideg édesség. Házilag is elkészíthető, üvegkehelyből vagy ostyából készült fagylalttölcsérből is fogyasztható, díszítésként gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcsszirupokat, csokoládét és csokoládészirupot stb. használnak. Léteznek zöldségfagylaltok is. Általában gombócokban szolgálják fel, egy gombóc tömege körülbelül 4 dkg. Csomagolt formája a jégkrém.” Elég rosszul hangzik nem? Pedig igaz.

A nagy házi fagyi probléma ott kezdődik, hogy a vizet (vagyis a gyümölcsöt) a zsiradékkal valahogy  emulgeálni kell, kell bele cukor, és hogy ne egy kemény tömböt kapjunk, kell bele bizony levegő is, méghozzá kb. 50%. Ez az, amit a fagyigép tud, és a házi megoldások soha. Ezt a három dolgot össze kell valahogy hozni, mert maguktól szétválnának, mint a rossz majonézben. Itt is a tojássárgája a megoldás, jobban mondva a benne található lecitin, ami a legjobb emulgeátorok egyike, és hatására a víz és a zsír apró cseppecskékké áll össze. Minél kisebb egy ilyen csepp, annál jobb a fagyi, mert ha a vízből létrejövő jégkristályok túl nagyok, akkor vízízű, kemény jégkristályok rontják el a fagyinkat. Ilyen, amikor a műanyag dobozban próbáljuk villával kiváltani a fagyigépet, és óránként átdolgozni a fagyit. Fagyigép hiányában sokkal jobb -de sajnos messze nem tökéletes- megoldás a késes robotgéppel történő óránkénti pépesítése a fagyialapnak.
Persze nem mindig kerül a fagyiba zsiradék, ilyen pl. a sörbet vagy szinte csak gyümölcsöt tartalmazó jégkrémek esete, de mint a nevük is mutatja, ezek nem fagylaltok.
Egy szó, mint száz, a fagyink akkor lesz igazán krémes és finom, ha zsíros, és ha sok benne a levegő. A zsírt a tojássárgájával tudjuk megkötni benne, a levegőt pedig a fagyigép keveri bele. Röviden ennyi a lényeg.
Vigázzunk azért, mert ha túl sok tejszínt használunk, akkor a fagyi könnyen túlságosan zsíros, szemcsés textúrájú lesz ezért a fagyimesterek 2/3 rész tej, és 1/3 rész tejszín használatát tartják a legjobbnak. Receptre lefordítva ez 4 dl tej, 2 deci tejszín, és minimum 4 tojássárgáját jelenti, plusz a cukrot, és az ízesítő anyagokat, vagyis a csokit, vaníliát, vagy a gyümölcsöt. 
Érdemes még tudni, hogy a cukor mennyisége, és az alkohol is csökkenti a fagyáspontot, vagyis minél édesebb, vagy alkoholosabb egy fagyi, annál nehezebben fagy kőkemény sziklává, ami persze csak akkor érdekes információ, ha nem esszük meg azonnal, ami elkészült, és a mélyhűtőben tárolnánk egy rövid ideig. 
eper piacLegyen recept is!

Főzött eperfagyi
2 dl tej
1 dl tejszín
4 tojás sárgája 
5 ek cukor 
csipetnyi só 
50 dkg eper
1 ek citromlé 

A tejet és a tejszínt felforralom, majd óvatosan, folyamatos kevergetés mellett, hozzáöntöm az előzőleg cukorral és a sóval habosra kevert tojássárgájához. Fontos, hogy ne a sárgája menjen a forró tejbe! Visszaöntöm a lábosba, és a legalacsonyabb lángon összefőzöm, miközben robotgéppel keverem, nehogy összekapjon a tojás. Egy éjszakára, de minimum 6 órára a hűtőbe teszem.
Megtisztítom, majd lepasszírozom az epret, végül meglocsolom a citromlével, és a tejszínes keverékhez adom.
Elindítom a fagyigépet, majd beleöntöm a fagyialapot. 30 perc után dobozba teszem, és berakom a fagyasztóba 20 percre.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!