Fűszer és Lélek

Maradékfelhasználás: tojásfehérje

tojasfeherjeA maradék tojásfehérjékkel olyan nagy probléma nincs, hiszen nagyon jól fagyaszthatóak, de egyszer csak eljön a pillanat, amikor fel kell őket használni. Én zacskózni szoktam, mindig kettesével, így nem kell utólag azon gondolkodni, hogy hány lehet benne, majd a zacskókat egy nagy műanyag dobozban gyűjtöm a mélyhűtőben.

tf kokusz makaronKókusz csók, amit máshol macaronnak hívnak:

3 bögre kókuszreszelék
2 dl sűrített tej
0,5 dl kókuszlikőr
1 rúd vanília kikapart magja
4 tojás fehérje
csipet só

A kókuszreszeléket elkeverem a sűrített tejjel, kókuszlikőrrel és a vaníliával, egy órát pihentetem.Kemény habbá verem a tojás fehérjét a sóval, óvatosan összeforgatom a kókusszal, majd habzsákba teszem, és sütőpapírra diónyi halmokat nyomok belőle, esetleg fagyikanállal formázom. 180 fokon sütöm 25 percig. Néha csokiba mártjuk a talpát, néha nem.

Sajtpuffancs:

2 tojásfehérje
10 dkg reszelt sajt
só, bors
1 kk chili krém
2 ek zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A tojás fehérjét habbá verem a sóval, borssal, majd belekeverem a chilit és az előre a zsemlemorzsával elkevert reszelt sajtot. Forró olajba szaggatom vizes evőkanállal. A gyerekek imádják!

Gyümölcskenyér:

1 egész tojás
12 dkg porcukor
18 dkg vaj
5 dkg ét csokipasztilla
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt szilva felaprítva
5 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
23 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor

5 tojásfehérje
+ vaj és liszt a formához

A tojást a porcukorral habosra keverjük, majd belecsurgatjuk, és tovább keverjük az olvasztott vajat. Beleszórjuk a csokit, a diót és az aszalt gyümölcsöt meg a mazsolát. A lisztet összekeverjük a sütőporral, sózzuk, és adagonként a fenti keverékhez adjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk. Egy őzgerincformát kivajazunk, belisztezünk és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 50 percig, tűpróbáig sütjük.

Zöldség krémleves tetejére hab:

A keményre vert habba snidlinget, és petrezselymet, sót, borsot, és szerecsendiót keverek, majd kiskanalanként kiszaggatom, és megmikrózom, mint a madártej habját.

tf pavlova_21Na és persze a Pavlova:

Nagyon örülök a további ötleteknek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!