Fűszer és Lélek

10 dolog, amit ne mondj egy laktózérzékenynek

10 dolog amit ne mondj egy laktózérzékenynekNálunk a fiúk laktózérzékenyek, tehát teljesen logikus, hogy Dávid kedvence a cheesecake. Szerencsére nagyon sokat javult az állapota, és szinte már minden elérhető laktózmentes változatban is, az iskolában pedig nincs tejtermék ebédre, úgyhogy elég könnyű dolgunk van. De 4 év alatt, mióta kiderült a laktózérzékenység, olyan elképesztő sületlenségeket mondtak már nekünk, amitől lassan a falra mászunk. Értem én, hogy jóindulat, meg segítség, de tényleg olyan nehéz jó arcot vágni a századik szomszédnénis jótanácshoz.
“A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában 5, míg Dél-Európában 71%, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet.” (Wikipédia)
Különösen divatos mostanában az ilyen 10 dolog, hát lássuk lesz-e annyi?

1, Érdekes, nagyanyáink közül egy se volt laktózérzékeny, azt se tudták mi az!
Azért ezt cáfolnám. Azért, mert nem hívták laktózérzékenységnek, még létezett a tünet. Volt aki régen se tudott tejet inni, vagy tejszínhabot enni. Igaz, ő csak “nem bírta”.
2, A gyerekeknek különösen sok tejre van szüksége a kalcium miatt.
Igen, különösen sok anyatejre van szüksége, amíg szopik. Utána viszont egyáltalán nincs szüksége más állat tejére. Az ember ugyanis az egyetlen állat, amelyik egy másik állat tejét issza. Bocs. Kalciumot máshonnan is nagyon jól hasznosíthatja a szervezet.
3, Vegyetek neki házi tejet, attól nem lesz semmi baja. 
De igen. Ugyanis a laktózzal van a gond, és nem azzal, hogy hol vesszük a tejet.
4, Majd kinövi! 
A csecsemőkori tejérzékenységet valóban ki lehet nőni, de az más. A laktózérzékenység is javulhat, Dávid pl. egy fél éves nagyon komoly diétát tartott orvosi tanácsra, és azóta valóban sokkal jobb a helyzet. Ehet pl joghurtot, és ha néha nagyon kevés laktóz jut az emésztőrendszerébe, az nem okoz gondot. Ez általában fagyi vagy valamilyen édesség formájában kell elképzelni, de a tejet továbbra sem bírja.
5, Legalább nincs szorulása! (Ez komolyan elhangzott…)
De most komolyan, mit lehet egy ilyen idiótának válaszolni?
6, Van megoldás: paleo. Egy év alatt helyrejön.
Az az igazság, hogy szerintem se kéne annyi glutént és kazeint enni, amennyit eszünk, és tudom, hogy a glutén az egyik leggyakoribb komoly allergia a világon, de mi nem akarunk paleózni. Ennyi. Nem nyitok vitát belőle, hogy egészséges-e vagy sem. 
Azért megjegyzem, hogy az a diéta, ami rendbe hozta Dávidot, erősen hajazott a paleóra, ugyanis valóban nem volt benne se tejtermék se glutén, viszont simán engedte a hüvelyeseket, a krumplit, stb.
7, Van megoldás: és elhangzik valami MLM rendszer neve.
Ok, köszönöm, nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább! Egyébként egyszer édesanyám a reumatológián  komolyan azt a tanácsot kapta az orvostól, hogy hívja fel a feleségét, aki majd ajánl valamit. Ajánlott is, egy szuper kis MLM rendszert. 
8, A kecsketejben nincs laktóz, igyon azt.
A kecsketejben kb. ugyanannyi a laktóz, mint a tehéntejben. Egyébként sincs kecskénk. 
9, A tápszeres babák lesznek később laktózérzékenyek.
Nem jött be, Dávid anyatejes baba volt. Tudom, akkor azok, akik nem természetes úton születtek, vagy fogantak, vagy az anyjuk dolgozott a terhesség alatt, vagy apjuknak 6 ujjuk van a lábukon.
10, A gyógyszerlobbi találta csak ki az egészet/az oltásoktól van.
Utoljára hagytam a legnehezebb eseteket, mert hát csak nem akar az ember senkinek csúnyát mondani ugye, de ilyenkor azért nagyon nehéz befogni a szám. Az utóbbit hagyjuk is, tényleg szóra sem érdemes, ő úgy is tudja, amit tud, és nekem is tudnom kéne, de majd eljön az idő, blablabla.
Az elsőről pedig azt gondolom, hogy először is ez az az állapot, amit gyógyszerek nélkül is nagyon jól karban lehet tartani, másodszor 200 éve tényleg nem ittak és ettek ennyi tejterméket a világon, úgyhogy ha már lobbi, akkor inkább tejlobbi. De persze semmi sem kötelező.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!