Fűszer és Lélek

Kósert eszünk!

A legjobb buli mindig a konyhában van!

A legjobb buli mindig a konyhában van!

Hetente kapok levelet olvasóktól a zsidósággal, a kóser konyhával kapcsolatban. Mindenféle kérdés felmerül, de a leggyakoribb mégiscsak az, hogy hogy lehet ezt csinálni? Nem hiányzik a csirkepaprikás? Vagy egy kis bacon? Azt még a McDonalds-ban is akarnak tenni a vegetáriánus hamburgerbe, úgyhogy ha nem hús, akkor talán nem is disznó. De legtöbbször csak annyit írnak, hogy nahát, 20-30-40 éves vagyok, és kiderült, hogy a nagyszüleim zsidók, kicsit keresgettem az interneten, és rájöttem miért volt nálunk olyan sokszor maceszgombóc leves.

Alapos ellenőrés, a tojás megfelel.

Alapos ellenőrés, a tojás megfelel.

Sokan megpróbálják, vagy legalábbis ők is kipróbálnak valamit a kóser étkezési szokásokból. Elhagyják a disznóhúst, vagy vegák lesznek. Esetleg otthon betartják a szabályokat, de ha nyaralnak, utaznak, vagy étteremben vannak, már nem. Én aztán mindenkit megértek. Egy ideig kicsit csodálkoztam, hogy sokan mekkora bizalommal fordulnak hozzám, de nem akarnak megkérdezni egy rabbit. De már tudom, hogy egy blogból ismeretlenül is ismerős emberhez sokkal kevesebb bátorság kell, hiszen ez csak egy levél, esetleg egy pár perces chat, utána akár el is lehet tűnni, nincs semmi következmény. Pedig vannak ám Budapesten is olyan fiatal családok, ahol nem csak hetente párszor, hanem az év 365 napján kóser kerül az asztalra. És ha most valamilyen nagy szakállú, a könyveibe temetkező rabbira gondoltok, akkor hatalmasat tévedtek.

Gyors reggeli smink

Gyors reggeli smink

Bemutatom a barátainkat, Zsuzsit, és Andrást, akikről garantálom, hogy nem sejtenétek, hogy kóser az otthonuk, ha az utcán futnátok össze. A fotókat András 13 éves fia, Dani készítette, elképesztően tehetséges a srác! www.mdphotography.eu

Zsuzsi, ifjúsági- és gyerekprogramokért felel az EMIH-nél, és az általuk szervezett és tartott hittanoktatás operatív vezetője is. Janus Pannonius egyetemen végzett, mint HR-s. Régebben pedig egy környezetvédelmi beruházási főosztályon tevékenykedett, mint irodavezető. És ez utóbbi a zsidó gasztronómia mellett a kedvenc témám ugyebár.

Munka

Munka

András saját vállalkozásait tolja, marketing menedzsment végzettséggel rendelkezik, és a tanulmányait az USA-ban végezte. Korábban a kereskedelmi televíziózásban tevékenykedett kereskedelmi oldalon, és pár hónapja kollégák is lettünk.  Na nem a kereskedelmi tévéknél, hanem egy izgalmas városismereti sétát vezetünk együtt.

Itt egy valóban nagy szakállú rabbi még sokkal nagyobb könyvtárába kísérjük el, aki velünk tart, majd megnézzük egy orthodox zsidó család konyháját, elsétálunk a mikvébe, végül egy valódi kóser ebéddel zárjuk a túrát. Mivel András sok éve folytat rabbinikus (zsidó vallásjogi) tanulmányokat, ő mesél a témá vallási részéről, én pedig nem meglepő módon a gasztronómiai részét hozom.

Munka mellett néha azért a közös reggeli is belefér

Munka mellett néha azért a közös reggeli is belefér

A leggyakoribb kérdés a kósersággal kapcsolatban az, hogy nem akadályoz-e túl sok dologban? Tudunk-e mellette normális, XXI. századi életet élni? Nos, a válaszom igen. Ez is, mint minden más, tényleg csak elhatározás kérdése. Zsuzsi és András például igencsak sportosak, télen síelni járnak, és imádnak utazni. Ez utóbbi praktikusan annyit jelent, hogy pontosan megtervezik, hogy hol tudnak majd enni. Pont mint egy foodie nyaralás, mi is előre tudjuk mikor melyik éttermet keressük majd fel a várva-várt gasztrotúrán.

Úgyhogy ha érdekel, ha kipróbálnád, ha betartanád, ha megtanulnád, akkor írj, gyere, kérdezz! Azt tudtátok például, hogy Budapesten vannak kifejezetten kóser üzletek? És azt, hogy mi a különbség a zsidó és a kóser konyha között? Vagy azt, hogy miért nem eszünk zsiráfot – azon felül, hogy sajnálnánk – pedig megtehetnénk?

A legközelebbi sétánk most vasárnap 11-kor kezdődik, ha érdekel, írj egy mailt a koserseta@zsido.com címre.

Kávé, és irány az edzés

Kávé, és irány az edzés

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!