Fűszer és Lélek

Végre, spárga!

spargaNem messze laktunk a Nagycsarnoktól, és minden tavasszal megfigyelhettem, ahogy a német turisták eszüket vesztik, amikor észreveszik a spárgát a standokon. Nagyon érdekes volt, hogy ez zöldségért, ami nekünk drágának tűnt, de nekik alighanem fillérekbe került, ekkora felhajtást csináltak. Tucatszám vették, hangosan nevettek és kiabáltak a busz többi utasának, hogy nehogy ők kimaradjanak az évszázad bizniszéből, az olcsó magyar spárgából. Mai napig hihetetlen számomra, hogy ennyire megérte, hiszen felvitték a turistabuszra, és ha az azonnal hazaindult is Németországba, akkor is jópár órán át aszalódott a melegben. Na jó, ha magamra gondolok, amikor Londonból hozok haza zöldséget, vagy a ridikülömben kézipoggyászként egy gyönyörű steaket, az persze egészen más, és nyilván mindenki megérti.
Szóval mi nem ismertük a spárgát, senki se kergetett az ebédlőasztal körül, ha nem ettem belőle, ugyanis nem volt és kész. Aztán a nyolcvanas évek elején, az egyik Magyar Konyha olyan meggyőző cikket írt róla, hogy apu kiszaladt a piacra és vett egy csokorral. Krémleves készült belőle, a spárgafejek szakszerű blansírozása mellett. Arra emlékszem, hogy végül is meg lehetett enni, de nem repetáztunk, és édesapám kicsit duzzogott, amiért nem estünk hanyatt. 
“Magyarországon hasonlóan a többi európai országokhoz már a 15–16. században ismerték, de a 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt. Lippai János az 1666-ban megjelent Posoni kert című könyvében már a következőket írja: “Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik.”
Üzemi termesztése az 1920-as években alakult ki. Vetésterülete 400 hektárt ér el. A jó exportlehetőség következtében 1962-ben a spárga termőterülete 1180 hektárra növekedett, ami 1981-re 142 hektárra esett vissza. Hazánkban 2009-re a termőterülete megközelíti a 2000 hektárt, a termésmennyisége pedig 3000 t/év feletti.”  (Wiki)
A spárgának is van egy csomó gyógyhatása, meg sok benne a rost, és nyilván a nyomelemekben is bővelkedik, de hát mi nem?! Azért az, hogy az egyik magyar neve a nyúlárnyék, az mégis nagyon különleges növénnyé teszi.
Minden tavasszal nagyon várom, egyike a valóban szezonális ételeknek, szerencsére nem lehet kapni télen vagy nyár közepén. Nálunk ilyenkor spárga van spárgával, úgyhogy egészen biztosan állíthatom, hogy tudom, hogyan kell elkészíteni. Persze, lehet belőle sokfélét főzni, de az az igazság, hogy nem érdemes. Spárgakrémlevest már csak akkor szoktam, ha két hete esszük, és még mindig nem unjuk. Talán a legjobb módja a felhasználásának, ha mindenképp receptet kellene mondanom, a rizottó. Egy jó spárgás rizottóval bármikor le lehet venni a lábamról. Egyébként pedig:
A fehér spárga végéből vágni kell, addig ameddig fás. Erre nincs recept, ha szerencsések vagyunk, és jó minőségű spárgát sikerült venni, akkor keveset. Utána krumplihámozóval megpucoljuk, majd blansírozzuk. Igyekezzünk minél vastagabb, friss spárgákat vásárolni! Friss a spárga, ha a csúcsok vagy szakszóval a sípok zártak, és nincsenek kiszáradva.
A blansírozást nem érdemes megspórolni a spárgánál. Forraljunk egy csipet sóval egy akkora lábosban vizet, amekkorában kényelmesen elférnek a spárgák. Közben egy nagy tálban készítsünk jeges vizet. Vagy jégakkut tegyünk a vízbe negyed órára, vagy sok jégkockát tegyünk bele. Dobjuk a spárgát a forró vízben pontosan 2 percre, majd szűrőlapáttal tegyük át a jegyes vízbe egy percre. 
Tulajdonképpen a spárga már kész is, de én még ezután meg szoktam forgatni egy pillanatra forró vajban, esetleg libazsírban. 
Klasszikusan adhatjuk lágytojás mellé, de fantasztikus hollandi mártással is, és mi imádjuk mellé a citromos, szerecsendiós tejszínes mártást is. Ha jót akarunk, ne süssünk mellé húst, mert csak elveszi a figyelmünket a valóban nagyon finom zöldségről, de persze körteként sem utolsó!
A zöld spárgával még könnyebb dolgunk van, mint a fehérrel, ezt csak el kell törni felhasználás előtt, és a nem fás részt már fel is használhatjuk. Nem kell pucolni. 
Spárga füstölt libamell-gombóccal
Krémes spárga kosárka
Egymilliomodik spárgakrémleves a világon

milliomodik-spárga3

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!