Fűszer és Lélek

Mentés másként: leveshús

nagymama leves

Kép: http://www.deviantart.com/

A levesben főtt, és megmaradt csirkehúsról lesz szó. Azt hiszem, a marha az egy másik téma, és már eleve úgy készül, hogy a menü része a hús is különböző mártásokkal.
Viszont sokan belefőzitek az egész csirkét, ha szerencsések vagytok akkor a tyúkot a levesbe, illetve ahol aprólékból készül csak, ha van gyerek, mégis kerül bele valamilyen húsosabb alkatrész is.
Nálunk a marhán kívül háromféle leves szokott készülni.
Nyakleves: főleg pulykából. A pulykanyakon rengeteg hús van, és olyan kis puha, pici húsok, amit ha leszedegetünk, kifejezetten kedvelnek a srácok. Illetve egyéb nyakleves is, én kifejezetten kedvelem a libát.
Aprólék leves: nincs mit részletezni rajta, farhát, szárny, nyak.
Tyúkhúsleves: egészben, töltve főzöm bele a tyúkot, majd kiszedem, és lesütöm. Ezt csak sok vendégre készítem, mert 15-20 literes fazék kell hozzá, abban fér el egy egész tyúk jól bezöldségelve. 
Mondjuk kis lábosban nem is lehet húslevest főzni.
Múlt héten már elképesztően jó ötleteitek voltak a témában, remélem most is lesznek! 

leveshusbolHa apró, a csontokról, nyakról leszedegetett hús marad
Tortilla: a húst átforgatom egy kevés zsíron serpenyőben, és chilivel, római köménnyel, koriander maggal fűszerezem. Utána tortillába teszem sajttal, babpürével, lime-al, korianderrel, paradicsom salsával, avokádóval. Hétfői vacsorának tökéletes, de munkába vinni is jó! Tortilla tészta receptje itt.
Húsgombóc: tojással, petrezselyemmel, kinyomkodott zsemlével, sok fokhagymával és a hangulatomtól függő fűszerekkel keverem, zsemlemorzsában megforgatom, és olajban kisütöm.
Raviloi: hétfőn reggel friss tésztát gyúrok, majd estig a hűtőben pihentetem fóliában. Este kinyújtom, négyzet alakúra vágom, és megtöltöm. Általában fele-fele arányban szoktam bele tenni gombát és húst, esetleg húst és ricottát. Kifőzőm, és valamilyen mártással, esetleg sima olívaolajjal és sajttal tálalom.
Pirog: szintén reggel szoktam összedobni, picit kevesebb élesztővel, mint amit a recept ír, és azonnal a hűtőbe teszem a tésztát. Este csak tölteni kell. Ugyanúgy legtöbbször gombával párosítom, de mehet bele savanyú káposzta, spenót, sajt, vagy csak sok újhagyma is. Pirog recept itt.
Hasé: ugyanaz, mint a pirignál, csak leveles tésztával.

levesbe
Ha nagyobb húsok maradnak, pl csirkemell, vagy comb
Csirkeszendvics:
ettől jobb nincs, de tényleg. Sok hús, sok saláta, kevés paradicsom, és nagyon sok majonéz. Persze lehet a majonéz jó fűszeres is, chipotével, vagy dijoni mustárral, esetleg mézzel. A lényeg, hogy csöpögjön a buciból. 
Tom kha gai: vagyis thai kókusztejes csirkeleves. Eredetileg nyers csirkemellet kell belefőzni a kókusztejbe, és ha összekóstoljuk a kettőt, akkor érezni egy kicsit a különbséget, de ha nincs amivel összehasonlíthatnánk, akkor soha meg nem mondja senki, hogy ez a hús levesbe főtt. Tehát, felforraljuk a kókusztejet, beledobjuk a mozsárban picit megkínzott, de azért nem összetört thai citromfüvet, kaffer lime levelet, és galangál gyökeret. Halszószt és cukrot adunk hozzá, majd gombát, főzünk bele. A végén sok lime-al, mégtöbb friss chilivel, korianderrel és újhagymával ízesítjük.
Fehérboros ragu: a húst olajon kicsit átforgatjuk, fokhagymával és magos mustárral fűszrezzük, majd felöntjük egy kis fehérborral, és pár percig pároljuk. Krémsajttal gazdagítjuk a mártást. Rizzsel a gyerekek kedvence. 
Spagettivel: oké, ezt tényleg csak a srácok miatt, de nem tagadom, mi is szoktunk azért enni belőle. Ez akkor készül, ha sok sárgarépa is maradt. A húst lesütöm olívaolajon. A sárgarépát leturmixolom sűrített paradicsommal, kevés fokhagymával, oregánóval és pici chilivel. Összefőzöm annyi vízzel, hogy mártás sűrűségű legyen, majd beledobom a húst. Spagettivel, és sok friss bazsalikommal a legjobb.
komkhakai 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!